Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Na wstępie napiszę, że jestem osobą, która kupuję "sprzęt grający" na ucho, a nie po opiniach, ale niestety w przypadku kina domowego nie wydaje mi, się aby chciało mi się poświęcać kilka dni na jeżdżenie po Polsce. Poza tym w moim przypadku, tj. KD potrzebne mi jest do muzyki/filmów 50/50, a jak wiadomo, w kinie muzyka i tak pewnej części ciała nie urywa, więc będę raczej zmuszony kupić KD po opiniach, więc liczę na Was :)

Dwa dni temu padł mi Denon 1911 (nie przekazuje obrazu po hdmi) 
Przez te dwa dni wybrałem sobie o to takie typy:  Denon X3300 vs Marantz SR5011 VS Yamaha RX-V781.

Rozpatrywałem jeszcze Marantz 6011, ale ten typ ma ten sam problem z tymi gniazdami HDMI jak inne jednostki Marantza. Nie mam jakiegoś ciśnienia na żadną markę, zależy mi na:

- przyzwoite stereo
- wyjścia PRE OUT - minimum L i R a najlepiej wszystkie kanały, gdyż i tak to "przyzwoite stereo" będę chciał docelowo puścić przez chyba Marantz pm 6006 albo inną końcówkę, ale do tego czasu żeby jakoś to też grało. 
- dobra obsługa sieci i multimediów

Do KD 5.1 Mam Tannoy Mercury V4 + jakiś sub Sony, ale rzadko go używam. Tannoy całkiem nieźle po kilku tygodniach prób ustawień z 1911 schodził basem i ogólnie uważałem to za całkiem niezły duet w stereo.

W gabinecie, do słuchania muzyki mam DENON PMA-510AE + DAC PRODIGY + JBL STUDIO 230 i chyba z tego połączenia jestem najlepiej zadowolony jeśli chodzi o dźwięk. Te monitory nabyłem całkowicie przypadkiem, sprzedając uprzednio Dynaudio 2/7 i wg. mnie są rewelacyjne te JBL.

Nigdy nie miałem Yamahy, nie wiem jak ich kina sprawują się w w filmach czy muzyce. Jestem otwarty na propozycje, również w kwestiach późniejszego audio na końcówce, ale teraz zależy mi na tym, abym w przeciągu 2 tyg. miał wybrane kino, bo niestety projektor stoi nie używany. 

Zastanawiam się, czego odpowiednikiem jest starszy już 1911 i jak się ma on do moich obecnych wyborów.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Napisano

Zdecydowanie Marantz.

Denon seria x3000 to dźwiękowo x2000 tylko z innymi funkcjami. Podobnie Yamaha seri 7. Dźwiękowo to 6 różni się funkcjami. A te są odpowiednikami twojego obecnego 1911

Marantz stoi zatem od nich wyżej. Więc jak zmieniać to na lepiej. 

Piotrek

Napisano

Ok, utwierdziłeś mnie w mojej słusznej decyzji.

Dzięki za odpowiedź.

Widzę że macie na stanie PM 6006. Jak przyjdzie zamówione kino i będę wiedział jak gra, skontaktuję się z wami, celem doboru stereo do KD - może jakiś odsłuch.