Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

od wielu lat nie orientuję się za bardzo w sprzęcie (za dużo pracy), ale obecnie trochę się może sytuacja poprawi i będę miął więcej czasu na relax przy płytach, stąd moje pytanie do szanownego grona. Mam wzmacniacz Pioneer VSX LX-302 (https://www.pioneer-audiovisual.eu/pl/produkty/vsx-lx302). Uprzedzam pytania: nie, nie kupowałem go pod coś etc., po prostu mam przypadkowo.

Kino domowe to u mnie sprawa drugorzędna i mało mnie interesuje, słucham głównie płyt analogowych na gramofonie Pro-Ject Debut II, z jakąś lekko lepszą wkładką niż fabryczna nie pamiętam. Muza to w 90% metal (death/black/thrash/heavy), jakiś punk się czasami zaplącze.

Do wzmacniacza chciałbym kupić kolumny: TONSIL ALTUS 380 S (https://www.skleptonsil.pl/altus-380-s-5-kolorow,id504.html)

I tu jest pytanie czy to będzie co do zasady współgrać. Kolumny bardzo mi się podobają i przypominają stare dobre czasy sprzed 30 lat.

Moc wzmacniacza to 2x170W przy 6 ohm.

Sprzęt gra w pokoju 38m2, odległość kolumn jakieś 8 metrów, odsłuch na jakieś 4 m.

Będę wdzięczny za sugestie, górna granica budżetu na kolumny to 6-7 tys (jak ta cena Altusów).

Pozdrawiam

Napisano

Witaj,

oj, odradzam połączenie Altus z Pioneer. Będziesz miał jasny, analityczny, suchy dźwięk z bardzo wyraźnie wyeksponowanymi skrajami pasma i cofniętym środkiem. Jeśli lubisz mocny, dynamiczny dźwięk, znacznie lepszą opcja będzie np. Focal Chorus 726, może Polk Audio RTi A7. A jeśli szukasz takiego oldschoolowego wyglądu, spójrz na bardzo dobre kolumny Magnat Transpuls 1500. Jak na swoją klasę brzmienia to wręcz okazja cenowa. 

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy i porównania oraz indywidualne wyceny.