Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość.
Mój problem dotyczy rozmieszczenia głośników satelitarnych w KD systemu 5.1.
Po długim czasie przemyśleń, przeczytaniu różnych artykułów branżowych oraz sporadycznych  odsłuchach, przy uwzględnieniem dostępnego budżetu mój wybór padł na następujący zestaw:
Ampli - Denon AVRX2600H (miał być 2500 ale nowszy model ma eARC więc też nikłą ale zawsze nadzieję do aktualizacji hdmi na 2.1 mimo że jest droższy i to przeważyło)
Fronty -Melodika BL40MK3
central -Melodika BL20
satelity -Melodika BL10
Sub - Klipsch R100SW (dostałem w prezencie więc już tego nie ma możliwości zmienić)
Resztę sprzętu zamierzam dokupić w ciągu 2 miesięcy jak tylko zdobędę wszystkie fundusze.
W zał. schemat pokoju.

Mój dylemat polega na umieszczeniu głośników tylnych. czy maja być na bocznej ścianie (opcja 1) czy na tylnej ścianie (opcja 2).
Pewnie powiecie że najlepiej ustawić głośniki w obydwóch miejscach i porównać. Tylko że niestety głośników jeszcze nie mam , mam za to remont i przy tej okazji chciałbym umieścić kable w ścianach pod te głośniki.
Sprzęt mam zamiar zakupić w jednym ze sklepów internetowych (obecnych również tu na forum), więc proszę o fachowe porady również te dotyczące ewentualnej zmiany głośników .
KD przeznaczone głównie do filmów w proporcji 80% filmy, 20% muzyka.
Czy zastosowanie w moim przypadku głośników bipolarnych (np. Melodika BLS 20) w miejsce zwykłych przyniesie lepsze efekty przestrzenne i dźwiękowe.
Na jakiej wysokości umieścić te tylne głośniki (na wysokości uszu czy wyżej)

Z góry dzięki za pomoc

Grzegorz

KD jpeg.jpg

Napisano

Moim zdaniem nie problem to kolumny tylne. Tu w jednym i drugim przypadku dobra korekcja która ma x2600 jest w stanie to ustawić.

Bardziej myślał bym o przodzie.

Jednak całe.kino jest tak przesunięte że stracisz na przestrzeni.

Daj suba po prawej stronie a całe kino przesuń w lewo.

Co do sprzętu nie mam uwag. Aha i polecam bls20

Zapraszam po wyceny

Pozdrawiam 

Napisano

Dzięki. Czyli uważasz, że te bipole dadzą lepszy efekt niż zwykłe satelity. Tylko na jakiej wysokości je powiesić, bo czytałem że w przeciwieństwie do zwykłych powinno się je powiesić  o 0k 0,5 m wyżej od uszu słuchacza?. czy te BL40 nie są za duże do mojego pomieszczenia, może lepiej wziąć BL30?

Napisano

Monitory możesz nakierować pod kątem w dół. Bls nie bardzo. 

Ale czemu wyżej? Ja bym je ustawił na tej samej wysokości uszu. No może delikatnie ponad. 

bl40mkIII są znacznie lepsze. A to i tak mała kolumna. Nie trap głowy 30tkami

Napisano
18 godzin temu, Darkliroj napisał:

---> Bondzik04, czy już zdążyłeś przetestować ustawienia. Podziel się wrażeniami.

Już kilka filmów  zdążyłem obejrzeć i BLS się u mnie sprawdzają  a mam ich  powieszone tak jak  Ty chcesz w opcji 1 tylko na tylnej ścianie.  Też miałem  wątpliwości ale zaryzykowałem i nie żałuje. Polecam 

Napisano
19 minut temu, Bondzik04 napisał:

Już kilka filmów  zdążyłem obejrzeć i BLS się u mnie sprawdzają  a mam ich  powieszone tak jak  Ty chcesz w opcji 1 tylko na tylnej ścianie.  Też miałem  wątpliwości ale zaryzykowałem i nie żałuje. Polecam 

Czyli mam rozumieć, że wiszą na ścianie za słuchaczem tyle że po rogach pomieszczenia?. A na jakiej wysokości - wysokości uszu słuchacza czy wyżej?

Napisano
23 godziny temu, Darkliroj napisał:

Czyli mam rozumieć, że wiszą na ścianie za słuchaczem tyle że po rogach pomieszczenia?. A na jakiej wysokości - wysokości uszu słuchacza czy wyżej?

Tak dokładnie wiszą na ścianie  za słuchaczem  powieszone po rogach  od środka kanapy do głośnika jest  około 1,3m i są na wysokości 1,4m do dolnej krawędzi kolumny od podłogi.

Napisano

Dzięki. A skąd ci się wzięła taka wysokość? Próbowałeś ustawiać niżej/wyżej. Bo rozumiem, że głośniki są trochę ponad głową. No chyba że jesteś bardzo wysoki. czy mógłbyś zamieścić fotkę głośnika z tyłu (z uchwytem do wieszania)

Napisano

Wysokość znalazłem na forum  żeby były około 30-40cm nad głową u mnie się to sprawdza hehe taka sytuacja  wczoraj  oglądamy serial na netflix i zona mówi ze ktoś puka do drzwi  sam się zerwałem żeby sprawdzić a to była scena w filmie tak BLS się u mnie sprawdzają. 

• 1 month later...
Napisano

Ciąg dalszy wątku. Jestem już szczęśliwym(?) posiadaczem seta Melodiki BL40 MK3 z bipolowymi satelitami + sub Klipsch. Melodika zakupiona w salonie jednego z branżowców udzielających się tutaj na forum (pozdrawiam:-) Co ciekawe w instrukcji bipoli jest info że można je wieszać z tyłu na ścianie na wys. 2,05m (wysoko!!) lub przy zastosowaniu stojaków o wysokości min. 70 cm (nisko!!). Jednak te wysokości to chyba w zależności głośników od słuchacza. U mnie to chyba 1,2 od podłogi do dołu głośnika będzie ok. Ale została jedna sprawa która mnie nurtuje, a mianowicie wybór apli. Byłem już prawie na 100% przekonany do Denona 2600 (przeważyła obecność eARC). Ale teraz wobec faktu że YAMAHA 658 tez dostała aktualizację mam dylemat, które z tych 2 urządzeń wybrać. Proszę o poradę co w moim przypadku lepiej się sprawdzi. A może różnice są tak małe, że wybór nie ma większego znaczenia.

• 3 months later...
Napisano

Witam.

Skoro się zaczęło temat, to wypadało by go w dobrym guście zakończyć. Po kilku miesiącach w końcu udało mi się skompletować mój upragniony? zestaw KD (set melodika BL40 MK3 z dipolami surr oraz subem Klipsch R100, ampli Denon 2600. Mam nadzieję że komuś to pomoże więc moje wnioski są takie:

- jestem zadowolony z wyboru

- na początku wydawało mi się że wszystko gra za cicho, zwłaszcza dialogi w filmach - auddisey ustawił mi centarl  na -012 dB , po ręcznej korekcie jest ok. (człowiek nadal górą)

- dla 16m2 (nawet niektórzy branżowcy doradzali mi wybór mniejszych głośników tj. BL30- gówno prawda - moc głośników jest optymalna, a nawet powiem więcej nawet HECO 1000 nie były by za duże)

- w zał. foty jak  końcu powiesiłem te surr. jak w pytaniu dół głośników 113 cm -  ale ta odl. wynika głównie z wysokości podgłówków kanapy.

- przy okazji jak na focie widać nie ma czegoś takiego jak za duży TV. ja mam 55'' jak widać ale spokojnie przy następnej wymianie TV zmieniam na 65" a jakbym surranda przesunął na dół to nawet 75"

- ceny w sklepach są nie do zaakceptowania - pytajcie branzowców

- jak wyjdzie nowy model Yamahy( następca 685 to może sprzedam tego Denona i kupię Yamahę) - no bo nie miałem ja sprawdzić 685

- przemyślenia dalsze... sub na pewno nie jest za mały do tego metrażu (16m2) audisey ustawił mi go na -12  a jak go ręcznie ustawiłem na  0.00 to chciało mi rozpierd..... ściany

IMG_20200102_185657.jpg

IMG_20200102_185452.jpg