Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Po długiej nieobecności postanowiłem znowu poprosić forumowiczów o poradę. Dawno temu bawiłem się trochę w stereo (którą przygodę z przyczyn obiektywnych musiałem zarzucić), a ponieważ zmieniły mi się warunki mieszkaniowe chciałbym wrócić „go gry”.

Mój poprzedni zestaw składał się z w/w kolumn Dali 104 oraz kompletu NAD-a (wzmacniacz bodajże 302 i CD 514). NAD był specjalnie wzięty do Dali jako polecany właśnie do nich. Osprzęt był dosyć dobry, ale oczywiście bez szaleństwa :-) Niestety w mojej opini nie grało to zbyt dobrze  (wrażenie zamulenia dźwięku i brak szczegółowości) więc zacząłem szukać. Jakiś diabeł mnie podkusił i kupiłem Nakamichi Receiver 2 oraz staruszka CD Philipsa CD614. Zaczęło to grać już lepiej ale..... Wczoraj przywiozłem od kolegi Luxmana L-190 (tak naprawdę to był właśnie mój pierwszy wzmacniacz który jemu podarowałem, a on teraz mi go oddał) i okazało się że zaczęło to wreszcie grać. W porównaniu z Nakamichi nagle okazało się, że instrumenty w orkiestrze słychać selektywnie, coś co było magmą jest poukładane itp.

Niestety ponieważ sprzęt stoi w salonie to również muszę liczyć się ze zdaniem żony (względy estetyczne) i złoty Luxman bardzo ją razi (nawet już myślałem o oddaniu panela do malowania proszkowego), a je nie chce niepotrzebnej konfrontacji (tak wiem - jestem mięczak). Forum na temat Dali, Luxmana przekopałam i niestety dalej jestem głupi. Muzyka jaka słucham to klasyka symfoniczna (najwięcej), jazz, coś pokroju Diana Krall, Cesaria Evora etc.

Co moglibyście mi polecić (wzmacniacz) grającego podobnie do Luxmana - na razie skupię się na wzmacniaczu. Na CD przyjdzie czas później. Zastanawiałem się nad Yamahą A-S500 (chwaloną) lub na czymś podobnym z nowszej lini tylko nie wiem czy zagra mi tak jak Luxman który naprawdę mi się podoba. Luxmana którego posiadam już otwierałem i wygląda, że wszystko w nim jest oryginalne.

Napisano

To bardzo uniwersalne kolumny, wiele wzmacniaczy dobrze zagra z tymi kolumnami.

Miałem Sony F570es i wg. Mnie to udane połączenie, lekko pobity bas ale dobrze kontrolowany, średnie ocieplone i dobrze słyszalne, wysokie delikatne, lecz w granicy niższego pasma góry jest podbicie.

Bardzo duzo zależy od twojej akustyki o ktorej nic nie napisałeś.

Napisano

Jak daleko oddalone od ścian bocznych oraz tylnej ?

Jak ci zalezy na możliwie najlepszym dźwięku to narysuj szkic jak wyglada twoj pokój z góry, a może ustawienie kolumn czy innych mebli nie jest dobre by uzyskać dobry dźwięk??

Napisano

Nie da rady kolumn przesunąć bliżej miejsca odsłuchowego ?

Te podane odległości są zbyt duże, również prawa kolumna niestety stoi w samym rogu salonu, a to psuje dobry dźwięk.

Jak możesz ustaw węziej kolumny i nieco dalej od tylnej ściany. Gwarantuje że scena się poprawi jak i stereofonia.