klimor24 Napisano 7 listopada 2018 Udostępnij Napisano 7 listopada 2018 Witam Chciałbym sam zbudować głośnik bluetooth znalazłem kikla filmików na YouTubie i na podstawie jednego z nich chcę zbudować. I tu mam problem mam do wykorzystania głośniki innej mocy niż tu przedstawione mam dwa o mocy 70 W i nie wiem jakie użyć podzespoły i wykorzystać wzmacniacz bluetooth( moc moich głośników jest większa) i chciałem też użyć te małe głośniki wysoko tonowe. Oczywiście obudowa głośnika będzie inna, gdzie każdy głośnik będzie miał oddzielną komorę. pozdrawiam i mam nadzieję, że znajdzie się ktoś to doradzi mi jakie elementy muszę mieć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 listopada 2018 Udostępnij Napisano 18 listopada 2018 Moc głośnika to jego wytrzymałość. Dlatego jeśli głośniki mają większa moc niż wzmacniacz który je napędza niema nic w tym złego. Znacznie ważniejsze jest to aby obciążenie głośników nie miało niższej impedancji od tej z jaką może działać podłączony do nich wzmacniacz. Z drugiej strony zbyt wysoka impedancja głośników może sprawić że całość będzie grała zbyt cicho. Łatwo kupić kompletne płytki z wzmacniaczem i modułem bluetooth. Jednak jeśli nie zdajesz sobie z tego sprawy to moze lepiej odpuścić budowanie czegoś takiego. Może lepiej kupić gotowy który będzie dobrze działał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts