Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich forumowiczów, planuję skompletować zestawik kd, niestety przy okrojonym budzecie nie jest to takie proste.Ale od poczatku:
pokój 5,5x4,5m, planowany odtwarzacz to coś klasy pioneera DV-410V, amplituner jeszcze nieznany- do 900zł trudny wybór i wreszcze element z tematu czyli głośniki. W interesujące mnie cenie znalazłem:

Koda np. AV701,F51 i wiele podobnych,
Jamo 406, 416, E350PPL,

Pytanie nr.1: z powyższych które wybrać?

Pytanie nr 2: może na dobry początek kupić front typu : Magnat Monitor 880 lub Pioneer S-H240 ew Tonsil Fenix, a resztę sukcesywnie dokupić?

Nie jestem audiofilem ale lubię jak dźwięk jest wyrazisty słychać i basy i soprany np. bardzo przyzwoicie dla mnie gra stara poczciwa duża diora (ta z magetofonem szufladą) w zestawie z głośniczkami tonsil space 50. Czy podobnyefekt jest do uzyskania na wymienionych kodzie czy jamo?

Z góry dzieki za informacje

Pozdrawiam
Napisano
Jakbyś mógł trochę uporządkować wiadomości:
- ile łącznie chcesz / możesz przeznaczyć łącznie na sprzęt;
- co chcesz kupić w pierwszej kolejności i ile masz na to pieniędzy;
- czy wchodzi w grę sprzęt używany;
- czy potrzebujesz HDMI w amplitunerze (mocno to ogranicza wybór i ciężko jest znaleźć jakieś ambitniejsze modele poniżej 1000zł)

Co do kolumn - będzie lepiej niż na starych Space, z podłogowych kolumn proponuję znaleźć gdzieś kolumny KODA 702F (wersja pierwsza lub 2), pojawiają się w idealnym stanie za ok. 500zł i są dość jednogłośnie chwalone przez swoich użytkowników icon_cool.gif
Poniżej link do nowych, ale w związku z tym drożej (i od razu mówię, że nie wiem czym rózni się v1 od v2)
http://www.allegro.pl/item412749412_nowa_k..._fotoaudio.html
http://www.allegro.pl/item419831885_koda_a...n_raty_f_v.html

Pomysł z zakupem pierw frontów jest jak najbardziej rozsądny (do frontowych 702 bez problemu dokupisz później centralny i tylne). A wzmacniacze WS432 i 442 bez problemu poradzą sobie z nowymi kolumnami, basu też przybędzie
Z modeli wymienionych przez Ciebie podstawowe modele Jamo nie grają rewelacyjnie... chociaż jak wiadomo trzeba pamiętać o ich cenie icon_cool.gif

Pozdrawiam
PS. Warto spojrzeć na ogłoszenia na Forum - jeden z Kolegów za rozsądną cenę sprzedaje amplituner KD SONY STR-DB790
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...amp;#entry23887
Napisano
Dzięki za odpowiedź, kwota to ok 2000zł, na pierwszy ogień chyba amp + głośniki- być może też na raty czyli najpierw front, odtwarzacz to najmniejszy problem.
Czy amp ma mieć HDMI, nie wiem czy to nie bajer za który dodatkowo trzeba zapłacić a korzyść z niego żadna.
Napisano
możesz się przyjrzeć temu Sony w tej cenie icon_smile.gif

z nowych proponowałbym Ci H/K avr 147 lub Onkyo 506 i do tego quadral quintas 500 (kiedyś w przyszłości jamo sub200 do tego) ale to będzie pewnie ze 200 - 300 stówki powyżej budżetu - ale wg mnie sporo lepiej będzie grało od tego co Ty proponowałeś

druga opcja to coś z tonsili - ale tych nie znam za bardzo - kurde Polska znana marka a mało gdzie jest w sklepach - mają słabą dystrybucję i jeszcze gorszy marketing icon_sad.gif a szkoda bo to firma z dość długą tradycją