Skocz do zawarto艣ci

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cze艣膰,聽

Zg艂臋biam temat modyfikacji gramofonu Rega Planar 3 i mam kilka pyta艅 - mianowicie jest to gramofon o lekkiej plincie, bez zawieszenia. W innym temacie @Audio Autonomy聽zasugerowa艂, 偶e mog臋 wykorzysta膰 podstaw臋 z betonu/kamienia, aby walczy膰 z przenoszeniem drga艅.

Znalaz艂em troch臋 dro偶sze rozwi膮zanie, ale te偶 ciekawsze imo - SRM/Tech Silent Base. Jest to modyfikacja kt贸ra dodaje nam zawieszenie, jest estetyczna (imo) i co najciekawsze - wymaga przeniesienia silnika ze spodu plinty na p艂yt臋. Jak rozumiem dzi臋ki temu znika problem ew. przenoszenia wibracji silnika.聽

Chcia艂bym te偶 wymieni膰 subplatter na tangospinnera, napedzanego dwoma paskami, a wi臋c nie mam mo偶liwo艣ci zmiany pr臋dko艣ci obrotowej przez prze艂o偶enie paska.聽

No i teraz przechodz臋 do tematu w膮tku. Wiem, 偶e zewn臋trzny zasilacz Rega TT PSU pozwala na elektroniczn膮 zmian臋 pr臋dko艣ci obrotowej. Niestety wymaga on silnika 24V. No i te dwa elementy wychodz膮 do艣膰 drogo. Pytanie - czy istniej膮 zasilacze innych firm/manufaktura, kt贸re pozwalaj膮 sterowa膰 pr臋dko艣ci膮 obrotow膮 klasycznego silnika zastosowanego w Redze?聽

Je艣li nie (lub je艣li koszt takiego zasilacza jest zbyt wysoki w stosunku do kosztu upgredeu motoru i zasilacza Regi), to czy gdyby uda艂o mi si臋 znale藕膰 w dobrej cenie Rega P3-24 bez ramienia, to silnik ten bez problemu podepn臋 pod zasilacz Regi?聽

W najgorszym wypadku zrezygnuj臋 z nap臋dzana subplatter dwoma paskami, zostanie 艣ci膮ganie talerza i przek艂adnie paska ;)

Pozdrawiam,聽

Kamil

Edytowano przez Kamil C