Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,
mam od dziś na testy Onkyo TX-8270. I mam problem, może głupi ale naprawdę nie mogę uwierzyć, że taki producent tak dał ciała.
Mianowicie w tym wzmacniaczu za 3k zl są wtyki do kolumn porządnie wyglądające ale akceptujące tylko gołe przewody.
Mam kable Tellerium Q Balck i one mają zakończenia typu BFA. W posiadanym Denonie i Rotelu do takich samych zacisków podłączałem te kable wyciągając zaślepki na końcu zacisku. Tutaj są przymocowane na stałe.
Kombinowałem z 30 min z kolegą czy można je jakoś podważyć, wyjąć itd ale nie, to jeden kawałek plastiku.
Ponieważ lubię te kable a kosztowały połowę tego Onkyo to wraca ono do sklepu a ja zostawiam post z ostrzeżeniem dla innych.
Uchylę też mój hardy kark jeśli komuś udało się podłączyć wtyki BFA do tego wzmacniacza.

Pozdrawiam
Rafał

Napisano

Od tego zacząłem :) Przeraził mnie patent z wykręcaniem śrubą metalową jaki znalazłem w instrukcji do innego modelu ale w tym ten element jest całością bez otworu więc się nie da tak. jeszcze jutro rozpakuje kolejny raz zestaw i obejrzę 3 raz czy nie da się tam nic wetknąć :)

Napisano

Zaryzykowałem i użyłem wkrętów. Onkyo podłączone a ja chylę mój hardy kark.

Niestety na razie testy w mojej konfiguracji kolumn, kabli i źródeł wskazują na tańszego Rotela A12 więc pewnie onkyo wróci do sklepu. Cały dźwięk ucieka w górę, wokale płaskie, niskie tony jak z za ściany. Szkoda bo na papierze super sprzęt.

Napisano

Niestety ona była pierwszym wyborem, gra lepiej od obecnego systemu i spełnia wszystkie oczekiwania techniczne ale dźwięk mnie irytował. Był specyficzny dla tej firmy, bardzo techniczny, dla mnie płaski. Przy muzie jakiej słucham: jazz, jakieś ambienty z wokalami, Dead can Dance to nie dla mnie, potrzebuję czegoś cieplejszego.
Mam jeszcze na testy dwa bardziej klasyczne rozwiązania: Rotel A14 i Vincent 237MK i chyba tylko między nimi będę wybierał. Vincent mi się bardziej podoba dźwiękowo ale jest droższy i bardziej upierdliwy w codziennym użytkowaniu.
Zastanawiam się tylko jakie źródło strumieniowe dodać do nich. Obecnie to obecny amplituner w trybie przedwzmacniacza po RCA.
Dlatego pierwszym pomysłem było Onkyo i yamaha z powodu wygodnictwa.

Napisano

W domu stoi obecnie zestaw:

1. Denon X2100 który idzie do wymiany, tanio sprzedam :)
  2. Onkyo TX-8270
  3. Rotel A14

Źródłami dźwięku jest:

1. Roon zainstalowany na NASie i podłączony po USB do Rotela i po Ethernecie do reszty sieci.
  2. CD Yamahy po optyku lub RCA do testów
  3. Spotify Connect na Denonie lub Onkyo, podstawowe źródło muzyki w domu obecnie
  4. radia internetowe jak wyżej

kable to Tellerium Q Black, głośnikowe i RCA

kolumny to B&W 603 S3

Słucham jazzu, jakiś popierdułek niszowych z akustycznymi instrumentami i woklami, wszystkiego z wytwórni 4AD, trochę Depeche Mode i elektroniki jazzującej.
W fotelu mi brakuje głębi i przestrzeni jak mam dobre nagrania. Jak słucham płyty "Into the Labirynth" we flac lub CD to na Rotelu słyszę jak tam dużo się dzieje pomiędzy wokalem i basem. Te wszystkie przeszkadzajki i instrumenty robiące tło. W Onkyo i Denonie mam w moim odczuciu ten dźwięk przytłumiony, przycięta góra i dół, niewiele pośrodku.
Szukam czegoś co da mi radochę z muzyki, ruszy kolumny i mnie:)

Napisano

Dzieki,
Marantz jakoś do mnie nie przemawia ale może powinienem spróbować.

Atoll poszukam w takim razie, testowałem hybrydę lampową Vincent i grała świetnie tylko ten wygląd.
Jak podłącze lampę albo hybrydę to będę musiał jeszcze jakiegoś DACa ze streamerem uwzględnić a to jest dodatkowy koszt i może zmienić mi brzemienie.
Na odsłuchach łączyłem swoje kolumny i kable z tym Vincentem, polskim FEZZ Silver Luna i odtwarzaczem sieciowym onkyo.

Napisano

Oczywiscie że te zaślepki się wyciągą, ale fakt idzie to dość ciężko.

20 godzin temu, Elizjum7919. napisał:

Posłuchaj marantza pm8005 lub atoll in 100se albo jakąś lampę

Zdecydowanie tak.

Albo lampka Cayin A55TP która gra fenomenalnie w tej cenie i jest na lampkach KT88 a nie klasycznych EL34.

Albo hybryda, chodź tutaj Vincent dość drogi albo Magnat 780 który wypada przy nim nad wyraz ciekawie.

Wszystko do wypożyczenia u nas w salonie i do sprawdzenia w Waszym salonie.

Piotrek