Majmaj Napisano 15 maja 2019 Udostępnij Napisano 15 maja 2019 (edytowany) Może w końcu przejdę do sedna. W niedługim czasie mam zamiar zmienić cały sprzęt audio (po przeprowadzce do nowego domu). Obecnie posiadam taki zestaw: Tonsil mistral, subwoofer DIY aktywny, arcam avr200. Ani głośniki ani amplituner to nie jest szczyt jakości ale puki co wystarczało - nie jestem jakimś mega audiofilem ale lubię dobrej jakości dźwięku. Co przez to rozumiem? Lubię dźwięk dynamiczny bez zmulonego dołu, lubię wyraźną scenę i aby środek z górą było poukładane - nie wiem czy na podstawie takiej wypowiedzi można dobrać sprzęt Do czego ten sprzęt? Więc ok 60% muzyka 40% filmy. Poszukiwania zaczynałem od amplitunera stereo, spodobały mi się patenty z HDMI i łącznością bezprzewodową (wszystko w jednym klocku). Czytając i czytając... zacząłem mieć wątpliwości czy nie kupić wzmacniacza stereo + reszta osprzętu. Połączenie jakie u mnie będzie to: Filmy: Macbook - HDMI - TV - Spdif - wzmacniacz. Muzyka: w większości łączność bezprzewodowa (w przypadku ONKYO TX-8270 problem od razu z głowy) w przypadku wzmacniacza AV musiał bym dokupić odbiornik bluetooth z Aptx i po wyjściu spdif do wzmacniacza. Streaming spotify 320kbps. Odbiorników jest sporo myślałem nad czymś takim: https://allegro.pl/oferta/adapter-bluetooth-nadajnik-odbiornik-toslink-aptx-7405524952 lub: https://allegro.pl/oferta/ding-shine-bts1-odbiornik-bluetooth-4-2-aptx-7819181065 Skoro będą dostawały sygnał 320kbps a całość będą dekodować przetworniki wzmacniacza chyba będzie ok? Tu pojawiają się pierwsze schody, ponieważ wzmacniacz musiał by mieć co najmniej 2x spdif. Zbliżając się do końca tego wywodu może coś jeszcze o pomieszczenie w którym będzie grał sprzęt: Salon - 25m2 Kuchnia - 10m2 Co do głośników puki co faworytem ( z opinii) jest klipsch RP-280. W całości chciał bym się zmieścić w 5tys, bez problemu mogą być to używki. A może przy moich wymaganiach po prostu kupić tego ONKYO i nie bawić się z tym wszystkim? Pozdrawiam Edytowano 15 maja 2019 przez Majmaj Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil C Napisano 15 maja 2019 Udostępnij Napisano 15 maja 2019 @Majmaj, a nie lepiej trochę dołożyć i zainwestować w streamer z obsługą spotify/tidal/nas? Albo coś na raspberry albo yamaha wxad-10? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majmaj Napisano 16 maja 2019 Udostępnij Napisano 16 maja 2019 Trochę to już za drogie, po za tym chyba różnicy nie usłyszę jak BT będzie miało aptx. Obecnie do tych głośników zastanawiam się nad Yamaha A-S801 + yamaha YBA-11. Tylko podstawowe pytanie czy będzie jakaś różnica w brzmieniu między onkyo a yamaha. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 maja 2019 Ale kolega i tak ma amplituner kinowy. Jeśli będzie podłączał tylko dwie kolumny to ja jestem jednak za wymiana. Czy na 8270 nie wiem. Ale na pewno na coś stereo. Jeśli klipsch RP 280 zostanie to Onkyo 8270 to dobry wybór. Lepszy to xindak 06 lub nad 326 i Yamaha wxad10 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majmaj Napisano 16 maja 2019 Udostępnij Napisano 16 maja 2019 (edytowany) Amplituner do wymiany, wolę stereo. No to szczerze powiedziawszy spodziewałem się że napiszecie iż różnica będzie kolosalna 😁. Do takiej wielkości pomieszczenia jest to wystarczające? Ps. Nad nie ma spdif, nie będę miał jak podłączyć tv. Może i dał bym się namówić na tego wxad10. (myślałem że to nie obsługuje yt - żona często słucha). A yamaha A-S801? Słabiej to gra? Generalnie napiszcie jeszcze jakieś propozycje wzmacniaczy tylko z spdif. Edytowano 16 maja 2019 przez Majmaj Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2019 Kolosalna będzie jeśli wymienisz na wzmak z prawdziwego zdarzenia. As801 takim nie jest. To kopia 701 w innej obudowie z dodatkowym podatkiem Mówię tu o atoll in 100 , magnat mr780, nad 356 Jeśli nadal mówimy o klipsach Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majmaj Napisano 17 maja 2019 Udostępnij Napisano 17 maja 2019 Nad w moim zasięgu bez problemu a do tego ma spdif i przepięknie wygląda. magnat mr780 - zakochałem się, będę polował na używkę. Na 90% zostaną klipsach, jak nad zagra z tymi głośnikami? Bo oczywiście do tego muszę dokupić jeszcze yamahe wxda10 a ona za pewne też dołoży coś z swojego charakteru? Już więcej nie męczę, dzięki za pomoc jak będę zdecydowany odezwę się na PW. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedek14 Napisano 1 lipca 2019 Udostępnij Napisano 1 lipca 2019 I co kolego @Majmaj wybrałeś ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomas12 Napisano 29 września 2019 Udostępnij Napisano 29 września 2019 Zobaczyłem coś tskiego w specyfikacji TX-8270: Wejścia HDMI (4K/60 Hz / HDCP 2.2) Czy to znaczy, że nie będę miał obrazu 100 Hz na Tv jeżeli podłącze dekoder tv sat przez amplituner? Czy będę mógł oglądać tv sat przy wyłączonym amplitunerze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2019 Będziesz miał obraz 100 Hz. Bo częstotliwość odświeżania matrycy telewizora a sygnał jaki jest nagrany na blu-ray to jednak inna sprawa. Więc niczym nie musisz się przejmować. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomas12 Napisano 30 września 2019 Udostępnij Napisano 30 września 2019 12 godzin temu, S4Home napisał: Będziesz miał obraz 100 Hz. Bo częstotliwość odświeżania matrycy telewizora a sygnał jaki jest nagrany na blu-ray to jednak inna sprawa. Więc niczym nie musisz się przejmować. Pozdrawiam Dzięki za tą informację, bo już czytałem na jakimś form, że obraz z dekodera sat przepuszczony przez TX-8270 jest gorszy niż przy podłączeniu bezpośrednim do TV. Chyba tak nie powinno być, wnioskując z tego co piszesz powyżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 października 2019 A to co piszesz nie ma związku z hercami. Faktycznie tak czasem bywa i znam amplituner kinowy niskiej klasy gdzie takie coś jest. Z tą informacją która ty podajesz też się zetknąłem i jestem pewien że zamieścił ja troll z konkurencyjnej firmy czy dystrybucji. Niestety takie rzeczy się dzieją. Widzisz wystraszy coś puścić do beta i samo się rozsiewa. Ten amplituner nie pogarsza obrazu. Sprawdzone! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts