Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Szukamy zestawu stereo do salonu/jadalni połączonego z kuchnią. Lubimy oglądać filmy ale nie chcielibyśmy zagracać mieszkania w dużo pudeł. Zestaw będzie wykorzystany 50/50 filmy/muzyka.

Lubimy czysty dźwięk z detalami, może być również troche ciepły, i przede wszystkim musi być fanjnie dociążony.

Do tej pory używaliśmy amplituner sieciowy Yamaha  R-N602 plus monitory Silver 2 of Monitor Audio. Był to pierwszy bardziej sensowny zestaw, ale po paru latach dzwięk troche się znudził.

Przeglądając mnówsto kolumn, opini i testów natrafiliśmy na te cacka - Buchardt S400. Kolumny wydają się idalnie wpisywać w nasze wymagania. Niestety nie byliśmy jeszcze na żadnych odsłuchach ponieważ ciężko je spotkać gdyż firma sprzedaje je bezpośrednio do klienta. Natomiast po przejrzeniu większości testów i video w internecie jesteśmy w stanie zaryzykować. Ale nie o tym temat.

Chciałbym prosić o pomoc w doborze jednostki napędowej. Z racji że kolumny są dosyć drogie jak na bużdet który planowaliśmy, fajnie byłoby zmieścić się w granicach 3-4 tysiące. Znalazłem kilka amplitunerów które wydają nam się sensowne. Chcielibyśmy również aby amplituner miał wbudowany moduł sieciowy gdyż bardzo często streamujemy muzykę z różnych urządzeń poprzez Bluetooth.

1.)    Cambridge Audio CXA80 + Moduł Audio BT100 – powinien poradzić sobie z tymi kolumnami 80W na kanał + bardzo fajna cena aktualnie gdyż wyszedł młodszy model.

2.)    Yamaha A-S701 + Yamaha A-S301 – bardzo podobna cena do wyżej wymienionego modelu ale 2 osobne pudła

3.)    Yamaha R-N803D – jedno pudło, ale przewinałem się przez wiele artykułów gdzie specialiści twierdzą że lepiej jest gdy są to osobne urządenia

4.)    NAD C368 + moduł sieciowy BluOS 2i – Fajne opinie ale cena troche poza budżet

Dorzucam zdjęcie pomieszenia poniżej, ok 35m2. Siedząc na kanapie będzie ok 2.5metra do kolumn. Kolumny będą oddalone od ściany ok 10 cm.

Pozdrawiam !

cinek2563

scr1.JPG

Napisano

Odezwij się do @Q21 coś powinni wiedzieć :)

https://www.q21.pl/buchardt-audio-s400.html

Nad C368 z blueos kupisz spokojnie używany w tych pieniądzach np tu https://www.olx.pl/oferta/nad-c368-mdc-bluos-2-CID99-IDCYqwQ.html#cb6a2a6c22 ale nie wiem czy to najlepsza opcja do tych głośników. Nie słuszałem ich jednak na żywo a znam tylko z recenzji więc nie bierz tego zdania całkiem poważnie. Może zaczniesz od głośników podłączonych do Yamahy a potem zmienisz jak lepiej poznasz kolumny

Napisano

Cześć,
Buchard S400 to fenomenalne monitory o potężnym brzmieniu. Niejednokrotnie słuchałem ich w pomieszczeniach 40-50m2 i muszę przyznać, że dawały radę. Dzięki membranie biernej mamy mocny i sprężysty dół, który jest nie osiągalny dla innych monitorów o takich gabarytach. 
Ostatnio montowałem u znajomego S400 w połączeniu z Yamahą RX-A1080 i MusicCast 20 jako tylne głośniki. Największą funkcjonalność osiągniesz właśnie dzięki amplitunerowi Yamaha. Masz w tym przypadku dostęp do opcji sieciowych i w przyszłości możesz uzupełnić system o głośniki MusicCast.  Yamaha RX-A680 wydaje się być w Twoim przypadku optymalnym wyborem. Uzyskasz  brzmienie energiczne z dobrze zaakcentowanym dołem i bardzo dobrą przestrzennością. 
Masz tak na prawdę dwie opcje: zakupić amplituner wielokanałowy taki jak wspomniana Yamaha RX-A680 jeśli chciałbyś uzupełnić w przyszłości system o głośniki tylne lub zakup wzmacniacza stereo + odtwarzacza sieciowego. W drugim wariancie bardzo dobrym wyborem jest wspomniany przez Ciebie NAD C368 z kartą BluOS2. Jest to wzmacniacz pracujący w klasie D charakteryzujący się dużą wydajnością prądową. Brzmienie jest dociążone z mocniejszą górą co w przypadku oglądania filmów przyniesie bardzo dobry rezultat. Telewizor możesz w takim przypadku podłączyć za pomocą kabla optycznego i  Qed Profile za około 100zł załatwia sprawę. 
CXA80 to także dobry kierunek ale szkoda psuć całokształt bluetoothem. W takim przypadku warto byłoby zainteresować się odtwarzaczem sieciowym takim jak Cambridge Audio CXN V2 ale tutaj może być problem z zakładanym budżetem. Alternatywą może się okazać Audiolab 6000n, który korzysta z aplikacji open source takiej jak DTS Play Fi. Masz w takim przypadku dostęp do najistoniejszych funkcji takich jak odtwarzanie muzyki z serwisów streamingowych Tidal, Spotify, a także odtwarzanie radia internetowego. 
Zapraszam do umówienia się na odsłuch w naszym salonie jeśli nie stanowiłoby to problemu. 
Pozdrawiam

Napisano

Sam poprosiłem Q21 do odpowiedzi a teraz mam mieszane uczucia. Ktoś ma rozsądny zestaw stereo i chce zainwestować w dużo lepszy dźwięk, zrobił rozeznanie, znalazł podobno robiące piorunujące wrażenie ale rzadkie u nas kokumny, wytypował dobre wzmacniacze a tu ” optymalnym wyborem będzie AV Yamahy " . Ja bym z tych wybrał używany cxa80 + Chromecast Audio że względu na mniej basu, którego w Buchardt może być sporo, ale to dalej tylko strzelanie. A masz jeszcze tą Yamahę ?

Napisano
5 godzin temu, Tomasz S. napisał:

Sam poprosiłem Q21 do odpowiedzi a teraz mam mieszane uczucia. Ktoś ma rozsądny zestaw stereo i chce zainwestować w dużo lepszy dźwięk, zrobił rozeznanie, znalazł podobno robiące piorunujące wrażenie ale rzadkie u nas kokumny, wytypował dobre wzmacniacze a tu ” optymalnym wyborem będzie AV Yamahy " . Ja bym z tych wybrał używany cxa80 + Chromecast Audio że względu na mniej basu, którego w Buchardt może być sporo, ale to dalej tylko strzelanie. A masz jeszcze tą Yamahę ?

Odpowiadał kolega, który chyba wywnioskował (chociaż przeczytałem dwa razy Twój wpis i nie wiem dlaczego tak zrozumiał, może odpisywał na Twój wpis i w między czasie rozmawiał o podobnym systemie tylko że wielokanałowym, czasami tak w natłoku tematów jest) że chcesz zbudować docelowo system kina domowego, dlatego propozycja amplitunera wielokanałowego. Ale jeśli pozostajemy przy dwóch kolumnach, zdecydowanie! lepszym wyborem będzie klasyczny wzmacniacz stereofoniczny. Z podanych przez Ciebie modeli najlepszy będzie zdecydowanie Cambridge Audio CXA80, na drugim miejscu NAD, który jednak trochę będzie odstawał dźwiękowo. Na plus dla NAD jest opcja BluOS. Z drugiej strony w dobrej cenie możemy zaproponować także CA CXA80 z zewnętrznym odtwarzaczem np. Yamaha WXAD-10 lub Klipsch Gate. Do listy dorzuciłbym jeszcze wzmacniacz Advance Acoustic X-i75 lub świetny Cyrus One.

Zapraszam na odsłuchy i wyceny.