Toni Napisano 3 września 2008 Napisano 3 września 2008 WitamJak w temacie które lepsze. filmy 50% muzyka 50%, podłączone do tunera yamaha rx-v663, a to podłączone do komputera.Nie chce kupować stacjonarnego dvd czy jak będę puszczał filmy i muzykę z komputera to dźwięk będzie ok?Głównie się zastanawiam czy warto dopłacać do tych jamo, nie jestem jakimś audiofilempzdr Jamohttp://www.allegro.pl/item415399520_jamo_s...aty_poznan.htmlKodahttp://www.allegro.pl/item417573677_hit_ko...ub_wroclaw.html Odpisz, cytując
muzyczny_gość Napisano 3 września 2008 Napisano 3 września 2008 Witamy po mimo,ze nie jestes audiofilem.. dobrze by było gdybyś napisał ile masz max kasy, czy moze wchodzić sprzęt z drugiej ręki..jaki pokoj najwiecej info o muzyce filmach mozliwosci ustawień.. bo zestawy to małych nie należąsą to dość podobne zestawy..Perkoz_1 posiada fronty Koda które wyśmienici mu się spisująja z RoRo jesteśmy typowymi JAMOchłonami.. i chyba oboje mocno popieramy ich wyroby..chociaż nie każde i nie az tak do końca..co oczywiście o niczym nie przesądzasą to dość popularne zestawy które możesz spotkać w sklepach Saturn, MM lub temu podobne z odsłuchem nie powinieneś mieć problemu ..co jest ogromnym plusem w wyborze produktów Odpisz, cytując
Toni Napisano 3 września 2008 Autor Napisano 3 września 2008 (edytowany) Mam max 3600pln, wziąłem już amplituner Yamaha rx-v663 i do tego mam do wyboru te dwa zestawy głośników, z tego do Jamo muszę dodać jakieś 150pln i teraz nie wiem czy warto. Pokój ma około 20m2 na razie trochę zagracony ale w przeszłości odejdzie biurko i znikną rowery. Muzyka i filmy tak po połowie, słucham hip-hopu oraz muzyki elektronicznej. Lubię efekty w filmach:) Dodam tylko że nie kupuję DVD tylko podłączam do niego komputer kablem optycznym lub coaxialnym (nie wiem którym lepiej?) Edytowano 3 września 2008 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma potrzeby go cytować... Odpisz, cytując
RoRo Napisano 3 września 2008 Napisano 3 września 2008 ToniWybrałeś niezły amplituner Jest pewien problem z odpowiedzią - przy powierzchni 20m^2 można już myśleć o JAMO S606 (chodzi o set 5.0 lub 5.1 z subem), zresztą sub można dokupić trochę później jeśli się nie wyrobisz... Inna jest filozofia S606 (spory głośnik 8" na bocznej ściance, a na froncie podwójne 5" zamiast 6.5" w S506)Tu już niestety musisz porównać samodzielnie na płytach z muzyką, której słuchasz.O S506 jeszcze mało wiadomo, niedawno pojawiły się w sprzedaży - ja ich jeszcze nie miałem okazji posłuchać.Natomiast zdecydowanie polecam zakup odtwarzacza CD (używaną Yamahę kupisz za 100-200zł, a porządny i stosunkowo świeży model za ok400-500zł), na prawdę warto - i nie "męczysz" komputera (zawsze to dodatkowe źródło hałasu, a często również zakłóceń).Co do kabli cyfrowych - przyjmuje się, że koaxial jest ciut lepszy od optycznego (w obu występują zniekształcenia innego typu, więcej można poszukać w FAQ na naszym Forum).PozdrawiamPS. Jeżeli tylko S506 i Kody wchodzą w grę - w Kodzie będziesz miał więcej basów (grane zarówno z subem jak i bez niego). Odpisz, cytując
Toni Napisano 4 września 2008 Autor Napisano 4 września 2008 (edytowany) Dziękuję bardzo, to była bardzo pomocna odpowiedź, niestety wchodzą tylko te 2 zestawy głośników, a nie chcę też przesadzać z szastaniem gotówką której za dużo nie mam (żona i tak już nie jest zadowolona). Co do komputera to na razie popróbuję z nim popracować, ewentualnie później dokupię dvd.Powiedzcie mi jeszcze czy przewody qed-a 2,5mm są dobre? oraz czy jak podłącze komputer do ampli to mam na coś zwracać uwagę żeby mu za dużej mocy nie podać?I jeszcze raz dziękuję za pomocpzdrsilent22 Edytowano 5 września 2008 przez RoRo Korzystaj z funkcji ODPOWIEDZ, gdy nie musisz cytować wypowiedzi poprzednika (wtedy-ODPISZ) Odpisz, cytując
muzyczny_gość Napisano 4 września 2008 Napisano 4 września 2008 spokojnie podłączając z karty do amplitunera nic się nie stanie śmiało możesz połączyćwyjścia z karty do wejścia ampli i po sprawie tu nic się nie stanie Odpisz, cytując
Toni Napisano 4 września 2008 Autor Napisano 4 września 2008 ok dzięki wielkie wszystkim za pomoc, powiedzcie mi jeszcze gdzie w pokoju ustawia się subwoofer? bo jedni mówią że z boku inni że metr w prawo od głośnika centralnego co jest prawdą? a może jeszcze inaczej?pozdrawiamsilent22 Odpisz, cytując
RoRo Napisano 5 września 2008 Napisano 5 września 2008 Obie strony mogą mieć rację - ustawienie suba zależy od akustyki konkretnego pokoju.Więc jak zwykle - zostaje metoda prób i błędów.Ważne, by nie stał w rogu pomieszczenia.W instrukcjach KD na rysunku pokazującym rozstawienie sprzętu zazwyczaj sub umieszcza się w linii z przednimi głośnikami.Pozdrawiam Odpisz, cytując
Toni Napisano 6 września 2008 Autor Napisano 6 września 2008 WitamDziękuję za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanie, bo dostałem odpowiedź od jednego z dystrybutorów Yamahy że mogą mi za tą kasę co mam sprzedać taki zestaw:Yamaha RXV 663 + sub SW030 + NS8900.czy będzie to lepsze niż RXV 663 z głośnikami Kody o których pisałem powyżej?pozdrawiamsilent22 Odpisz, cytując
arti Napisano 6 września 2008 Napisano 6 września 2008 dystrybutor zawsze bedzie polecal sprzet od siebie. w Twoim przypadku osobiscie zostalbym przy tych Kodach. Odpisz, cytując
RoRo Napisano 6 września 2008 Napisano 6 września 2008 Cytat Yamaha RXV 663 + sub SW030 + NS8900.czy będzie to lepsze niż RXV 663 z głośnikami Kody o których pisałem powyżej? ToniMoże to być lepsze rozwiązanie od KODY - kolumny YAMAHA są świeżą konstrukcją i w miarę niezłą. Natomiast KODY są trochę starsze (co akurat nie jest wadą), ale sprawdzone i ładnie grające w różnych powierzchniach (m.in. na takich jak Twoje 20 m^2).Jak już pisałem - w konkretnym pojedynku 2 zestawów nie powinieneś unikać odsłuchu Sub SW 030 to właściwie najniższy, tzn. najtańszy (nowy) model suba Yamahy który jakoś gra - wg mnie 20cm głośnika to minimum dla 20m^2. Sub KODY bedzie mocniejszy i trochę lepszy do kina.Przy okazji - w tej samej cenie dostaniesz 5.1 Yamahy oraz Kody?Poniżej dość pochlebna recenzja o Yamachach 8900, która jednak nie przesądza wybou (jest to krótki test, a nie porządne porównanie konkretnych modeli KODY i Yamahy)http://www.av.com.pl/index.php?art=466Pozdrawiam Odpisz, cytując
Toni Napisano 7 września 2008 Autor Napisano 7 września 2008 Cytat Przy okazji - w tej samej cenie dostaniesz 5.1 Yamahy oraz Kody? No tylko w innym sklepie co te kody, ale jednak się zdecyduję na te kody bo faktycznie ten sub z yamahy trochę mały, a lubię mocny bass (wkońcu lubię drumm&bass) no i nie ma jak efekty w transformers dzięki RoRo za pomoc. Pisałem na wielu forach ale tylko tu uzyskałem odpowiedzi, na innych chyba mój sprzęt jest za tani na Ich audiofilskie ucha:)pozdrawiam serdecznie Odpisz, cytując
Recommended Posts