Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, 

Rozpoczynam poszukiwania gramofonu, ale nie ukrywam że jestem całkowicie zielony i nie chciałbym popełnić błędu dlatego liczę na wasze wskazówki.

Aktualnie posiadam Onkyo TX-8150 + Heco Music Style 900. Muzyka na razie Queen. Na gramofon chciałbym przeznaczyć nie więcej niż 700 zł (chyba że naprawdę warto to trochę więcej niż 700). Zdaję sobie sprawę, że w nowych sprzętach nie znajdę nic ciekawego w tej cenie (chyba że się mylę) dlatego jestem otwarty na sprzęt używany, ale w miarę niezawodny i tani w naprawie. Czy w tej cenie lub niższej jesteście mi wstanie polecić jakich konkretny gramofon albo czego mam szukać na aukcjach? Jaka firma itp? 

Dziękuję za wskazówki!

Napisano

W tej cenie to raczej ciężko będzie...Możesz próbować ucelować jakąś polską unitrę w dobrym stanie, ewentualnie z nowych może denon 300, albo teac 300 - ale w tej cenie nie wiem czy się coś trafi.

Ale jeśli można trochę nagiąć budżet (wydaje mi się, że warto) teraz jest dobra cena w empiku na Pro- ject'a:

http://www.empik.com/gramofon-pro-ject-primary-pro-ject,p1140028080,elektronika-p

W zasadzie tam się nie ma co popsuć, a w przyszłości jak się wkręcisz można wkładkę zmienić na lepszą.

Napisano

Moim zdaniem za tą kwotę spokojnie znajdziesz dobry gramofon na początek przygody z winylami. Pro ject jest oczywiście w porządku, ale można lepiej. Możesz poszukać na przykład jakiejakiegoś  Duala (choćby CS604 lub idlerowy 1229). Może znajdziesz coś w swojej okolicy z możliwością odbioru osobistego. W jakiej części PL mieszkasz? 

Napisano
14 godzin temu, kermiter napisał:

W tej cenie to raczej ciężko będzie...Możesz próbować ucelować jakąś polską unitrę w dobrym stanie, ewentualnie z nowych może denon 300, albo teac 300 - ale w tej cenie nie wiem czy się coś trafi.

Ale jeśli można trochę nagiąć budżet (wydaje mi się, że warto) teraz jest dobra cena w empiku na Pro- ject'a:

http://www.empik.com/gramofon-pro-ject-primary-pro-ject,p1140028080,elektronika-p

W zasadzie tam się nie ma co popsuć, a w przyszłości jak się wkręcisz można wkładkę zmienić na lepszą.

Ten Pro-ject wydaje się być całkiem sympatyczny. Dodatkowy atut to gwarancja. Mocno się na nad nim zastanowię, bo wiadomo z używki różnie może być. Dzięki wielkie.

50 minut temu, Audio Autonomy napisał:

Moim zdaniem za tą kwotę spokojnie znajdziesz dobry gramofon na początek przygody z winylami. Pro ject jest oczywiście w porządku, ale można lepiej. Możesz poszukać na przykład jakiejakiegoś  Duala (choćby CS604 lub idlerowy 1229). Może znajdziesz coś w swojej okolicy z możliwością odbioru osobistego. W jakiej części PL mieszkasz? 

Podkarpacie Mielec. Słyszałem sporo dobrego na temat Duali i Technicsów. Znacie może jakichś sprawdzonych sprzedawców na alle lub olx żeby się nie władować na minę? 

Napisano

https://www.euro.com.pl/gramofony/audio-technika-at-lp60wh-bt-bialy.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIv4_suY2o2AIVBcAYCh27PgwjEAQYBSABEgIldvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CP7_7b2NqNgCFRrKsgodkNsPCw

skocz do jakiegoś elektro marketu i obadaj coś takiego (ma przedwzmacniacz gramofonowy wbudowany) , na początek przygody powinien Cię zadowolić , jak się wkręcisz to pomyślisz o jakiś lepszych w przyszłości ;)

Napisano

A ja proponowałbym udać się do marketu w celu obejrzenia tego gramofonu... żeby wiedzieć czego nie kupować. Nowe gramofony w tej półce cenowej to nieporozumienie. Tanie plastiki, które nijak się mają do prawdziwych gramofonów.

@gross, jak znajdę chwilkę, to zerknę na portale aukcyjne i sprawdzę czy jest coś ciekawego w Twojej okolicy.

Ktoś z Tarnobrzegu ma do sprzedania fajnego idlera, w sam raz na początek - Garrard SP25 mk2. Cena też w porządku- 369zł. Troszkę dołożysz do tego co Ci zostanie  i będziesz nową wkładkę... albo górkę winyli :)