Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam,

Obecnie posiadam KD 5.1 - ampli yamaha v557, Kolumny yamahy ns 45e + centrala i surroundy z tej serii i sub klipsch r10sw. Przyszedł czas na wymiane wszystkiego (prócz subwoofera - kupilem w s4home po bardzo dobrej cenie i jestem bardzo zadowlony z niego). Bardzo podobają mi się klipsche: fronty R-28F, duza centrala RP-440C, surroundy R-14M. Do tego amp Denon 2400h. Muzyka filmy - 50/50. Trance, minimal, house. Pokój 28m2.

Proszę o pomoc:

1. Czy w budżecie 7-8k kupię coś lepszego? 

2. Czy ta centralka nie bedzie za mocna do tych głośników?

3. Słyszałem w sklepie, że ten amplituner nie bedzie w stanie napędzić tych frontów przy takim zestawie, a planuje za rok czy dwa dokupić atmosy jak pojawi się więcej filmów. Może jakiś inny amp? Co radzicie? Musi mieć airplay blutoothy i te inne pierdy bo wygoda też jest istotna.

Edytowano przez remiol
Napisano (edytowany)

Myślę iż zestaw Klipsch to jest dobra opcja. Klipsch świetnie się spisuje w kinie, a do muzyki takiej jak podałeś też powinno być całkiem spoko.

Inną propozycją jest Zestaw 5.0 na Heco Music Style 1000/200/Center 2, ciepłe dynamiczne kolumny z mocnym basem. Można też pomyśleć nad zestawem 5.0 Dali Zensor, ale tu jest już totalnie inne brzmienie od Klipscha, lepszy środek, szczegółowa góra, mniej basu.

Centralny głośnik Klipsch RP-440C to jeden z lepszych centralnych wiec jak najbardziej polecam zakupić go. Nie będzie za mocny do tych głośników!

Denon 2400H spokojnie starczy do tego zestawu jeśli jednak chcesz coś troszkę mocniejszego w podobnej cenie można iść w kierunku Onkyo TX-NR676E

Pozdrawiam.

Edytowano przez GRZESIO1255
Napisano

Centralny to najważniejszy głośnik w kinie. Nie ma ważniejszego. Jego wysoka skuteczność powoduje że możesz go podłączyć do niższego modelu ampli. 

Ten model to petarda w swojej cenie.

440 C + 240S lub R14S do tego dobierzemy fronty i ampli.

Pisz do mnie i zrobimy kino które:

21 godzin temu, remiol napisał:

1. Czy w budżecie 7-8k kupię coś lepszego? 

będzie lepsze :)

Piotrek

Napisano

Dzięki wszystkim za pomoc, a o co chodzi z tymi 240s? - one mają jakieś skierowane membrany na boki z tego co widzę. Na pewno muszę posłuchać zensor/heco i tych klipschy przed zakupem. Dziwne bo w takim sklepie marketowym (drogo max) mówili mi, że do tych klipschów trzeba wzmacniacz za co najmniej 5k :| Pod koniec roku zawitam w s4home po raz kolejny, :) poszedł priv

Napisano

Mhm ciekawe czy słyszeliście kiedyś o skuteczności.

Poza tym cena nie jest wyznacznikiem mocy, ani jakości. Taki świat :)

To kolumny bi polarne. Dźwięk słychać po odbiciu od ścian, przez co nie masz wrażenia punktowego tyłu, tylko dźwięku dobiegającego z całej tylnej przestrzeni.

Piotrek