Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Choć jeszcze nie wygrzałem obecnych lamp z czystej ciekawości rozglądam się po tym rynku, aby ,,kiedyś" w sprawie ecc83 wejść w Ligę Mistrzów (no przynajmniej puchar UEFA 😂)

Pytanko:

Czy faktycznie jak twierdzą sprzedawcy to prawda że Tesla E83CC  "Są to te same lampy co TELEFUNKEN ECC803S  (ta sama konstrukcja i fabryka,  TESLA ECC803S to już zupełnie inna konstrukcja)" ????

Wychodziło by na to że można mieć lampy tych samych parametrów itd za 1/4 ceny Telefunken-ów??

Napisano

Nie słuchałem (niestety) tych lamp, więc ciężko mi powiedzieć czy brzmią tak samo. Faktem jednak jest, że są to lampy o takiej samej konstrukcji i dlatego często stawia się znak równości pomiędzy Teslą E83CC i kultowym Telefunkenem ECC803S. 

Tutaj możesz poczytać więcej o różnych lampach z rodziny ECC83. Jest też sporo o fałszywkach, na które można trafić w sieci...

https://jacmusic.com/techcorner/ARTICLES/English/Portraits/E83CC/ECC83-part-numbering1.html

(zdjęcie też pochodzi z powyższej strony)

ECC83 family.jpg