Negatywny Napisano 3 września 2008 Udostępnij Napisano 3 września 2008 Witam. Zamierzam kupić jakiś sprzęt który będzie dobrze radził sobie z odtwarzaniem muzyki w MP3 oraz dźwięku przestrzennego z filmów. W związku z tym mam pytanie, jak odbywa się odtwarzanie dźwięku z komputera, ponieważ cały pomysł opiera się na tym, że dane cyfrowe zostaną wysłane cyfrowym łączem do amplitunera i dopiero jego przetworniki i elektronika te dane przetworzą. Rozumiem, że daje to znacznie lepszy efekt niż kiedy dane są zamieniane na analogowy sygnał przez przetworniki karty dźwiękowej (a mam marną, zintegrowaną).W związku z tym mam pytanie czy tak dzieje się faktycznie, czy dane wysłane cyfrowym łączem są faktycznie obrabiane dopiero na poziomie amplitunera? I jeśli tak, to czy są też amplitunery stereo które dekodują MP3? Nie chciałbym kupować amplitunera AV gdyż nie potrzebne mi są wszystkie jego bajery odpowiadające za obróbkę obrazu, gdyż spokojnie mogę komputer połączyć bezpośrednio z telewizorem. Idealnym rozwiązaniem dla mnie byłby amplituner 5.1, pozbawiony zbędnych bajerów obróbki obrazu, ale takie urządzenie chyba nie istnieje :/ Aha, generalnie słucham: rock/metal/symfoniczna/filmowa, pokój na razie ma poniżej 20 metrów, ale niedługo planuję przeprowadzkę do większego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 3 września 2008 Udostępnij Napisano 3 września 2008 witamy:)zaraz zaraz jedna dość istotna sprawa..a kolumny są ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negatywny Napisano 3 września 2008 Autor Udostępnij Napisano 3 września 2008 Nie ma jeszcze nic. Jest tylko komputer Zaczynam od zera, dlatego rozważam wszystkie opcje, dlatego najpierw pytam o zupełne podstawy. Żeby uprzedzić kolejne pytanie: sprzęt (bez kolumn - kolumny dobiorę po wyborze elkektroniki) do 2000. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 3 września 2008 Udostępnij Napisano 3 września 2008 no to do dział napisz dokałdnie co masz co chcesz kupic czy stereo czy kino..chociaż wątek jest w dziale kino domowe...czy nowe urzywane..jaki rodzaj filmow, muzyki jakie preferujesz granie..lub czego oczekujesz..od sprzetu..no i naj naj naj..jaka gotówka.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negatywny Napisano 3 września 2008 Autor Udostępnij Napisano 3 września 2008 Cytat no to do dział napisz dokałdnie co masz co chcesz kupic czy stereo czy kino..chociaż wątek jest w dziale kino domowe...czy nowe urzywane..jaki rodzaj filmow, muzyki jakie preferujesz granie..lub czego oczekujesz..od sprzetu..no i naj naj naj..jaka gotówka.. Jakbym to wiedział, to bym kupił i nie zadawał głupich pytań. Przecież pytam np. czy są amplitunery stereo które odtwarzają mp3 przesyłane cyfrowo. Musze najpierw znać odpowiedzi na takie pytania, żeby móc się zdecydować. Wszystkie ważne kryteria wymieniłem, jeśli znajdę sprzęt który je spełnia, wtedy zajmę się szczegółami. Post nie jest w dziale komputerowym, bo z tego co zauważyłem tam się rozmawia o kartach dźwiękowych i komputerowych głośnikach, a tu chodzi o prawdziwy zestaw, więc uznałem, że raczej tu pasuje... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 3 września 2008 Udostępnij Napisano 3 września 2008 jak podłączysz dvd to do amplitunera to tak, sam ampli nie ma takich możliwości chyba,ze jakieś kombojak odpisujesz nie cytuj nie ma potrzeby Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 3 września 2008 Udostępnij Napisano 3 września 2008 Ja kupiłem Yamaha RX-V661 + KEF Q1 (wyszło trochę ponad 2K) ... końcówek jest 7 a korzystam z 4 (bi-amp). Gra to dobrze. Obecnie zainteresowałbym się na Twoim miejscu Denon 1908 (Yamahy 661 już nie kupisz ... chyba że brzydką srebrną wersję ... choć kolor jest kwestią gustu).Co do kolumn ... KEF Q1 już podrożały nawet do 1300 PLN więc zainteresuj się np. Usher S520 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negatywny Napisano 3 września 2008 Autor Udostępnij Napisano 3 września 2008 Ale nie ma żadnego DVD, jest tylko PCet? Czyli opcja z przesyłem cyfrowym mp3 z kompa jest możliwa tylko w amplitunerach AV (kombo)? Nikt nigdy nie chciał słuchać MP3 na zwykłym stereo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 3 września 2008 Udostępnij Napisano 3 września 2008 Jak odtwarzasz mp3 to jest wysyłane do ampli już w postaci PCM ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negatywny Napisano 5 września 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 września 2008 (edytowany) Co to PCM? Ok, z tego co piszą na wikipedii PCM to jest właśnie CYFROWY zapis dźwięku, więc nie wiem co masz teraz na myśli... OK, już dowiedziałem się o co chodzi z tym PCM. Niemniej można było trochę jaśniej...A jak przy wielokanałowym amplitunerze realizuje się bi-amping? Edytowano 5 września 2008 przez RoRo Bardzo proszę używać opcji "EDYTUJ" zamiast dodawać kolejny post jeden pod drugim... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 5 września 2008 Udostępnij Napisano 5 września 2008 Ustawiasz w menu opcję bi-amp na ON i podłączasz do zacisków frontowych gwizdki a do sr-back basy - tak zresztą zaleca instrukcja (nie wiem czemu ale dzięki temu lepszy mam dźwięk po kalibracji YPAO niż przy podpięciu basy-front / soprany-back). Teraz jest bosko (ustawienie kalibracyjne NATURAL).Dzięki 4 końcówkom mocy dźwięk jest jakby bardziej pod kontrolą (podłączyłem początkowo jedną kolumnę w bi-amp a drugą w single amp i puściłem mono przełączając się między kanałami ... była różnica w brzmieniu między jedną a drugą kolumną) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armi Napisano 6 września 2008 Udostępnij Napisano 6 września 2008 ja mam laptopa podłączonego tylko cyfrowo do ampli i idą MP3 bez problemu.jak zamierzasz kupić tylko głośniki stereo to proponuję zdecydowanie amplituner stereo - dużo lepsza jakość za tą samą (nawet niższą) cenę. Do mp3 warto kupić ampli H/K bo dość dobrze sobie z nimi radzi. Inny wybór to Onkyo, Yamaha, Denonkupienie ampli KD i do tego tylko 2 KEF`ów to trochę nieporozumienie wg mnie ... ale każdy ma inne preferencje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 6 września 2008 Udostępnij Napisano 6 września 2008 Cytat jak zamierzasz kupić tylko głośniki stereo to proponuję zdecydowanie amplituner stereo - dużo lepsza jakość za tą samą (nawet niższą) cenę. Pod warunkiem że kupi dobrą kartę dźwiękową (ampli stereo nie mają wewn. DAC), zakupi bardzo liniowe kolumny (*ampli stereo nie mają kalibracji), bardzo daleko od ściany ustawi kolumny (inaczej będzie nienaturalne podbicie w wyższym basie - *ampli stereo nie mają kalibracji), ma dobrze wytłumione pomieszczenie (inaczej będą niekontrolowane podbicia w górze pasma - *ampli stereo nie mają kalibracji), trafi na egz. z dobrym analogowym potencjometrem (zwykle są problemy przy cichym słuchaniu z balansem a czasem nawet barwą na analogowych ... na cyfrowych już nie).* - modele stereo z kalibracją można policzyć na palcach jednej ręki ... z ceny zaczynają się raczej od 3K za modele wycofywane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts