Seba18 Napisano 24 lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 lipca 2008 witam od niedawna mam altusy 140 które dostałem od kolegi jednak niewiem jaki kupić tani wzmacniacz żeby nie spaliło tych altusów???wzmacniacz chciałbym kupić tak do 250zł.dzieki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 24 lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 lipca 2008 Nie ma takiego pojęcia ze wzmacniacz spali kolumny.W sumie może mieć sporo większą moc niż kolumny.Jak kolumny nie będą wytrzymywać to po prostu najpierw będą zniekształcać dżwięk.Nie da się tego nie słyszeć.Przy normalnym nawet głośnym słuchaniu w domu nic się nie stanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borowieck Napisano 2 października 2008 Udostępnij Napisano 2 października 2008 To prawda, wszystko zależy od zdrowego rozsądku użytkownika, przy czym łatwiej zauważyć jak wzmacniacz mocniejszy niszczy głośnik niskotonowy (inne ewentualnie również), niz jak słabszy pali wysokotonówki i ewentualnie średniaki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gatto Napisano 10 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2009 Kiedyś spaliłem 70W głośniki wzmacniaczem 40W. Właśnie graniem bez rozsądku. Przez kilka godzin waliłem rocka na cały regulator. Po zakończeniu grania cewki się spaliły, ponieważ były rozgrzane, a nie miały wentylacji, bo się nie ruszały. Więc rozsądek i jeszcze raz rozsądek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ak_andrew Napisano 13 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2009 witam.Ja mam Altusy 140 podpięte do wzmacniacza Technics SU-V 550 efekt jest super za 250-300zł da się go kupić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 14 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2009 Czyli podsumowując najsilniejszy wzmacniacz za maksymalną dla ciebie kasę . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flow Napisano 8 lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 lutego 2010 altusy generalnie ładnie grają z techniksem i innymi niemieckimi wzmacniaczami... mialem okazje posłuchać uniwersum (modelu nie pamiętam) i naprawde to zamiatalo, poszukaj dobrej używki na allegro albo gdzieś w komisie/lombardzie za rogiem - jak pogadasz z kolesiem to pozwoli ci wziąść wzmacniacz do domu na godzinke(oczywiście musisz zapłacic) i sprawdzisz czy to ci odpowiada pozdro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silentaudio Napisano 9 lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 lutego 2010 Postaraj się o zakup wzmacniacza Technicsa z serii 700 lub wyższej. Pięćsetek i mniejszych nie kupuj, mają za małą moc i wydajność prądową. Przy głośniejszym słuchaniu spalisz głośniki. Taki wzmak wprowadza cholerne zniekształcenia przy głośniejszym słuchaniu.Kilkanaście lat temu miałem altusy 140 i do tego dzielony wzmak serii 800. Grałem naprawdę głośno przez kilka lat, słychać było na całym osiedlu i nie spaliłem żadnego głośnika. Żadna membrana nie była roztrzepana i żadna cewka nadpalona.Dla porównania miałem kiedyś do tych kolumn podpięty wzmacniacz Diory 420 (ten od szuflady), przy niewielkiej głośnosci kolumny juz się zatykały.Podstawa to mocno wydajny wzmak i trochę rozsądku. Przy dobrze nagranych płytach z wysokim poziomem wysterowania gałka nie powinna przekraczać połowy regulacji. Wtedy nic nie przepalisz, brak jakichkolwiek zniekształceń i jest naprawdę głośno.Poszukaj na aukcjach, za zadeklarowaną przez ciebie sumę da się coś wyrwać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts