njczyziu Napisano 2 października 2008 Napisano 2 października 2008 Witam,To mój pierwszy post na tym forum, nie wiem czy w odpowiednim dziale zakładam ten temat, jeżeli nie to z góry przepraszam.Mam małe pytanie, niedawno kupiłem sobie dyktafon cyfrowy wraz z mikrofonem zewnętrznym i zależy mi na tym aby w trudnych warunkach (samochody, inni ludzie, wiatr, szuranie kórtką itp.) nagrał się jak najlepszy dzwięk. Głównie chodzi mi o jak najlepsze nagranie drugiej osoby, która będzie iść przy mnie i z którą będę prowadził rozmowę. Dyktafon chcę ukryć w wewnętrznej częśći kurtki, która jest dość głęboka więc urządzenie byłoby całkiem głęboko schowane. Pogoda nie jest najlepsza aby chodzić rozpiętym do połowy, więc ekspres w kurtce byłby zapięty prawie na max. w górę. Niezbędny aby było dobrze słychać mojego rozmówcę może się okazać zewnętrzny mikrofon dodany do zestawu i zastanawiam się czy lepiej będzie jeżeli zdejmę z niego gąbkę czy też jeżeli będzie ona nałożona. Chodzi mi o nagranie jak najczystszego głosu osoby mi towarzyszącej, bez szumu i zakłóceń... Dyktafon ma także kilka trybów jakości nagrywania dzwięku, w tym 2 najbardziej mnie interesujące:HQ i XHQHQ - wysoki poziom rejestrowania dzwiękuXHQ - bardzo wysoki poziom rejestrowania dzwiękuZastanawiam się czy w takiej sytuacji nie lepiej byłoby zastosować opcję HQ, ponieważ obawiam się, że XHQ będzie zbyt czuła i będzie rejestrować przede wszystkim mój głos i szuranie kurtką, drgania a nie rozmówcę, który będzie szedł obok w odstępie około metra Proszę o dobre rady.Pozdrawiam Odpisz, cytując
miro88 Napisano 2 października 2008 Napisano 2 października 2008 Najlepiej wziąć dyktafon ze sobą i porobić próby przy obydwu ustawieniach w różnych miejscach i sytuacjach. Odpisz, cytując
Kibic1 Napisano 3 października 2008 Napisano 3 października 2008 Gąbka zmniejsza szumy od wiatru.Ocierania sie mikrofonu o ubranie z nią powinno być lepiej.Jednak ci politycy mają wpływ na społeczeństwo Odpisz, cytując
njczyziu Napisano 7 października 2008 Autor Napisano 7 października 2008 Jeszcze jedna sprawa. Gdy odsłuchuje jakiś plik w słuchawkach na uszach, dzwięk jest tylko w jednej słuchawce, druga jest kompletnie głucha. Słuchawki są dobre, obie działają na odtw. mp3, monitorze podczas słuchania winampa, tylko po podłączeniu do dyktafonu działa jedna :/ Jaka może być tego przyczyna? Odpisz, cytując
miro88 Napisano 7 października 2008 Napisano 7 października 2008 Widocznie dykatafon odtwarza dźwięk jedynie mono. Zajrzyj do instrukcji, na pewno coś pisze na ten temat. Odpisz, cytując
njczyziu Napisano 7 października 2008 Autor Napisano 7 października 2008 Rzeczywiście, dzwięki tylko mono. Czy jeżeli zakupie słuchawki monofoniczne dzwięk będzie się rozkładał równomiernie na obu? Odpisz, cytując
miro88 Napisano 7 października 2008 Napisano 7 października 2008 Można wymienić jacka na mono w istniejących słuchawkach. Albo kupić słuchawki z przełącznikiem mono/stereo. Nie słyszałem aby produkowano słuchawki mono. Odpisz, cytując
njczyziu Napisano 8 października 2008 Autor Napisano 8 października 2008 Jak się wymienia tego jacka na mono i gdzie się on znajduje? Odpisz, cytując
miro88 Napisano 9 października 2008 Napisano 9 października 2008 Tutaj jest wszystko opisanehttp://pl.wikipedia.org/wiki/Jack_(wtyczka) Odpisz, cytując
njczyziu Napisano 9 października 2008 Autor Napisano 9 października 2008 Czyli wychodzi na to, że powinienem kupić wtyczkę 2,5mm i podpiąć ją do tej 3,5mm. Wtedy dziwięk mono będzie słyszalny w obu słuchawkach? Odpisz, cytując
miro88 Napisano 9 października 2008 Napisano 9 października 2008 Dla Ciebie będzie najlepiej jak kupisz słuchawki z przełącznikiem o których pisałem powyżej albo te które masz zanieś do znajomego elektronika i niech Ci zamontuje jacka mono. Odpisz, cytując
njczyziu Napisano 10 października 2008 Autor Napisano 10 października 2008 Czegoś nie rozumiem.W opisie jest napisane, że mikrofon w dyktafonie jest monofoniczny. Ale także jest taki opis:Częstotliwość próbkowania: SXQ 50 - 19,000 Hz SHQ 50 - 15,000 Hz STEREO SP 50 - 9,000 Hz HQ 50 - 13,000 Hz SP 100 - 7,000 Hz LP 100 - 3,000 HzProszę o objaśnienie Odpisz, cytując
Recommended Posts