Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
odyniec

Problem ze wzmacniaczem Nakamichi? Jeden kanał gra ciszej

Recommended Posts

Na wstępnie chciałbym się przywitać.

Piszę do Was, bo mam problem ze swoim sprzętem i jestem pewien, że Wasza wiedza może mi niejako pomóc. Otóż posiadam zestaw amplituner Nakamichi TA-2E, oraz kolumny Dali 400.

Podpinając kolumny do Nakamichiego, jeden kanał gra wyraźnie głośniej. Zazwyczaj zbywałem to i ustawieniem balance regulowałem, aby wyrównać słyszalność (loundness i regulacja basu i wysokich po lekturach różnych tematów tego dotyczących wyłączona).

Coś mnie jednak tchnęło, aby jakieś podstawowe parametry przemierzyć miernikiem. I tak: oporność kolumn na stykach bez podłączenia- obydwie około 3,6 Ohma, podobnie na końcu podłączonego do nich okablowania (po 2 metry). Czyli oporność obydwu kolumn jest taka sama, zaś impedancja wynosi +/- deklarowane 4 Ohmy. Zmierzyłem również oporność na wyjściach wzmacniacza- nie wiem, czy takie badanie ma sens- Wy pewnie wiecie ;)

I tak: kanał lewy- nieważne czy A, czy B pokazuje opór rzędu 1 Ohma, podczas, gdy kanał prawy- również bez znaczenia A czy B pokazuje opór około 10 Ohma. Donośniej gra kolumna podłączona do kanału lewego- tego z mniejszym oporem na wyjściu wzmacniacza. Po podłączeniu kolumn na ich stykach pojawiają się podobne wartości oporu do tych z kanałów- a więc na jednej około kolumnie 1 Ohm, na drugiej 10 Ohmów.

Czy coś jest nie tak ze wzmacniaczem? Jeżeli tak, co może być tego przyczyną?

Obecnie podłączyłem się szeregowo do prawego kanału. Po takim podłączeniu zarówno przy wyjściu wzmacniacza jak i przy stykach głośników Ohmomierz pokazuje wartości około 7,2 (a więc bliskie nominalnej impedancji wzmacniacza (8Ohm). W tej chwili słyszę, że obydwie kolumny grają "równo". Jest bardzo fajnie. Tylko czy w tej chwili efekt, który uzyskuje to faktyczne stereo?

Myślę również, aby wykorzystać pełnię możliwości 4 Ohmowych kolumn podłączyć po jednej na prawy kanał A i jednej na prawy kanał B (prawy, czyli ten o oporze 10 Ohm). Wtedy oporność kolumn po podłączeniu powinna pokazać około 3,6 Ohma, a więc tyle, ile kolumny mają pierwotnie na stykach. Mogę tak zrobić? Wtedy też chyba nie będzie stereo?

 

Najważniejszym pytaniem pozostaje jednak co może być nie tak z tym wzmacniaczem ogólnie? Jest chyba problem z tym kanałem, który jest donośniejszy i pokazuje opór 1 Ohma? Mam rację?

W przypadku konieczności dalszych pomiarów mam multimetr, więc mogę pomierzyć inne parametry, jeżeli uznacie, że jest taka potrzeba.

Z gry dziękuje za czas poświęcony na przeczytanie tego posta.

Kłaniam się w pas ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×