Tomek Bucki Napisano 6 kwietnia 2018 Napisano 6 kwietnia 2018 Witam, dopiero co zapoznaje sie z audio i mam pytanie dotyczące podłączenie potencjometru. Na płytce mam 5 pinów na potencjometr, a mam 6 pinów na potencjometrze. Czy mogłby któs powiedziec jak mniejwiecej to podlączyc zeby nie było zakłoceń ani zwarć? Mam kable którymi powinno sie dać podlączyć potencjometr. Odpisz, cytując
Marek Jankowski Napisano 9 kwietnia 2018 Napisano 9 kwietnia 2018 Napisz co to za urządzenie. Trzeba znaleźć schemat urządzenia i na jego podstawie podłączyć. Bez schematu pozostaje tylko odwrócenie płytki i na podstawie ścieżek na płytce prześledzenie toru sygnału. Jesteś pewien, że wszystkie trzy przewody były wykorzystane? Zazwyczaj do tego połączenia wykorzystuje się dwa. Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 9 kwietnia 2018 Napisano 9 kwietnia 2018 Musisz wiedzieć za co odpowiada każdy z pinów po jednej i drugiej stronie. Potencjometr który masz to 2 potencjometry ze wspólną osią. Zakładam ze jest to odpowiedni potencjometr do tego celu. Istotna jest jego impedancja i zastosowanie. Każdy pojedynczy potencjometr ma przynajmniej 3 piny. 2 z nich to końce ścieżki po której porusza się suwak. W przypadku potencjometru głośności sygnał jednego kanału jest doprowadzany do końców ścieżki a wychodzi z pomiędzy jednego końca ścieżki ( zwykle tego po lewej stronie gdy oś jest skierowana do nas ) i wyprowadzenia suwaka. Początek ścieżki ( ten po lewej stronie ) zwykle podłącza się do masy która jest wspólna dla obu kanałów. Dlatego te wyprowadzenia obu potencjometrów można połączyć razem. Dlatego wystarczy 5 pinów do podłączenia 2 potencjometrów z których każdy ma 3 piny. Odpisz, cytując
Marek Jankowski Napisano 9 kwietnia 2018 Napisano 9 kwietnia 2018 MobyDick dokładnie jak piszesz. Ale przydałby się schemat. Bo jak podłączy myląc przewody to nawet na minimum może "gruchnąć" w glośniki Odpisz, cytując
Recommended Posts