reben Napisano 15 lipca 2019 Udostępnij Napisano 15 lipca 2019 Witam, niedawno kupiłem Saaba 93 i irytuje mnie jedna rzecz w radiu, mianowicie przy każdym podłączaniu telefonu do auxa muszę wypiąć i wpiąć kabel w radiu. Jeśli mam cały czas wpięty kabel w radiu i tylko podłącze telefon to słychać takie strzelanie, jak wypnę i wepnę kabel do radia to gra normalnie. Próbowałem na kilku kablach i na każdym było to samo, wpadłem na pomysł, że to może wina telefonu i chyba trafiłem w sedno. Na razie sprawdziłem to na 4 telefonach, na oneplus 6 dzieje się tak jak opisałem wyżej. Testowałem 2 różne xiaomi niestety nie znam dokładnie modeli i na nich przy podłączeniu do radia telefony w ogóle "nie widziały" podłączenia słuchawkowego i po prostu odtwarzały dźwięk z głośnika telefonu. No i czwartym egzemplarzem był LG i na nim właśnie wszystko działa w porządku, jakkolwiek bym nie podłączył nie ma żadnego strzelania ani niczego niepokojącego. Jeszcze jutro spróbuję na innych telefonach. Nurtuje mnie tylko czemu tak się dzieje, że na xiaomi i oneplusie coś nie chce zaskoczyć a na LG wszystko działa jak należy. Ktoś może ma jakiś pomysł? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwonakalinaa Napisano 19 lipca 2019 Udostępnij Napisano 19 lipca 2019 A nie lepiej słuchać przez bluetooth? Jak nie masz fabrycznie bluetooth to np jakiś zestaw typu Parrot. Ja mam i jest bardzo zadowolona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trock99 Napisano 20 marca 2020 Udostępnij Napisano 20 marca 2020 Tak, teraz są świetne transmitery Bluetooth. A z tym auxem może masz jakiś luz na gnieździe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 20 marca 2020 Udostępnij Napisano 20 marca 2020 (edytowany) Dnia 15.07.2019 o 07:55, reben napisał: na LG wszystko działa jak należy. Ktoś może ma jakiś pomysł? Jaki to model LG? Niektóre modele mają wzmacniacz wyjściowy o zmiennym wzmocnieniu, zależnym od podłączonego obciążenia. Mam LG V30, którego wzmacniacz słuchawkowy ma 3 stopnie poziomu sygnału. Rozróżnia obciążenie <50 Ω, >50 Ω <600 Ω i powyżej 600 Ω. Widocznie inne telefony traktują brak obciążenia niską impedancją słuchawek, jako brak połączenia i wyłączają wzmacniacz wyjściowy (dla zmniejszenia zużycia baterii). W takim przypadku można zastosować adapter impedancji, np taki: https://allegro.pl/oferta/dunu-impedance-plug-150-ohm-mini-jack-3-5mm-8250042607 Jeszcze lepszy jest 200 Ω, mniej obciąża wzmacniacz: https://pl.aliexpress.com/item/32839680827.html?spm=a2g17.search0302.3.17.71ed607fw8WbyC&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_0,searchweb201603_0,ppcSwitch_0&algo_pvid=9e6ebe1e-ed97-45a3-bbdf-3c362b62d69b&algo_expid=9e6ebe1e-ed97-45a3-bbdf-3c362b62d69b-2 Edytowano 20 marca 2020 przez marecki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts