Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cześć. Mam pytanie dotyczące zestawienia elementów kina domowego, w przedziale cenowym do 20 tyś zł (elementy audio). Nie jestem audiofilem, aczkolwiek słucham sporo różnej muzyki (rock, blues, jazz, nowe brzmienia) i generalnie mam niezły słuch. Ze względu na moje wcześniejsze doświadczenia z kolumnami B&W (kiedyś kupiłem wzmacniacz DENONa i kolumny DM 601 B&W, które bardzo mi odpowiadały), wstępnie zdecydowałem się na kolumny tej właśnie firmy (design, wykonanie i brzmienie odpowiednie, do różnych odmian rocka) tj. przód B&W 704 (albo 703), tył 805S, centralny... jeszcze nie wiem. Natomiast KOMPLETNIE nie mam pojęcia jaki amplituner (lub końcówka mocy/procesor dzw.). Pokój w którym to chcę umieścić ma kształt prostokątu (wymiary 3.2 m x 6 m). Ekran wisi na środku dłuższej ściany. Po jego stronach były by kolumny wolnostojące (odległość do kanapy jakieś 2.5 m może trochę wiecej), a po przeciwległej stronie monitory na podstawkach. Teraz najważniejsze czyli pytania:

- czy te kolumny nie są za duże na takie pomieszczenie?

- czy brzmieniowa są ok?

- jaki wzmacniacz do tego?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Postaram się też odpowiedzieć na pytania gdyby się pojawiły.

Napisano
Witam.Zgadzam się z Audionetem że Denon byłby bardzo dobrym wyborem.Sam posiadam Denon 4306 a Tobie polecałbym model z najnowszej serii 4308.Posiada on już wszystkie nowe dekodery.Mój ampli posiadam od roku i jestem z niego bardzo zadowolony.Nie wiem jak on zabrzmi z kolumnami które proponujesz ale myśle że sobie poradzi z każdymi.Polecam i pozdrawiam .Jeszcze zapomniałem o DVD.Tutaj mógłbym polecić Denon 2930 albo 3930.Jeszcze mógłbyś się zastanowić nad kupnem już Blu-reya dobrej marki.Pieniądze które chcesz przeznaczyć są duże i napewno coś znajdziesz.
Napisano
Dzięki wszystkim za podpowiedź. Też pomyślałem, że skoro wcześniej tandem DENON I B&W świetnie się sprawdzał, to może znowu warto spróbować. Pół dnia wczoraj siedziałem czytając testy i opinie. Wstępnie wybrałem model AVR-3808. Jednak może faktycznie powinienem wybrać AVR-4308 (WiFi). Dzisiaj jadę do salonu sprawdzić jak to wszystko gra i wygląda. icon_smile.gif
Napisano
Cześć! Ostatecznie zdecydowałem się na Denon AVR-4308, B&W 703, B&W705, B&W HTM7, BTW PV1 oraz standy FS700. Póki co nie zdecydowałem się na zakupu playera blue-ray (chwilowo do odtwarzania filmów posłuży PS3). Podobno za tydzień ma się pojawić w sprzedaży nowy model playera Denona - wtedy zdecyduję. Zastanawiam się tylko czy warto kupować oddzielnie odtwarzacz CD/DVD? Czy różnice w jakości dzwięku będą na tyle duże (pomiędzy dobrym playerem Blue-Ray a DVD/CD), że będzie to dla mnie uchwytne? W środę ma pojawić się sprzęt i technik, który to zainstaluje. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Napisano
Gratuluję zakupu.Z amplitunera będziesz napewno zadowolony.O głośnikach nie piszę bo ich nie słyszalem.A czy będziesz słyszał różnice między CD a DVD- napewno tak.Dłuższy czas słuchałem muzyki na DVD Denon 2930 i muszę stwierdzić że jakość była bardzo dobra tylko przy słuchaniu płyt SACD.Przy tzw.normalnych płytach CD czegoś jej brakowało.Zdecydowałem się zakupić osobno odtwarzacz CD.I co się zmieniło?.Przede wszystkim dynamika nagrań i szczegołowość.Scena jest bardziej poukładana.Ogólnie lepiej.Takie jest moje odczucie.To nie znaczy że słuchanie płyt z DVD jest tragiczne.Absolutnie nie!.Jest po prostu inne.Pozdrawiam
Napisano
Cześć! Właściwie to wiem, że masz rację (wieki temu miałem możliwość porównania płyty "Vs" Pearl Jam na oryginalnym mini-disc'u i płycie CD - było trudno jednoznacznie stwierdzić co jest lepsze, ale faktycznie brzmienie było zauważalnie inne). Problem tylko w tym, że "boję się" trochę słuchać moich starych płyt CD na tej klasy sprzęcie. Mają już swoje lata (często pierwsze wydania) i co za tym idzie jakość produkcji jest różna (np. płyta Hey "?" jest dla mnie nie dosłuchania pod lepszym sprzętem). Hmm... Podjadę jutro jeszcze raz do salonu z płytami Alice In Chains, Tool'a, Masive Attack i zremasterowanego Hendrixa. Sprawdzimy i może się zdecyduję na zakup. Dzięki za info i pozdrawiam.