Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie

Kupiłem niedawno kolumny Pylon Pearl 27

Podłączyłem je do swojego amplitunera Pioneer VSX 531 i było tak... super soczysta góra, cykanie - no góra taka jak lubie, ale bas odzywał się dopiero jak dostały prądu... postanowiłem coś zmienic... dopadłem w dobrej kasie ampli Onkyo TX-NR509... model starszy ale ogólnie wyższy. w miedzyczasie myslałem o subie ale jak podłączyłem kolumny pod onkyo to wrócił bas, mocny, głośny, mięsisty ale... gdzieś zgubiła się góra :(

góry jest dużo mniej, na max podbitej górze da sie tego słuchać przy muzyce z usb bo jak przesyłam coś po DLNA jest jej mniej i znikło piękne cykanie i wyeksponowane wysokie tony :(

Czy to ten typ tak ma i szukamy dalej odpowiedniego sprzętu czy coś mogło pójść nie tak? Dołu mam aż w nadmiarze, a górę muszę podbijać na maxa a i tak to nie do końca to co bym chciał

Wiem że najlepiej byłoby podpiąć wzmacniacz stereo ale ja jednak potrzebuje i HDMI i BT lub DLNA, radio internetowe i te wszelkie bajery - lubię to i wykorzystuję :)

Napisano

a przewody mogą mieć znaczenie? mam jakies tanie miedziane 2x2.5 po 7zł za metr... ale na pionku graly górą wyśmienicie aż musiałem korygować momentami wiec przewód da rade to pociągnać :/

Napisano

Mogą mieć. Ale nie w przypadku kiedy na innym ampli było inaczej. 

Kupiłeś używany z ustawieniami. Dlatego jeśli mamy zacząć rozmowę to od zerowych ustawień. Teraz nie mogę powiedzieć czy jest dobrze czy nie. I co zmieniać. 

Napisano

no i chyba zostaje mi podziękować za jakże prosta a zarazem skuteczna rade, restart, kalibracja i gra calym pasmem... nie spodziewalem sie ze poza odleglosciami i wyrownaniem poziomu dzwieku z kolumn, w tych ampli kalibracja zmienia calkowicie korekty do danych kolumn - poza regulacja manualna ktora jest w menu... teraz na 0 lub +2db na wysokie i niskie jest tak jak chcialem :)

dziekuje :)