Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam ponownie szanowne grono użytkowników forum icon_wink.gif

Otóż pewien osobnik z mojej rodzinki zakupił sobie kiedyś zestaw KD: Marantz ampli+dvd + kolumny Eltax. Nie wiem jaki to dokładnie zestaw- jedyne co wiem, to to, że cena całego zestawu sięga ok 3000 zł + kable. Z własnego doświadczenia wiem, że to bardzo ładnie gra.
Otóż ten człowiek urządza sobie teraz mieszkanko i w salonie chce stworzyć klimacik rodem z dobrego kina.
Jak wszyscy wiemy tylne głośniki dobrze grają z tyłu icon_wink.gif Ale problem jest taki, że potrzeba je jakoś podłączyć do zestawu, a to wymaga ok 40 m (!!) kabli.
Biedny człowiek trapi się nad tym jakie kable kupić i nie dziwię się mu, bo zamierza je zatynkować i nie myśleć już o wymianie kabli. Więc przydałyby się dobre kable, ale też w rozsądnej cenie- 40m może dokopać w portfel...
I tutaj chciałbym zasięgnąć opinii fachowców icon_wink.gif Co byście polecili w cenie max 13-14 zł/m (choć preferowana cena to poniżej 10zł/m). Nie chodzi tu o fronty, tylko małe satelity, więc nie proponujcie tu DNM Resonów icon_wink.gif
Pytanie może dość głupie, ale chodzi tu o ładny, funkcjonalny salon, w którym można cieszyć się pięknem obrazu i dźwięku.

Pozdrawiam,
wodzu
Napisano
Chciałbym tylko zaznaczyć, iż gość głuchy nie jest i na frontach już ma porządne Audioquesty. Jesteś pewien, że nie usłyszy różnicy na tylnych? Tzn wiem, że w jego uszach nie siedzisz- chodzi mi o Waszą opinię.

A co powiecie na Oehlbachy, Cordiale itp? Trochę droższe za 2x2.5 mm.

Nie chcę źle doradzać i dlatego pytam o Wasze zdanie.
Napisano
Kable z czystej miedzi w zupełności wystarczą ... ten polski kabel wydaje się być OK. Nie wiem tylko co lepsze przy tak długich kablach 4 mm kw. (większa pojemność) czy 2,5 mm kw. (większy opór).
Napisano
Witam.Moim zdaniem nie należy przesadzać z kupnem drogich kabli na tyły.Są to tylko głośniki efektowe .Wydaje mi sie że nie odróżnisz kabli za 4 zł.od kabli za 15 zł.Co innego z frontami.Moje kable są również pod tynkiem i nie są to drogie kable a efekt jest zadowalający.Pozdrawiam