Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam 

Mam szanse kupic zestaw kolumn kina domowego q acoustics 3050, 2050i, 3090c bez suba w bardzo dobrej cenie za ok. £250

Teraz moje pytanie jaka jest roznica pomiedzy 3050 a 2050i, teoretycznie te pierwsze to wyzsza seria ale sa ciut wezsze i plytsze, parametry chyba maja identyczne, ktore dac ma przod a ktore na tyl? Pokoj to ok 22m,beda zasilane Onkyo 606 ale planuje go zmienic w przyszlym roku na jakis wyzszy model

Co sadzice o tym zestawie i czy ktos mial kontakt z tymi kolummami? 

Do tej pory uzywalem zestawu jbl cs 680, rozwazam zostawienie suba i dwoch satelitkow i zrobic sobie z tego zestaw 7.1

Edytowano przez bedynek1
Napisano

Witam! Super okazja więc korzystaj, kolumny oferują bezpieczny dźwięk i zgrają się z większością amplitunerów dostępnych na rynku. 3050tka to nowsze wcielenie(następca) 2050tki,nie mylić z wyższą serią. Jako że w 3050tce zmieniono na plus parę rzeczy (np. głośnik wysokotonowy) to proponuję je na przód .Z 2050mi na tyle może być problem bo pokój raczej mały jak na 4 podłogówki z tylnym BR(bass reflex) Tylne głośniki w ustawieniu 5.1 lub 5.1.2 Atmos(bo pewnie będziesz go mieć w nowym amplitunerze)powinny stać szerzej od frontów i w większości przypadków stoją w narożniku albo w pobliżu (trzeba by zatkać BR).  W Atmosie głośnik wysokotonowy tyłów powinien być przynajmniej na równej wysokości z głośnikiem wysokotonowym frontów  a w 5.1 ja preferuje około 20cm wyżej(trzeba by niskie podstawki) W ustawieniu 7.1 będzie o tyle łatwiej że przód i tył stoją tak samo szeroko i łatwiej będzie kontrolować BR. Co do suba to raczej sie nie przyda(za mały) ale satelity na boki jak najbardziej.Ale myśle że sprawa jest do ogarnięcia. Kolumny kup a forumowicze z resztą pomogą 

Napisano

Pokoj ma 5.5m na 4.2m i telewizor bedzie raczej wisial na tej dluzszej scianie, tez sie  obawialem wstawiac tu cztery podlogowki (zona nie bedzie zadowolona) czemu piszesz ze sub za slaby?uzywalem go w pokoju ok 18m2 i w filmach wymiatal, w muzie bylo ok, ale tam mialem cztery satelitki w rogach

Napisano

"Za słaby "dlatego że 4 podłogówki (czyli u Ciebie, 8 membran -16to centymetrowych)są w stanie wygenerować potężny dźwięk i 120Watowy sub z membraną 20cm przy pewnym poziomie głośności zniknie 😞 A druga sprawa ,to ten sub schodzi do 35hz a kolumny jeśli dobrze ustawisz to zejdą do 44hz czyli sub kolumnom zbyt wiele nie pomoże, ale na razie pograsz. A że apetyt rośnie w miarę jedzenia to najdalej za pół roku wstawisz posta z zapytaniem o suba do Q Acoustic-ów 😉