Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć wszystkim!

Szukam budżetowego zestawu stereo (wzmacniacz + kolumny) w cenie w okolicach 2500-3000 zł do pokoju o wielkości ok. 23 m2. Myślałem o nowcych, choć używki też dopuszczalne. Zastosowanie - przede wszystkim muzyka, dość szeroka rozpiętość gatunkowa (trudno mi określić wymagania względem brzmienia, moje słownictwo w tym zakresie ogranicza się do określeń: głośno - cicho, wysoko - nisko, ciepło - zimno;)Wzmacniacz planowałem podłączyć do mini PC (standardowe analogowe wyjście audio), który służyłby jako streamer. Podsumowując, moim priorytetem jest przyzwoita jak na tę cenę jakość dźwięku + streaming jako źródło.

Jak wynika z pobieżnego researchu internetowo-forumowego, najlepszą jakość dźwięku dałby mi wzmacniacz, natomiast połaczenie go z PC wymagałoby przetwornika. Z kolei sprzedawcy zgodnie namawiali mnie na amplituner sieciowy – zarówno ze względu na budżet jak i problematyczność połączenia wzmacniacza z PC (i w obu osobnych przypadkach polecano mi yamaha r-402d). Ze wspomnianym amplitunerem udało mi się odsłuchać 2 modele kolumn: Indiana line Nota 550x oraz Pylon Pearl 25 - i dla mojego amatorskiego ucha Pylony brzmiały znacznie lepiej, przynajmniej w takim zestawieniu. Zanim jednak zdecyduję się na zakup, chciałbym aby ktoś pomógł ostatecznie rozwiać moje wątpliwości, a brzmią one następująco:

co w zestawieniu "amplituner" kontra "wzmacniacz z podobnej półki cenowej + budżetowe DAC (mam na myśli urządzenia na USB za kilkaset zł lub np. coś typu yamaha wxad 10)" zagra lepiej? Czy rzeczywiście będzie to amplituner i  przy tym budżecie nie warto bawić się w inne rozwiązania?

Byłbym bardzo wdzięczny za opinie i sugestie w tej sprawie.

Pozdrawiam

Edytowano przez Dominik Śliwa
Napisano

hej, nie traktuj tego jako prawde objawiona, jestem dosc swiezy w temacie, ale sprobuje podzielic sie tym co mnie sie udalo ustalic do tej pory. Jesli pasowaly Ci Pylony, mozesz sprobowac poszukac uzywek lub takich na ich oficjalnej stronie, tanszych z defektem, byc moze zaakceptujesz takie wady, masz nowy sprzet i sporo taniej, przyklad: http://pylonsklep.pl/pl/p/Pearl-27-bialy-HG-defekt-okleiny.-sn_2626869/23074859, i to juz 27, wg mnie sporo lepsze niz 25, mnie sie udalo ustalic ze klasyczny wzmak jest duzo ciekawszy niz streamery. Zalezy Ci na chromecascie, BT? Spotify czy Deezer/Tidal (teraz oba we flacu, Tidal nawet mqa). Mozesz poszukac uzywanego NACa 356 lub wzmaka yamahy nawet bez daca, do tego malina, pifi dac+, i volumio lub moode audio, i masz fajne granie. Chyba faktycznie wszystko rozbija sie o funkcjonalnosc ktorej potrzebujesz, bedziesz potrzebowal podpiac pod to cos wiecej, np tv?

Napisano

Cześć,

Jestem salonem audio. Prowadzę sprzedaż i polecam ci w tej cenie iść w sprzęt używany. Serio uczciwie mówie. Nie kombinuj z tanimi prostymi modelami nowymi bo one nie dają radości. A budżet wśród sprzętu używanego pozwala na wybór.

Onkyo 8259, Yamaha rn602 a zew zmacniaczem nad 326 czy denon pma1500 do tego tannoy M4,F4, dali 450, mission m34i i klipsch F2.

Pozdrawiam

Napisano

Stokrotne dzięki za odpowiedzi.

Pawel, myślałem głównie o Spotify - zastanawiam się jednak, czy jest sens bawić się w Pi, skoro mam już PC? Myślałem jeszcze po podłączeniu do TV, ale w tym wypadku kwestia jakości dźwięku ma drugorzędne znaczenie.

S4Home - zdaję sobie sprawę z wyższości sprzętu używanego, natomiast wada jest taka, że chyba nie miałbym czasu tego wszystkiego szukać i odsłuchiwać (nie wspomniając np.  o problematycznych dla laika ewentualnych uszkodzeniach/wadach używanego sprzętu). Pylony słyszałem - grały dość efektownie i byłem całkiem zadowolony,  i na tę chwilę traktuję je po prostu jako całkiem bezpieczną opcję. Dopuszczam używany wzmacniacz - pozostaje pytanie, czy da się podłączyć go do PC (albo zapewnić strumieniowanie w inny sposób) mieszcząc się w budżecie? Uściślając: czy wzmacniacz + budżetowy DAC na usb (w okolicach 500 zł) da mi przewagę nad amplitunerem, czy gra niewarta jest świeczki?

Aha, i czy miałeś na myśli onkyo tx-8250, czy coś innego, np:

https://allegro.pl/oferta/onkyo-a-8250-wzmacniacz-stereo-audiocom-8578425379