Skocz do zawartości

2RCA-2RCA vs 2RCA-2mono jack vs 2RCA-stereo jack

Recommended Posts

Napisano
Witam!

W związku ze zmianą karty dzwiękowej (X-fi Surround 5.1 --> e-mu 0202) mam czysto technicze pytanie odnośnie kabla.

Otóż w mojej dotychczasowej karcie (X-Fi surrond...) były dwa wyjścia RCA. Mam kabel Tech+Link 680031 i tym kablem podłączone były moje głośniki (Vigoole C2149 a teraz będą to Sven Royal 2). Natomiast E-mu takich wyjśc nie posiada (w przeciwieństwie do droższej wersji 0404). Mam w niej do wyboru albo dwa wyjscia mono jack albo jednego jack'a stereo. I teraz zastanawiam się nad najlepszym rozwiązaniem.

1. Zostawić kabel 2RCA-2RCA i dokupić jedynie dwie przjściówki na mono jack'a. Czy używając przejściówek nie stracę na jakości dzwięku? Czy takie przejściówki wogóle istnieją?
2. Kupić ten oto kabel http://kable.djshop.pl/dj/sklep/Proel/2556...ck-M-1,8-m.html
Czy ktoś zna może jakiś lepszy? Strasznie mały wybór tych kabli...
3. Kupić kabel http://sklep.rms.pl/index.php?p276,kabel-j...21-tech-link-1m
Czy w tym wypadku taka konwersja z dwóch kanałów mono na jeden stero nie będzie gorszym rozwiązaniem od 2RCA-2mono jack?

Inne rozwiązania nie przychodzą mi na myśli icon_smile.gif Wg mnie najlepsze jest rozwiązanie nr 2 ale chciałbym usłyszeć opinię fachowców icon_smile.gif
Napisano
Witam. icon_smile.gif

Ja używam kabelka Profigold mini jack stereo- 2 x RCA - głównie do przegrywania z magnetofonu kasetowego do zapisu cyfrowego na kompie. Porównując brzmienie źródła (magnetofonu Yamaha KX-480) i plików wynikowych nie stwierdzam "nausznie" różnic, które przyukuwałyby moją uwagę. Myślę zatem, że taka jakość połączenia wystarczy do Twoich celów również.

Dodatkowych przejściówek raczej bym unikał, a jeśłi już, to naprawdę dobrej jakości (co cenowo wyjdzie prawie na to samo, jak ww. kabelek).
Ja się z "dowolnych" przejściówek już wyleczyłem...

Pozdrawiam. icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Od karty komputerowej to się cudów nie spodziewaj, ale jeżeli już poważnie podchodzimy do tematu to unikaj przejściówek.

E-mu 0202 jest profesjonalną kartą dzwiękową i zebrała naprawdę dobre recenzje, więc wydaje mi się, że powinna się świetnie sprawdzić.

Co do przejściówek to też mi się wydawało, że to kiepski pomysł w związku z tym zakupiłem już kabel 2RCA-2mono jack i mam nadzieję, że to był dobry wybór icon_smile.gif