Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Słuchajcie,kolumny nowe mają cztery wejścia,dwa plusy i dwa minusy,u mnie każdy plus i minus jest połączony złotymi blaszkami,ja wyjalem te blaszki by połączyć bi wire i dałem cztery kable na każdą kolumnę czyli dwa plus i dwa minus ,a we wzmacniaczu dałem cztery kable te do wejść A i cztery na B,czyli gra teraz na wzmacniaczu AB,mam włożyć te blaszki i tylko po jednym kablu na plus i minus i do wejścia A tylko? Bo się pogubilem kurde z tymi nowymi wejściami i jak podłączyć wzmacniacz do telewizora by dźwięk szedł?na razie miałem czinkcz wyjście z tv ze słuchawek i do wzmacniacza biały i czerwony czinkcz ,ale ładnie to grało na wzmacniaczu do kina domowego a w nowym lipa kiepsko dźwięk mało czysty,kolumny u mnie heco Aurora tysiąc i wzmacniacz onkyo tx 8270 

Napisano

Cześć.

Na moje oko, zostaw na razie złote blaszki, podłącz przewód głośnikowy raz do górnych wejść w kolumnie, potem do dolnych, a w amplitunerze tylko w A i porównaj jak gra. Potem ewentualnie wypróbuj bi-wire, ale też tylko na wejściu A.

Napisano (edytowany)

Zgadza się. Podłączasz tylko pod cztery w  A, po dwa wtyki w jednym wejściu. Sprawdź w sieci bi-wire, załapiesz po rysunkach o co chodzi skoro uparłeś się na taki sposób połączenia. Pzdr.

Edytowano przez Oxywie
Napisano (edytowany)

Przy podłączeniu jednym kablem ( 2 żyły ) jednej kolumny używasz zwór. Przy podłączeniu 2 kablami zwory muszą być wyjęte.i to chyba oczywiste ze od strony kolumny podłącza się 4 wtyki bananowe. Od strony wzmacniacza zwykle 2 przewody łączy się razem w jednym wtyku bananowym lub jeden przewód jako A a drugi jako zestaw kolumn B. I wtedy we wzmacniaczu oczywiście trzeba oba zestawy kolumn włączyć. To chyba oczywiste. Oba zestawy kolumn A i B są podłączane równolegle do tych samych końcówek mocy. Dlatego jest praktycznie bez różnicy czy rozgałęzisz przewód w jednym czy drugim miejscu.

A jak podłączyć TV do amplitunera, to już zależy od łączonych sprzętów. Podłączenie nowoczesnego TV do nowego amplitunera z wykorzystaniem wyjścia słuchawkowego jest niewskazane. Zwykle używa się do tego celu HDMI. W starszych sprzętach bez kanału zwrotnego w HDMI ( ARC ) trzeba podłączyć dźwięk z TV dodatkowym złączem cyfrowym optycznym ( toslink ) lub elektrycznym ( coaxial ).

Edytowano przez MobyDick