Krzysztof Strąkowski #1 Napisano 17 listopada 2019 (edytowany) Witajcie doświadczeni audifile i audimaniacy Jako, że zafundowałem sobie wspomniany w tytule zestaw Yamahy na podstawie min. Waszych opinii, chciałbym się podzielić swoimi radościami i smutkami. Radość to niewątpliwie posiadanie całkiem fajnego (subiektywnie i jak dla mnie oczywiscie) zestawu audio, który nie tylko ładnie gra, ale i wygląda sytlowo. Wszytsko byłoby super, gdyby nie to, co dzieje się z odtwarzaczem CD. Otóż, okazało się, że 99% płyt z mojej kolekcji 120 płyt trzeszczy. Tak, trzeszczy, niczym - nie przymierzając - stary winyl. Szokuje mnie to, że mówimy o płytach bez jakichkolwiek rysek. Ale OK, może faktycznie sa porysowane (taka była moja pierwsza myśl), jednakże nie dowierzając temu co słyszę cofnąłem o kilkanaście sekund i... trzasku już nie było. Przesłuchałem fragmentarycznie wszytskie płyty i moja konkluzja jest taka, że trzaski, rzadziej przeskoki, zdarzają się całkowicie przypadkowo i niepowtarzalnie. Pomyślałem, że to być może zakłócenia elektryczne, ale jednak nie. Problem dotyczy wyłącznie odtwarzacza CD, każde inne źródło nie wykazuje podobnych problemów. Stojący obok Technics SL-PG570A z 1997 roku nie ma i nie miał, żadnych problemów z żadną z moich płyt... W tym miejscu zwracam się do Was z prośbą o opinię oraz Wasze doświadczenia z tym modelem PionoCrafta. Co radzicie? Udać się do salonu/serwisu i zgłosić problem? Tylko co im powiem, że raz jest a innym razem nie ma problemu? Z góry dzięki za opinie! Edytowano 17 listopada 2019 przez Krzysztof Strąkowski Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kolodziejski #2 Napisano 17 listopada 2019 Wykluczyłeś płyty , bo trzaski są przypadkowe, raz są w danym fragmencie, a raz niema. Według mnie sprzęt ma jakąś elektroniczną wadę to zdarza się i w sprzętach i z wysokiej półki, ale i w dobrych markach wielko seryjnych, często w transporcie . Ja sprawdził bym jeszcze połączenie na innych kablach RCA, może coś się tam odlutowało, lub przerwało, poruszaj nimi w trakcie słuchania. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krzysztof Strąkowski #3 Napisano 17 listopada 2019 Swoją drogą, to kable z zestawu są żenujące, zarówno głośnikowe (to chyba przewody wyąłcznie do sprawdzenia czy zestaw gra, hahaha) jak i RCA (takie badziewie za 0.5€). Kolejna obserwacja w moim sprzęcie jest taka, że trzaski i przeskoki zanikają po dłuższym odłuchu ciagłym, coś jak problemy z obrotami na zimnym silniku, hahaha Jako elektronik wiem, że żadne tam "wygrzewanie" nie wchodzi w grę, a jeśli już, to ewentualnie zużycie lasera, jednak nie w zupełnie nowym sprzęcie. Obserwuję dalej i zapewne udam się do sklepu, niestety... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krzysztof Strąkowski #4 Napisano 19 listopada 2019 Problem rozwiązany! Sprzęt kupowałem w Top Hi-Fi w Łodzi, dlatego pomimo upływu czasu i kolejnych przesłuchanych, trzaskających płyt, odiwozłem go do sklepu aby oddac na gwarancji. Zabrałem tylko odtwarzacz i pudełko. Panowie w sklepie podeszli sprawy bardzo profesjinalnie, nawet nie wspomnieli o gwarancji tylko od razy wymienili sprzęt! Przyznaję, byłem bardzo zaksoczony na plus. I tak oto wszytskie moje płyty, nawet takie z lat '90 grają super. Ale jako wspomniany ekektronik, zadzwoniłem do serwisu (wcześniej, przed wizytą w sklepie) i kolejne zaskoczenie - profesjnalna rozmowa z serwisantem, który nie traktował mnie jak "głupka", przeciwnie, jak zeszło na tematy elektroniczne rozmawialismy jak równy z równym. No brak mi słów za plusy... Okazuje się, że jednak wspracie w specjalizowanym salonie jest o niebo lepsze od sieci. O tym, że dostałem cenę jak w sieci nie wspominam, a zadowolenie z każdym dniem rośnie wykładniczo. Wybaczcie te fanfary, ale nie mogłem się powstrzymać z mojej podwójnej radości Do pełni szczęsnia kupiłem tylko lepsze interkonekty Neutrik-KLOTZ AC110 BG, które, choć z dolnej półki cenowej, wygladają przy oryginalnych jak profesjnalne Dziękuję za dobre slowo i do zobaczenia w innych tematach! K. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lysyrafal #5 Napisano 20 listopada 2019 17 godzin temu, Krzysztof Strąkowski napisał: Panowie w sklepie podeszli sprawy bardzo profesjinalnie, nawet nie wspomnieli o gwarancji tylko od razy wymienili sprzęt! Przyznaję, byłem bardzo zaksoczony na plus. I tak oto wszytskie moje płyty, nawet takie z lat '90 grają super. Ale jako wspomniany ekektronik, zadzwoniłem do serwisu (wcześniej, przed wizytą w sklepie) i kolejne zaskoczenie - profesjnalna rozmowa z serwisantem, który nie traktował mnie jak "głupka", przeciwnie, jak zeszło na tematy elektroniczne rozmawialismy jak równy z równym. Swietnie, ze tak szybko udalo Ci sie zalatwic sprawe. To lubimy i tak to powinno wszedzie wygladac. Zyczymy przyjemnego sluchania. Pozdrawiamy Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nowicjusz72 #6 Napisano 25 listopada 2019 Witam. Możesz mi powiedzieć, jak w dalszym ciągu sprawuje się ta Yamaha? Czy dźwięk z płyt i radia jest pełny, naturalny, nie męczy po dłuższym słuchaniu? Przymierzam się do zmiany kina domowego na stereo w niewielkich (2000-3000) pieniądzach. Obecnie mam LG BH7240b (wiem śmiech na sali), ale jako kino gra fajnie. Nie jestem melomanem, ale mam wrażenie, że radio (słucham często) i dźwięk z TV jak i CD nie jest pełny, naturalny - męczy mnie i na dłuższą metę nie da się tego słuchać. Brakuje mi naturalności w tym dźwięku. Obecnie poszukuję właśnie jakiegoś stereo z kolumnami podstawkowymi do pokoju 20 m2. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach