Michał84 #1 Napisano 12 listopada 2019 Hej, Mam system z subwooferem REL T7i. Stoi na podłodze z bardzo twardego gresu i tu pojawia się problem. Przy głośniejszych ustawieniach i niektórych częstotliwościach, pojawiają się wibracje powodujące niepożądane dźwięki. Myślałem o dokupieniu pod sam subwoofer podstawy antywibracyjnej/pianki. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Czy nie będzie to problem przy konstrukcji RELa (bierna membrana skierowana w dół). Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nowy78 #2 Napisano 12 listopada 2019 Izolacja w takim przypadku jak najbardziej. Nie tylko pozbędziesz się dodatkowych odgłosów, ale i ogólnie powinna poprawić się jakość dźwięku. Lepiej jednak zastosować rozwiązania skuteczne, np stosowane w przemyśle. Sporo o tym było pisane w wątku "Wibracje i drgania", więc nie chcąc się powtarzać i pisać dlaczego tak a nie inaczej, proponowałbym użycie miękkiej grubej gumy, ale tak dociętej, aby po ustawieniu suba na nóżkach z niej wyciętych, ugięły się chociaż do 2/3 wysokości jaką będą miały bez obciążenia. Można użyć gumy porowatej, jeżeli lita będzie zbyt twarda. Niestety nie wszystkie mają dobrą sprężystość, a to jest ważne. Innymi słowy, guma musi szybko powracać do stanu pierwotnego po zdjęciu obciążenia. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Michał84 #3 Napisano 13 listopada 2019 12 godzin temu, nowy78 napisał: Izolacja w takim przypadku jak najbardziej. Nie tylko pozbędziesz się dodatkowych odgłosów, ale i ogólnie powinna poprawić się jakość dźwięku. Lepiej jednak zastosować rozwiązania skuteczne, np stosowane w przemyśle. Sporo o tym było pisane w wątku "Wibracje i drgania", więc nie chcąc się powtarzać i pisać dlaczego tak a nie inaczej, proponowałbym użycie miękkiej grubej gumy, ale tak dociętej, aby po ustawieniu suba na nóżkach z niej wyciętych, ugięły się chociaż do 2/3 wysokości jaką będą miały bez obciążenia. Można użyć gumy porowatej, jeżeli lita będzie zbyt twarda. Niestety nie wszystkie mają dobrą sprężystość, a to jest ważne. Innymi słowy, guma musi szybko powracać do stanu pierwotnego po zdjęciu obciążenia. Dzięki, o to chodziło :). W takim razie szukam gumy ;). Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nowy78 #4 Napisano 14 listopada 2019 (edytowany) Mogę trochę podpowiedzieć: link, lub inne profile: link. To chyba do tej pory jedno z lepszych, biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny i dostępności, rozwiązanie jakie udało mi się znaleźć (poza sprężynami, ale to już klimaty bardziej "bezkompromisowe" ). Wystarczy dociąć kostki (np. o boku 15 mm w przypadku pierwszego linku) i gotowe. Oczywiście wymiar nóżek zależy także od wagi urządzenia. Edytowano 14 listopada 2019 przez nowy78 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach