Gość Napisano 9 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2017 Witam. Chcialem zapytac bardziej osluchanych audiofili, czy ktos ma doswiadczenia z przelacznikami RCA. Mam NADa C 375 ktory ma rozdzielone moduly pre i main. Bezposrednio w main mam wpiety CA CXN, ktorego slucham 99% czasu ale planuje dokupic modul phono do NADa, zeby raz kiedys wlaczyc gramofon. Ten uklad z CXN w koncowke podoba mi sie i brzmieniowo i praktycznie (jeden pilot), wiec zastanawiam sie czy nie wstawic tam switcha, i przelaczac (raz kiedys) miedzy CXN i wyjsciem pre z NADa, ale nie mam pojecia jak jest z jakoscia tych przelacznikow. Czy taki za 100 wystarczy, czy musialbym wydac pare stow albo i wiecej na pasywny pre i to w ogole chory pomysl ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 12 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2017 Witam, Unikałbym takich rozwiązań jak dodatkowe switche. Nie wniesie to nic dobrego do końcowego odbioru dźwięku, a wręcz przeciwnie - zdegraduje i przy okazji może być źródłem trzasków i spięć przy przełączaniu źródeł. Poza tym pamiętaj, że będziesz musiał jeszcze jakoś regulować głośność sygnału z gramofonu. Większość gramofonowych preampów nie ma regulacji siły sygnału. Dobrym rozwiązaniem byłby pasywny preamp, o którym wspominasz. Jeszcze lepszym byłoby wykorzystanie selektora i potencjomatru, które są wbudowane w NADa. Pomijamy wtedy oczywiscier cały przedwzmacniacz i zostawiamy tylko selektor i potek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2017 Dzieki. Tak czulem ze troche za bardzo kombinuje 5 godzin temu, Audio Autonomy napisał: Jeszcze lepszym byłoby wykorzystanie selektora i potencjomatru, które są wbudowane w NADa. Pomijamy wtedy oczywiscier cały przedwzmacniacz i zostawiamy tylko selektor i potek Tu nie za bardzo rozumiem. Jak pominac przedwzmacniacz a zostawic tylko selektor i 'potek' ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 12 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2017 Trzeba wpiąc sygnał wychodzący z selektora prosto do potencjometru i z niego poprowadzić dalej do końcówki mocy (omijając sekcje przedwzmacniacza). Możemy wtedy korzystać z selektora, mamy regulację głośności, ale nie mamy już psującego dźwięk przedwzmacniacza. Jak chcesz to mogę Ci podpowiedzieć jak dokładnie to zrobić, a jak nie to możesz podrzucić NADa do nas na taki zabieg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2017 Dzieki. Na razie bede probowal bezzabiegowo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 13 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2017 Dobra, jak coś to służę pomocą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts