Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam.

Chcialem zapytac bardziej osluchanych audiofili, czy ktos ma doswiadczenia z przelacznikami RCA.

Mam NADa C 375 ktory ma rozdzielone moduly pre i main. Bezposrednio w main mam wpiety CA CXN, ktorego slucham 99% czasu ale planuje dokupic modul phono do NADa, zeby raz kiedys wlaczyc gramofon. Ten uklad z CXN w koncowke podoba mi sie i brzmieniowo i praktycznie (jeden pilot), wiec zastanawiam sie czy nie wstawic tam switcha, i przelaczac (raz kiedys) miedzy CXN i wyjsciem pre z NADa, ale nie mam pojecia jak jest z jakoscia tych przelacznikow. Czy taki za 100 wystarczy, czy musialbym wydac pare stow albo i wiecej na pasywny pre i to w ogole chory pomysl ?

Napisano

Witam,

Unikałbym takich rozwiązań jak dodatkowe switche. Nie wniesie to nic dobrego do końcowego odbioru dźwięku, a wręcz przeciwnie - zdegraduje i przy okazji może być źródłem trzasków i spięć przy przełączaniu źródeł. Poza tym pamiętaj, że będziesz musiał jeszcze jakoś regulować głośność sygnału z gramofonu. Większość gramofonowych preampów nie ma regulacji siły sygnału.

Dobrym rozwiązaniem byłby pasywny preamp, o którym wspominasz. Jeszcze lepszym byłoby wykorzystanie selektora i potencjomatru, które są wbudowane w NADa. Pomijamy wtedy oczywiscier cały przedwzmacniacz i zostawiamy tylko selektor i potek :)

Napisano

Dzieki. Tak czulem ze troche za bardzo kombinuje ;)

5 godzin temu, Audio Autonomy napisał:

Jeszcze lepszym byłoby wykorzystanie selektora i potencjomatru, które są wbudowane w NADa. Pomijamy wtedy oczywiscier cały przedwzmacniacz i zostawiamy tylko selektor i potek :)

Tu nie za bardzo rozumiem. Jak pominac przedwzmacniacz a zostawic tylko selektor i 'potek' ?

Napisano

Trzeba wpiąc sygnał wychodzący z selektora prosto do potencjometru i z niego poprowadzić dalej do końcówki mocy (omijając sekcje przedwzmacniacza). Możemy wtedy korzystać z selektora, mamy regulację głośności, ale nie mamy już psującego dźwięk przedwzmacniacza. 

Jak chcesz to mogę Ci podpowiedzieć jak dokładnie to zrobić, a jak nie to możesz podrzucić NADa do nas na taki zabieg :)