Paweł Pawlik Napisano 11 marca 2019 Udostępnij Napisano 11 marca 2019 Cześć W celu poprawy akustyki rozważałem przyklejenie na ścianie paneli gąbkowych. Moja żona słusznie stwierdziła, że jej się to nie będzie podobać i zaproponowała przyklejenie okładziny korkowej. Po krótkim odpytaniu googla znalazłem całkiem ładne materiały, np takie: https://korkowy.pl/brazowy-korkowy-panel-3D-korkowy-stripe-corkwall-corkbee.html Pytanie, czy to ma szansę poprawić akustykę? Dodam, że chodzi mi o skośny sufit (pomieszczenie na poddaszu) lub jego fragment znajdujący się za i nad kolumnami. Na skosie trudno byłoby przykleić coś cięższego więc raczej poważniejszych ustrojów nie biorę pod uwagę. Czy ktoś może próbował stosować korek? Daje jakiś efekt? Pozdrawiam Paweł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jankowski Napisano 11 marca 2019 Udostępnij Napisano 11 marca 2019 Za kawalera obkleiłem ściany prostokątami z korka gr. bodajże 3mm. Efekt mizerny. Może gdybyś obkleił ściany korkiem, dodał jakieś pułapki, panele z wełny za kolumnami miałoby to rację bytu a tak to nie sądzę. Choć przykłady z linku wizualnie ładne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Pawlik Napisano 11 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2019 2 minuty temu, Marek Jankowski napisał: Może gdybyś obkleił ściany korkiem, dodał jakieś pułapki, panele z wełny za kolumnami miałoby to rację bytu a tak to nie sądzę. Dokładnie to miałem na myśli. Ze kolumnami, na ścianie kolankowej byłyby jakieś grubsze panele, w narożnikach pułapki a na skosie korek, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts