Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć, 

Zgłębiam temat modyfikacji gramofonu Rega Planar 3 i mam kilka pytań - mianowicie jest to gramofon o lekkiej plincie, bez zawieszenia. W innym temacie @Audio Autonomy zasugerował, że mogę wykorzystać podstawę z betonu/kamienia, aby walczyć z przenoszeniem drgań.

Znalazłem trochę droższe rozwiązanie, ale też ciekawsze imo - SRM/Tech Silent Base. Jest to modyfikacja która dodaje nam zawieszenie, jest estetyczna (imo) i co najciekawsze - wymaga przeniesienia silnika ze spodu plinty na płytę. Jak rozumiem dzięki temu znika problem ew. przenoszenia wibracji silnika. 

Chciałbym też wymienić subplatter na tangospinnera, napedzanego dwoma paskami, a więc nie mam możliwości zmiany prędkości obrotowej przez przełożenie paska. 

No i teraz przechodzę do tematu wątku. Wiem, że zewnętrzny zasilacz Rega TT PSU pozwala na elektroniczną zmianę prędkości obrotowej. Niestety wymaga on silnika 24V. No i te dwa elementy wychodzą dość drogo. Pytanie - czy istnieją zasilacze innych firm/manufaktura, które pozwalają sterować prędkością obrotową klasycznego silnika zastosowanego w Redze? 

Jeśli nie (lub jeśli koszt takiego zasilacza jest zbyt wysoki w stosunku do kosztu upgredeu motoru i zasilacza Regi), to czy gdyby udało mi się znaleźć w dobrej cenie Rega P3-24 bez ramienia, to silnik ten bez problemu podepnę pod zasilacz Regi? 

W najgorszym wypadku zrezygnuję z napędzana subplatter dwoma paskami, zostanie ściąganie talerza i przekładnie paska ;)

Pozdrawiam, 

Kamil

Edytowano przez Kamil C