zajec Napisano 8 października 2019 Napisano 8 października 2019 Witam, potrzebuję Waszej pomocy. Posiadam Microlaby Solo 7c - lekko zmodowane, wyłożone matą filcową, zmieniony kondensatory na zwrotnicach na MKP. Aktualnie zauważyłem problem z regulacją bass i treble, głośniki w ogóle nie reagują - głośność działa. Zastanawiam się nad zmianą tych głośników. Są podpięte do HTPC a htpc do TV. Telewizora używam jako ekranu dla htpc więc filmy, yotubube, spotify i tak jestem dinozaurem który nadal ma foobar2000 i kolekcję płyt z .flac. Myślę o typowo komputerowych czyli: 1. EDIFIER R2730DB 2. Fenda R30BT lub coś już naprawdę konkretnego tylko u mnie krucho z miejscem na wzmacniacz/amplituner także nie bardzo wiem na co patrzeć zawsze podobały mi się STX 150 lub Pylon Audio Pearl 25 ale to zjadałoby mój budżet dlatego wzmacniacz/amplituner to musiałaby być używka w niskiej cenie - czy warto w to ładować kasę ? Co do odsłuchu to lubię czyste brzmienie, bez dudnienia, bez zniekształceń. Z racji że posłużą także do kina, dobrze byłoby gdyby potrafiły oddać głębie i zejść niżej w trakcie efektów. Muzycznie to przede wszystkim jazz/soul następnie rap oraz rock i techno. Czy jesteście w stanie mi pomóc / podpowiedzieć ? Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 9 października 2019 Napisano 9 października 2019 Witaj. Do podłączenia kolumn pasywnych takich jakie wymieniłeś warto kupić mały wzmacniacz impulsowy taki jak np. SMSL Q5 pro. Jest wiele tego typu konstrukcji tańszych i droższych, grających lepiej lub gorzej. Myślę ze to lepsze rozwiązanie niż głośniki komputerowe o których wspomniałeś. Odpisz, cytując
zajec Napisano 9 października 2019 Autor Napisano 9 października 2019 Przeglądam sieć i z typowo pod PC wpadły mi w oko KEF X300A - co o nich sądzicie ? innym rozwiązaniem jakie widzę to używany ampli Yamaha RX-V361 / YAMAHA RX-V630RDS / Yamaha RX-V657 (ampli do 500 zł) + STX 150 / Pylon Audio Pearl 25 - ewentualnie coś w podobnym budżecie dobrze. Co sądzicie o takim połączeniu ? Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 9 października 2019 Napisano 9 października 2019 KEF X300A jako używane mogą być dobrym wyborem, bo nowe to około 3,5 tyś. Na Ceneo podszywają się pod nie sprzedawane z ceną za sztukę również dobre ale pasywne kolumny tego producenta. Jeśli chodzi o amplitunery av to pomiędzy serią 300 i 600 jest znaczna różnica jakości dźwięku. Te dobrze brać jeśli chcesz zrobić wielokanałowe kino domowe. Jakość dźwięku w stereo polecanego przeze mnie SMSL-a będzie lepsza. Do tego pisałeś że nie masz miejsca na duży wzmacniacz. Do stereo lepiej kupić wzmacniacz z dwoma kanałami. Odpisz, cytując
Recommended Posts