Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam,

Proszę o pomoc. Chcę złożyć kino domowe, którego podstawą są dwie kolumny Canton Ergo RC-L

Dane techniczne:
System: 3 drożny,
Konstrukcja: otwarta, bass reflex
Moc: 200/350 Watt
Zakres częstotliwości: 18 – 30 kHz
Impedancja: 4...8 Ohm
Skuteczność: 89 dB/1W/1m

Nie mam nic więcej.

Powierzchnia pomieszczenia 32m2. Zestaw w większości będzie używany do słuchania muzyki, dodatkowo filmy z Netflix. Preferuję ciepłe brzmienie, głęboki bas.

Z funkcji jakie potrzebuje to: wbudowane Wi-Fi, Bluetooth, Spotify, radio internetowe i wejście Phono MM (winyle).

Zastanawiam się nad Marantz SR6009 lub Denon AVR-X3100W.  Który będzie lepiej współgrał z tymi kolumnami? A może zaproponujecie cos jeszcze innego?  I jak skomponować resztę głośnikow, żeby wszystko było spójne, bo naprawdę nie mam pojęcia. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Edytowano przez Aneta OJ
Napisano (edytowany)

To jak to pogodzić stereo z oglądaniem Netflixa np.? Czytalam, że wiele osób wraca do stereo i filmy ogląda się w stereo, ale skad dialogi w stereo idą? Teraz mam kolumny podlaczone do yamaha CR2020 i jest super dźwięk. Ale chce tez Spotify moc sluchac, w tv wzmocnic dzwiek i netflix ogladac. Mam ten problem, że w salonie chce sprzęt gdzie w większości chce słuchać muzyki ale czasami tez film obejrzeć. Kino chce zrobić w oddzielnym, tylko do tego celu pomieszczeniu. 

8 godzin temu, S4Home napisał:

Jeśli stereo to nie amplituner kinowy. One grają słabo w stereo. Tutaj zdecydowanie Denona 1510, Marantz pm8000, Harman hk680 czy Yamaha ax900. Starsze, nowsze ale wzmaki byle nie amplituner.

Piotr

Ok, spróbuje pojsc w tą stronę. Ale powiedz mi jak oglądac film w stereo? (dialogi z dwoch glosnikow  w stereo??) Czy mozna do wzmaniacza stereo podlaczyc glosnik centralny i sub?  Bo wtedy można by było to jakos pogodzic. I jesli tak to jaki centralny i jaki subwoofer polecasz, żeby wszystko spojnie, ladnie brzmialo. I chyba jeszcze odtwarzacz sieciowy.. Proszę o pomoc, bo laik totalny jestem, a złozyc chce cos fajnego

I jestem prawie zdecydowana. Mam założony drugi wątek w "Stereo" i tam koledzy przekonali mnie do amplitunera stereo Yamaha R-N602 lub R-N803D .  Dobra decyzja z Cantonami Ergo RC-L? 

Edytowano przez Aneta OJ