Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Mam na imię Łukasz- jestem tu nowy, zamierzam skompletować zestaw stereo i potrzebuję waszej pomocy. :)

Plan zakłada skompletowanie zestawu: używany wzmacniacz i nowe kolumny. Muzyka do odsłuchu to głównie electro, dance, pop i Linkin Park. Przede wszystkim lubię dobry głęboki bas!

na kolumny chciałbym wydać 2-4 tyś. A wzmak używany to nie zakładam budżetu

Pomieszczenie ok.17m2 (4 x 4,5 m.) Przy czym ściany boczne po obu stronach są otwarte na jadalnie i dalszy pokój.

Po spędzeniu godzin w sieci doszedłem do następujących wniosków:

polecane wzmacniacze:

NAD356BE  ,  Denon 720ae   , Cambridge audio 840e ,   oraz wszystkie Rotel (ale jeszcze nie doczytałem które lepsze a które gorsze- podobno wszystkie są dobre)

kolumny:

Heco 900  ,   Dali Zensor 7   ,  Magnat Quantum 677  ,  STX-fx300  , może jakiś Klipisch.

Nie mam pojęcia gdzie w zachodniopomorskim mogę udać się na odsłuchy a jak już będę wiedział to chciałbym iść z jakimiś przemyśleniami. Ciekawie dla mnie wyglądają różne magnaty bo widżę że zchodzą nisko ale nie wiem jak to ma się w rzeczywistości? gdzie będzie lepszy bas. Obecnie korzystam z SONY STR-925QS i kolumn Dynalabs SDA 2.8 oraz technics dv280. Przewaga Sony przy głośnej muzyce a technics przy cichym słuchaniu.

kolejne pytanie to jaką drogę obrać to cyfryzacji: słucham przez Bluetooth (laptop) teraz mam adapter Bluetooth logitecha połączone z rca. Naprawdę będę miał duzą lepszą jakość z DACem niż kupię amfliner stereo ?

Napisano

Bardzo ważne jest odpowiednie zestawienie wzmacniacza z kolumnami i własne preferencje. Z tego co tu przedstawiłeś osobiście wybrałbym na Twoim miejscu Denona 720ae z kolumnami Magnat Quantum 677. Jeśli chodzi o bluetooth to sporo tu zależy od jakości samego adaptera. Nawet testy z bardzo drogim sprzętem hi-end pokazują że nawet tą droga można czerpać sporo przyjemności ze słuchania muzyki, szczególnie gdy korzystamy z apt-x. Użycie DAC-a może jednak znacznie podnieść poziom reprodukcji dźwięku. Można to jednak odłożyć na jakoś czas.

Napisano

Rozwój technologii w dziedzinie audio można porównać do rolnictwa. Jeśli popatrzysz na bardzo długi okres czasu, to można go wyraźnie zauważyć. Kilka lat to bardzo krótko jeśli chodzi o technologie w dziedzinie kolumn głośnikowych. Oczywiście że można znaleźć coś lepszego za większe pieniądze. W tym wypadku trudno znaleźć coś lepszego za niewiele większe pieniądze gdy chodzi o nowy sprzęt. Te kolumny mają bardzo dobrą relację jakość cena. W tej dziedzinie ciągle mogą uchodzić za bardzo nowoczesne. Sądzę że przy takim budżecie bardziej warto pomyśleć o DAC-u aby podnieść jakość dźwięku niż szukać nieco droższych kolumn. Można też założyć ze kolumny również będą używane. DAC-a uważam ze lepiej kupić nowego, bo w tej dziedzinie postęp jest dość szybki a nowe DAC-i oferują więcej w lepszej jakości za mniejsze pieniądze.

Napisano

okej czyli ładnie się to nakreśla Denon720 i magnaty 677 i jakiego DACa najlepiej do tego? wiecie co teraz można fajnego nabyć?

O DACu tak naprawdę dowiedziałem się niedawno i jest to dla mnie świeży temat. Czy możesz mi powiedzieć też o kwestii transportu dla DACa bo trochę obiło mi się to o uszy a nie do końca to rozumiem. 

Czy DAC wystarczy podłączyć bezpośrednio do wejścia RCA czy trzeba TEN TRANSPORT ogarnąć? i jaka jest różnica w jakości

Napisano

DAC do wzmacniacza podłącza się tak jak każde źródło. Jeśli chodzi o napęd cyfrowy to wszystko zależy od tego z jami mamy do czynienia DAC-iem. Są takie które można podłączyć wyłącznie do komputera po USB inne mają cały szereg różnych wejść. Tu wiele zależy od tego do czego go potrzebujemy i ile ma kosztować.

Napisano
7 minut temu, MobyDick napisał:

No to już masz adapter bluetooth. Reszta zależy od wydanych na to pieniędzy.

Czyli jak radzisz ? zostać z adapterem bluetooth logitecha czy kupować DACa z bluetooth ? Wcześniej zrozumiałem, że DAC da wyraźnie lepszą jakość ale po tej odpowiedzi mam mętlik :)

Napisano
6 minut temu, MobyDick napisał:

A jakiego znasz dobrego DAC-a z bluetooth ? Bluetooth może się przydać jeśli chcesz coś puścić z telefonu np. .

Nie wiedziałem, że nie ma DACów z BT. Dopiero wchdzę w to - myślałem, że DAC zajmuje się przeniesieniem sygnału cyfrowego na stereo w tym z bluetooth 

Napisano (edytowany)
5 minut temu, MobyDick napisał:

Jak już chcesz na raz DAC i wzmacniacz to może lepiej pomyśleć o SMSL A8, to jest DAC/AMP .

to będzie lepiej grało od wspomnianego wcześniej Denona720 ?

Edytowano przez Portimo