Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 23.05.2021 o 12:02, Maciej Michałek napisał:

Cześć,

jestem zadowolony. Mały, dyskretny, nie rzuca się w oczy, a radzi sobie z Tonsilami Maestro S, więc da radę ze wspomnianymi B&W. Myślę, że cyfrowe wzmacniacze mają tutaj sporą przewagę. Teraz tylko czekam aż dzieci podrosną, co by zmienić kolumny :)

Mam takie może naiwne pytanie. Przejrzałem user manual i nie widze sterowania kanałami = balasem Lewo - Prawo - czy to daje się gdzieś ustawić.?

• 1 year later...
Napisano (edytowany)
Dnia 23.05.2021 o 12:27, Gość napisał:

Argon Audio SA1 to jest ten sam wzmacniacz co NAD AMP1 albo odwrotnie NAD to Argon 😉

https://avstore.pl/amplitunery-stereo/argon-audio-sa1-amplituner-stereo-z-bluetooth.html

Jako że oba miałem, rozebrałem ;)   i osłuchałem, pozwolę sobie zabrać głos bo już mi ręce opadają jak wyczytuje jak to argon SA1 to to samo co NAD AMP1 i nie żebym tu reklamował NADa bo ten właśnie się sprzedał, a Argon czeka na kupca ale wracamy do tematu.

Owszem sam wzmacniacz (układ audio) taki sam, baza i wzornictwo są podobne

- Zasilacz praktycznie identyczny

- Płyta "Audio" z drobnymi równicami - AMP1 dodatkowo moduł WiFi oraz LAN

Jakość wykonania na plus dla NADa

- pomimo "identycznego' na pierwszy rzut okiem wyglądu portali głośnikowych te w NADzie są DUŻO lepszej jakości wykonania i wydają się być prawdziwie pozłacane w porównaniu z tymi w Argonie, które do złudzenia przypominają Allegrowe Nakamichi. To samo dotyczy gniazd RCA

Obudowa i pokrętło:

- Argon SA1 - Malowany plastik co prawda dobrej jakości

- NAD AMP1 - GRUBE (+-7mm) malowane Aluminium w około i płyta górna z dobrej jakości malowanego plastiku na której dodatkowo od spodu oczywiście umieszczone są dwie anteny (argon ma antenkę na druku  przy module BT na płycie) do tego Gała głośności/przełącznika wejść wykonana z Aluminium

Układy i elementy są tych samych producentów poza dodatkami w NADzie z racji dodatkowych modułów LAN i Wifi

Ale, NAJWAŻNIEJSZĄ!!! różnicą jest jakość dźwięku na oczywisty plus dla NADa, wynikająca z tego że AMP1 ma dodatkowo możliwość przesyłania dźwięku przez sieć WiFi/LAN w formie bezstratnej (w tym wypadku chrommcast). W związku z czym osoby nie tylko słuchające ale przede wszystkim wsłuchujące się i oczywiście korzystające z nieco lepszych odsłuchów zauważą oczywistą różnicę (nie wiem czy obiektywnie można to porównać jak mp3 320 do cd, ale subiektywnie i osobiście tak uważam)

Pozdrawiam serdecznie

PS. Dokumentacja zdjęciowa też się znajdzie ;) bo w internetach o dziwo nic nie ma. Przypadek?

Edytowano przez Okta-W
Napisano
8 godzin temu, Okta-W napisał:

Jako że oba miałem, rozebrałem ;)   i osłuchałem, pozwolę sobie zabrać głos bo już mi ręce opadają jak wyczytuje jak to argon SA1 to to samo co NAD AMP1 i nie żebym tu reklamował NADa bo ten właśnie się sprzedał, a Argon czeka na kupca ale wracamy do tematu.

Owszem sam wzmacniacz (układ audio) taki sam, baza i wzornictwo są podobne

- Zasilacz praktycznie identyczny

- Płyta "Audio" z drobnymi równicami - AMP1 dodatkowo moduł WiFi oraz LAN

Jakość wykonania na plus dla NADa

- pomimo "identycznego' na pierwszy rzut okiem wyglądu portali głośnikowych te w NADzie są DUŻO lepszej jakości wykonania i wydają się być prawdziwie pozłacane w porównaniu z tymi w Argonie, które do złudzenia przypominają Allegrowe Nakamichi. To samo dotyczy gniazd RCA

Obudowa i pokrętło:

- Argon SA1 - Malowany plastik co prawda dobrej jakości

- NAD AMP1 - GRUBE (+-7mm) malowane Aluminium w około i płyta górna z dobrej jakości malowanego plastiku na której dodatkowo od spodu oczywiście umieszczone są dwie anteny (argon ma antenkę na druku  przy module BT na płycie) do tego Gała głośności/przełącznika wejść wykonana z Aluminium

Układy i elementy są tych samych producentów poza dodatkami w NADzie z racji dodatkowych modułów LAN i Wifi

Ale, NAJWAŻNIEJSZĄ!!! różnicą jest jakość dźwięku na oczywisty plus dla NADa, wynikająca z tego że AMP1 ma dodatkowo możliwość przesyłania dźwięku przez sieć WiFi/LAN w formie bezstratnej (w tym wypadku chrommcast). W związku z czym osoby nie tylko słuchające ale przede wszystkim wsłuchujące się i oczywiście korzystające z nieco lepszych odsłuchów zauważą oczywistą różnicę (nie wiem czy obiektywnie można to porównać jak mp3 320 do cd, ale subiektywnie i osobiście tak uważam)

Pozdrawiam serdecznie

PS. Dokumentacja zdjęciowa też się znajdzie ;) bo w internetach o dziwo nic nie ma. Przypadek?

Cześć

Nie jesteś pierwszy, który wziął się za te porównanie, choć Twoje jest naprawdę dokładne :)

AMP1 jest niedostrzeżonym "maluchem" który w konkretny sposób radzi sobie z różnymi głośnikami. W niektórych aspektach wypada nawet lepiej a niż Yamaha WXA 50,

a ta jest trochę droższa od NAD. 

Standardowo, zapraszamy na porównania :)