Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich.
Jestem praktycznie zielony w temacie, dlatego zwracam się o pomoc. Chciałbym nagłośnić pokój ok 20m2 w którym najczesciej bede ogladał filmy i grał w gry, muzyka zadko (rap i hip hop, z basem). Dlatego w grę wchodzi zestaw 5.1
Byłem przekonany i zakochany w głośnikach Logitech Z-5500 + do tego Asus Xonar DX (razem około 1200zł), ale po przeczytaniu kilku opinii na rożnych forach, że za te pieniądze mozna zmontować o wiele lepszy zestaw audio, zacząłem sie zastanawiać nad sensownością zakupu w/w sprzętu. Absolutinie nie zalezy mi na jakiejs ogromnej mocy, ma być mozliwie najlepszej jakości czysty dzwiek. Obecnie posiadam glośniki 5.1 Creative T6060 + zintegrowany dzwięk i nie mogę już tego dluzej sluachć icon_razz.gif
Będę bardzo wdzięczny za wszyskie sugestie icon_smile.gif
Napisano (edytowany)

Cos czułem ze bedzie ciezko sie w tej kasie wyrobić.
Zestaw ma być podpięty tylko do komputera. W sumie to chyba może być 5.0, z tego co ostatnio czytałem to glosniki kolumnowe potrafią zapewnić wystarczający bas, ale dobrze by było gdyby była możliwość dokupienia subwoofera w przyszłości.
Wyszukałem tani zestaw kolumn na allegro KODA co mi do tego jeszcze trzeba? Wzmacniacz, kable, karta dzwiękowa? No i czy rzeczywiście taka mieszanka bedzie lepsza od Z5500+XonarDX? Edytowano przez muzyczny_gość
używaj funkcji "odpowiedz"
Napisano
Witaj 1500zł na ampli + cd lub dvd + serię glośników..pisząc 5.0..raczej nie ma co myśleć...
Nie ma co sie porywać na wynalazki "wojs kraft" i inne tego typu..myślę ze spokojnie wydając na takie zesta głośnków komp bedzie..chyba obie wygodniej za transport i pełne źródło mulimediów..jak myślisz..??
Napisano
Hmm na innym forum tez do podobnych wniosków doszliśmy, rzeczywiście chyba nie ma sie co porywać na audio z takim niewielkim funduszem icon_smile.gif

Miałbym jeszcze tylko jedno pytanie odnośnie gotowych glosnikow do komputera
Jeśli chodzi o kartę dźwiękową to napewno Asus Xonar DX. Pozostaje jeszcze kwestia czy plastikowe Z-5500 są warte tego tysiaka? Czy nie lepiej jest zgarnąć prawie połowe tańsze drewnianeGenius 6000?? Moc i maksymalna glośność nie mają dla mnie najmniejszego znaczenia, chodzi tylko o to, ktory zestaw bedzie sie lepiej prezentował jeśli chodzi o jakość dzwięku.
Napisano
Mówiąc o komplecie: amplituner KD + DVD + 5 kolumn można śmiało przymierzyć się do SONY DG-520 z DVD model 708 (oba z HDMI) oraz kolumnami SONY (duże fronty oraz mały centralny i satelity).
Model świeży, wykonanie niezłe - a komfort obsługi jak to SONY, czyli bardzo dobrze (przy okazji - amplituner ma mikrofon do kalibracji ustawienia kolumn).
W tej cenie warto, sprzęt nowy na gwarancji i wart swojej ceny. Na 20m^2 da sobię radę i nie zaszkodzi spróbować... icon_cool.gif

Pozdrawiam
Napisano (edytowany)
Rzeczywiście wygląda to nieźle. Fajnie ze to Sony bo mam nie daleko do Centrum Sony, musze tam pójść icon_smile.gif
Coś takiego na allegro znalazłem.

ed: jeszcze jedno lamerskie pytanie, czy taki amplituner da sie bezproblemowo podpiąć do karty dźwiękowej Asus Xonar DX? Jakim kablem najlepiej? Optyczny? Edytowano przez muzyczny_gość
używaj funkcji "odpowiedz"
Napisano
Jeżeli puszczasz sygnał analogowo - to tak, takie try kabelki (po jednym na każde 2 kanały).
Ale będzie wygodniej (co nie znaczy lepiej) wykorzystać kabel cyfrowy (koaksjalny lub optyczny).
Pozdrawiam
PS. Takie komplety SONY na DSG-520/DVP-708 oraz 5 kolumn pojawiają się w sklepach typu MM w ramch promocji weekendowych w cenie 1500zł icon_cool.gif