Synomy Napisano 2 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2020 Witam, Proszę o pomoc w doborze KD do salonu. Kino domowe składające się z amplitunera i 5.1 głośników. KD będzie do użytku codziennego, muzyka, filmy z czego zależy mi najbardziej na muzyce. Zestaw będzie stał w kwadratowym salonie 5x5, 25m2. Budżet to maks 10tys zł na nowy sprzęt, nie używany. Co sądzicie o takim zestawie: Yamaha rx-v685, KLIPSCH 2 x R820F + 2 x R-41M + R-34C + spl-120 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2020 (edytowany) Skoro zależy Ci najbardziej na muzyce to po co chcesz pchać się w kino domowe? Jakie są proporcje u Ciebie pomiędzy odsłuchem stereo a oglądaniem filmów? Za 10 000 pln zbudujesz już naprawdę fajny zestaw stereo, który jeśli będzie Ci brakować czegoś przy oglądaniu filmów, będziesz mógł rozbudować kiedyś o amp i brakujące kolumny. Edytowano 2 stycznia 2020 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 2 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2020 Najsłabszym ogniwem są głośniki. Jak kolega wyżej wspomniał , idź w stereo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synomy Napisano 2 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2020 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Troche źle się określiłem. Głośniki będą wykorzystywane 34% muzyka, 33% filmy, 33% gry i idąc na kompromis chcę żeby troche gorzej się sprawowały w grach i filmach a lepiej w muzyce. Zależy mi też na dźwięku przestrzennym, więc stereo odpada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2020 Przy amplitunerze AV raczej taki rezultat Ci nie grozi. Jak sama nazwa wskazuje amplituner AV to amplituner AV. Możesz ew kupić tańszy amplituner, połączyć go ze wzmacniaczem stereo, który napędzi fronty. I tu może przy odrobinie szczęścia w zaplanowanym budżecie mógłbyś się zmieścić. Ale jeśli zależy Ci na stereo to ja te Klipsche bym sobie odpuścił. Ja na Twoim miejscu celowal bym w np coś takiego : amp AV - Yamaha 685, wzmacniacz cyrus one, kolumny heco aurora 700 5.0. A sub w późniejszym terminie, chyba, że branża zrobi Ci dobra cenę. Pozdrawiam i pamiętaj, że to tylko propozycja a najważniejsze są własne odsłuchy i wrażenia z nich płynące. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 2 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2020 Celuj w wyższą klasę Klipsch. Albo w starsze RP lub RF. Podstawowe modele są bardzo kiepskie . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 2 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2020 Jako duży zwolennik Klipsch'a podpisuje się pod tym, co koledzy powyżej napisali. Jak chcesz Klipsch'a do muzyki, to nie możesz celować niżej, niż w serie RP, a to i tak pod warunkiem, że najpierw w oparciu o własny odsłuch sprawdzisz, czy te specyficzne brzmienie Klipsch'a w ogóle Ci odpowiada. Wyładowanie 10k w kino, do słuchania muzyki i opieranie tego o Klipscha z serii R, to nie jest właściwy kierunek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synomy Napisano 4 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2020 Dnia 2.01.2020 o 17:36, Markcox napisał: Jako duży zwolennik Klipsch'a podpisuje się pod tym, co koledzy powyżej napisali. Jak chcesz Klipsch'a do muzyki, to nie możesz celować niżej, niż w serie RP, a to i tak pod warunkiem, że najpierw w oparciu o własny odsłuch sprawdzisz, czy te specyficzne brzmienie Klipsch'a w ogóle Ci odpowiada. Wyładowanie 10k w kino, do słuchania muzyki i opieranie tego o Klipscha z serii R, to nie jest właściwy kierunek Jakie glosniki RP i jaki amplituner av proponujesz do moich potrzeb? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 4 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2020 Marantz 6010 , 6011 , 6012 , 6013 lub slim 1508 , 1608 , 1609 i Marantz PM 7004 , 8003 jako końcówka mocy dla frontów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts