złomek Napisano 2 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2019 Cześć Troszkę szukałem, lecz nie znalazłem satysfakcjonujących mnie odpowiedzi. Nie jestem specjalistą ani też audiofilem, posiadam amplituner Yamaha RX-V450, kupiony okazjonalnie, dostałem zestaw głośników marki "universum" ale nie grają ładnie. Doczytałem że bez subwoofera aktywnego to nie będzie dobrze grało. Pokój nie wielki bo 4x4m ustawienie standardowe, na jednej ścianie telewizor na przeciwległej rogówka, typowe ustawienie. Chciałbym kupić nowy zestaw 5.1 ale nie wiem na co zwrócić uwagę. Przeczytałem w specyfikacji amplitunera że max moc głośników RMS to 125W i że 8 omów. Przeczytałem również, że centralny głośnik jest nawet ważniejszy niż inne, zastanawiałem się czy nie poprzerabiać moich kolumn zmieniając im głośniki, ale po głębszej lekturze stwierdziłem, że nie ma takiej wiedzy żeby zrobić to dobrze, dlatego chciałbym coś kupić. Znalazłem taki zestaw Klipsch HD THEATER 500, pasuje mi wielkością, wizualnie też są ok. Mój budżet to max 2000 zł. Z góry dziękuję a moderatora proszę o wyrozumiałość jeśli ponowiłem niepotrzebnie temat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2019 Chcesz małe kolumny czy mogą być małe podlogowki? Jak mały kompletny set to quadral 6500 lub taga 606v3 + magnat sub 302a. Jak takie mini systemy to tannoy powinien cię zadowolić. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
złomek Napisano 3 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2019 Piotrze dziękuję, a akustycznie to który zestaw wg Ciebie lepiej mi posłuży do oglądania filmów w 5.1 przy nie głośnym oglądaniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2019 Przy nie udzej głośności to o dziwo ten tannoy tfx. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
złomek Napisano 18 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 Witam, kupiłem Quadral Quintas 6550 i jestem zadowolony (dziękuję Piotrze z S4Home z pomoc), ale chcę iść dalej. Wg specyfikacji producenta kolumn ten model ma: Moc nominalna/muzyczna (W): 140/280 dla frontu Moc nominalna/muzyczna (W): 60/120 dla tyłu Moc nominalna/muzyczna (W): 90/160 dla centralnej I skłaniam się do zmiany amplitunera czytając w Internecie często natykałem się na opinię, że yamaha już nie robi solidnych amplitunerów jak wcześniej i raczej polecają firmę Onkyo i mój pierwszy typ był to TX-NR656, ale czy nie jest on za mocny na te kolumny czy nie lepszy by był model TX-NR575, wyposażenie na którym mi zależy posiadają oba modele, kolumn nie będę zmieniał przez najbliższe 10 lat , a chciałbym aby ładnie grały przy nie głośnym odtwarzaniu muzyki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 656 gra znacznie lepiej od 575. Ale to tak konkretnie. Jakby porównać twoja 450tke. Ciężko powiedzieć. Ale czemu Yamaha nie robi solidnych. Właśnie robi. I idzie jej coraz lepiej Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
złomek Napisano 19 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2019 A jaką Yamahę proponujesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 lutego 2019 Udostępnij Napisano 20 lutego 2019 Serie 6, to odpowiednik serii 6 od Onkyo i Serii X2 od Denona (dawniej 19xx) Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
złomek Napisano 20 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2019 Zastanawia mnie jeszcze wartość impedancji tz.: 1. Dla Yamahy RX-V685: Dynamiczna moc na kanał (8/6/4/2 Ω) 125 / 165 / 190 / 235 W 2. Dla Denona AVR-X2500H wg. spec. Moc wyjściowa 8Ω to 95W a dla 6Ω 125W (2 kanały 125W lub 150W dla 1 kanału) Jak to wygląda technicznie, skoro moje kolumny współpracują z wzmacniaczami od 4-8 Ω to którą wartość amplituner wybierze? Jest to z automatu czy konfiguruje się urządzenie programując mu wartości Ω dla podłączonych kolumn? Może mi ktoś to wytłumaczyć bo niestety nie wiem o co chodzi :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 lutego 2019 Udostępnij Napisano 21 lutego 2019 Twoje kolumny mają zmienność impedancji zapewne pomiędzy 3 a 6 omów. Dlatego napisali 4-8. W amplitunerze ustawisz na stałe najniższą możliwą 4 lub 6 i już. Więcej nie kombinujesz. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts