Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, niedawno kupiłem Saaba 93 i irytuje mnie jedna rzecz w radiu, mianowicie przy każdym podłączaniu telefonu do auxa muszę wypiąć i wpiąć kabel w radiu. Jeśli mam cały czas wpięty kabel w radiu i tylko podłącze telefon to słychać takie strzelanie, jak wypnę i wepnę kabel do radia to gra normalnie. Próbowałem na kilku kablach i na każdym było to samo, wpadłem na pomysł, że to może wina telefonu i chyba trafiłem w sedno. Na razie sprawdziłem to na 4 telefonach, na oneplus 6 dzieje się tak jak opisałem wyżej. Testowałem 2 różne xiaomi niestety nie znam dokładnie modeli i na nich przy podłączeniu do radia telefony w ogóle "nie widziały" podłączenia słuchawkowego i po prostu odtwarzały dźwięk z głośnika telefonu. No i czwartym egzemplarzem był LG i na nim właśnie wszystko działa w porządku, jakkolwiek bym nie podłączył nie ma żadnego strzelania ani niczego niepokojącego. Jeszcze jutro spróbuję na innych telefonach. Nurtuje mnie tylko czemu tak się dzieje, że na xiaomi i oneplusie coś nie chce zaskoczyć a na LG wszystko działa jak należy. Ktoś może ma jakiś pomysł?

• 8 months later...
Napisano (edytowany)
Dnia 15.07.2019 o 07:55, reben napisał:

na LG wszystko działa jak należy. Ktoś może ma jakiś pomysł?

Jaki to model LG?
Niektóre modele mają wzmacniacz wyjściowy o zmiennym wzmocnieniu, zależnym od podłączonego obciążenia. Mam LG V30, którego wzmacniacz słuchawkowy ma 3 stopnie poziomu sygnału. Rozróżnia obciążenie <50 Ω, >50 Ω <600 Ω i powyżej 600 Ω.

Widocznie inne telefony traktują brak obciążenia niską impedancją słuchawek, jako brak połączenia i wyłączają wzmacniacz wyjściowy (dla zmniejszenia zużycia baterii). W takim przypadku można zastosować adapter impedancji, np taki:

https://allegro.pl/oferta/dunu-impedance-plug-150-ohm-mini-jack-3-5mm-8250042607

Jeszcze lepszy jest 200 Ω, mniej obciąża wzmacniacz:

https://pl.aliexpress.com/item/32839680827.html?spm=a2g17.search0302.3.17.71ed607fw8WbyC&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_0,searchweb201603_0,ppcSwitch_0&algo_pvid=9e6ebe1e-ed97-45a3-bbdf-3c362b62d69b&algo_expid=9e6ebe1e-ed97-45a3-bbdf-3c362b62d69b-2

Edytowano przez marecki