Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hejka

Od 3 lat jestem szczęśliwy posiadaczem amplitunera R-N602 Yamahy. Przez cały czas eksploatacji nie zwróciłem uwagi na jeden zasadniczy problem, a mianowicie stan ( powinno to być zniwelowane przez Gapless Playbeck), w którym każdy plik niezależnie od źródła, tj. CD, USB czy Deezer, Tidal w standardzie koncertowym czytany jest jako oddzielny czyli po każdym utworze następuj przerwa. Myślałem, ze to usterka serwisów streamingujących, ale dziś po raz pierwszy od lat 3 włączyłem sobie cd. I co się okazuje ?-to samo.

Jedynym serwisem jaki działa prawidłowo jest  jak się okazuje Spotify. No, ale Spotify w odróżnieniu od konkurencji nie ma HiFi więc lipa. Przeglądnąłem wczoraj instrukcję obsługi i nigdzie nie zauważyłem żadnej wzmianki n/t Gapless. w związku z powyższym mam pytanie czy jestem odosobnionym przypadkiem( w końcu 3 lata temu kupiłem wzmacniacz, który był niejako prototypem) czy też ktoś ma podobny do mnie problem. Za wszelkie podpowiedzi serdecznie dziękuję

Napisano
Hejka

Od 3 lat jestem szczęśliwy posiadaczem amplitunera R-N602 Yamahy. Przez cały czas eksploatacji nie zwróciłem uwagi na jeden zasadniczy problem, a mianowicie stan ( powinno to być zniwelowane przez Gapless Playbeck), w którym każdy plik niezależnie od źródła, tj. CD, USB czy Deezer, Tidal w standardzie koncertowym czytany jest jako oddzielny czyli po każdym utworze następuj przerwa. Myślałem, ze to usterka serwisów streamingujących, ale dziś po raz pierwszy od lat 3 włączyłem sobie cd. I co się okazuje ?-to samo.

Jedynym serwisem jaki działa prawidłowo jest  jak się okazuje Spotify. No, ale Spotify w odróżnieniu od konkurencji nie ma HiFi więc lipa. Przeglądnąłem wczoraj instrukcję obsługi i nigdzie nie zauważyłem żadnej wzmianki n/t Gapless. w związku z powyższym mam pytanie czy jestem odosobnionym przypadkiem( w końcu 3 lata temu kupiłem wzmacniacz, który był niejako prototypem) czy też ktoś ma podobny do mnie problem. Za wszelkie podpowiedzi serdecznie dziękuję

Nie rozumiem o co chodzi z CD. Nie było gapless po analogu? Nawet jeśli po cyfrze to byłaby raczej wada odtwarzacza, bo gapless to funkcja transportu. Z tego co widzę to w sieci jest trochę wątków na temat problemów z gapless w przypadku Tidala w musiccast - więc może coś jest na rzeczy. Deezer - niestety -nie ma gapless w ogóle.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Hejka 

Odtwarzacz CD podłączony jest do amplitunera poprzez kabel coaxial i przez cały okres użytkowania nie sprawdziłem odtwarzania płyt koncertowych . Muszę sprawdzić po analogu czy ten problem występuje również i w tym przypadku. Jeśli chodzi o internet to korzystałem do tej pory z usług Deezera, Tidala i Spotify i Ci ostatni odtwarzają wszystko jak być powinno czyli koncerty jak w oryginale. Powiem szczerze, ze denerwuje mnie to, że nie mogę odsłuchać płyt w całości tylko w kawałkach.  Ciekawa sprawa jak w Spotify rozwiązano ten problem ponieważ co prawda pomimo gorszej jakości( czasami nie do odróżnienia od konkurencji) wszystko tam chodzi jak należy.

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.

Napisano

ok. 

Posprawdzałem wszystko i z cd doszedłem do porozumienia. Okazało się, ze właczona była funkcja dzielenia plików tyle, że nie nazwano ją gapless tylko na pilocie Space.

Pozostała jeszcze sprawa internetu. Może też się uda? W końcu spece od Yamahy znali dokładne parametry przesyłu plików i powinni wg mnie uwzględnić w parametrach swojego oprogramowania. \

Zobaczymy