marian-b Napisano 30 listopada 2008 Udostępnij Napisano 30 listopada 2008 Witam. Mój pokój nie rozpieszcza przestrzenią, a chciałbym tu sobie zorganizować przyjemne granie. amplituner to yamaha rx-330. będę słuchał głównie muzyki z pc w formacie bezstratnym (dźwiekówka audigy), radia i ewentualnie gry z x360.Do przeznaczenia mam 300, no max 400zł. studencki portfel nie należy do najzasobniejszych, więc proszę to zrozumieć. dźwięk ma być po prostu konkretny, bas nie powinien się wylewać, wysokie tony nie drapać w uszy, a przede wszystkim muzyka powinna być ciepła, a wokal wyraźny. oto moje koncepcje:1) Boston Acoustics CR 672) Wharfedale Diamond 9.13) Magnat Quantum 5014) Yamaha NX-E200 Piano Craft5) Tannoy Mercury F16) Jamo S6027) JBL ES20 - mam szansę wyrwać za 400zł..ewentualnie jakiś wynalazek rodzimej firmy STX. znalazłem ich parę produktów na Allegro.. gra jest warta świeczki?Głośniki podłogowe raczej nie wchodzą w grę.. takie monitorki powinny wystarczyć do spokojnego odsłuchu...bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 listopada 2008 Udostępnij Napisano 30 listopada 2008 Chyba najlepszym wyjściem z Twoich propozycji będą Quantumy 501.Nie słuchałem jednak Boston Acoustics CR 67.Co do JBLa ES20 - będzie już w miarę konkretnie, no i niezła cena... Natomiast Jamo S602 i Yamaha NX-E200 Piano Craft - nadają się raczej na tyły niż na pełnoprawne przody."Wynalazki" typu STX najlepiej od razu sobie odpuść Wymieniłes Tannoy F1 - a nie myślałeś o tym by znaleźć używane Tannoy M1? Mają bardzo dobre opinie i co jakiś czas pojawiają się na rynku wtórnym (ceny od 400 do 500zł, więc może się wyrobisz).PozdrawiamPS. Zakładam, że niezależnie od posiadanych przez Ciebie pieniędzy nie ma co przeginać cenowo i kupować kolumn droższych od Twojego amplitunera Te 400zł powinno wystarczyć - zakładam, że dopuszczasz kolumny używane... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian-b Napisano 30 listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 listopada 2008 (edytowany) Cóż, studenckie warunki mnie ograniczają- przestrzeń oraz fundusze. a z amplitunera się nie śmiej , bo gra naprawdę nie gorzej niż obecne amplitunery średniej klasy. więcej pieniędzy faktycznie nie zamierzam wydawać- te 400zł to chyba takie optimum, a i tak to 2x więcej niż kwota jaką wyłożyłem na amplituner. czyli sprawa przedstawia się następująco:Quantum 501 > M1 > F1 > ES20 ??Te JBLe mimo wszystko mnie kuszą, choć znalazłem opinie, że są raczej surroundowe i to mnie smuci. Edytowano 30 listopada 2008 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma potrzeby go cytować... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 listopada 2008 Udostępnij Napisano 30 listopada 2008 Marian_bWiększość z kolumn które wymieniłeś występuje w zestawach jako kolumny typu suround Ale są też zastawy oparte własnie na samych takich kolumnach (no może centralna jest inna ) oraz na subwooferze - np. JBL 178.Co do kolejności - wybacz, że nie napisałem w poprzednim poście rankingu, a jedynie wymieniłem te, które wg mnie warte są Twojego zainteresowania. Więc poprawię się teraz i raczej tak to wygląda:Tannoy M1 - Quantum 501 równorzędnie z JBL ES20 - Tannoy F1JBL ES20 jest poprawioną wersją E20 i nie jest to rozwiązanie najgorsze (oczywiście pamiętając o kwotach, jakie wchodzą w grę i nie porównując ich do droższych modeli).Jeszcze jedna rzecz - niedawno jeden z Kolegów na Forum sprzedawał swoje podstawkowe kolumny Yamaha NS-G30 w cenie mieszczącej się w Twoich założeniach. Jak znajdę tą informację, to podeślę Ci link i namiary! To już trochę większa kolumna, z większym głośnikiem nisko-średniotonowym (można je zakwalifikować jako odpowiednik mocniejszego od E20 modelu JBL E30).PozdrawiamPS. Nie śmieję się z Twojej Jamaszki ... cena za nią była baaardzo rozsądna no i dobrze, że możesz teraz dokupić jakieś rozsądne kolumny! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian-b Napisano 30 listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 listopada 2008 te JBLe to jednak model E20, a nie ES20.. jest między nimi jakaś porażająca różnica? priorytetowo będę polował na te M1-ki jeśli się pojawią na Allegro.Dzięki za podpowiedzi.p.s. a jeśli chodzi o te NS-G30 to chętnie bym się skusił na taki wynalazek, nawet bardzo chętnie! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 listopada 2008 Udostępnij Napisano 30 listopada 2008 JBL ES20 są trójdrożne, E20 były dwudrożne (obudowa podobna, grają wyżej pasmem u góry).Wg mnie, jeżli możesz poczekać - to poszukaj NS-G30 (i trochę pieniędzy jeszcze Ci zpstanie, kolumny mają 60/100W i 4omy, oraz basreflex z przodu co ułatwia ich odpowiednie ustawienie).Może też trafisz na M1 w rozsądnej cenie, albo na JBL E30???Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlowik Napisano 30 listopada 2008 Udostępnij Napisano 30 listopada 2008 nie wiem czy mówicie o moich ns-g30?jeśli tak to dwa dni temu poszły za..220 zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazalski Napisano 1 grudnia 2008 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2008 ns-g30 bez szalu , na allegro chodza tak okolo 200 zl .. co do magnatow 501- dobre ALE to chyba nie bardzo bo one maja nisko-srednio tonowego srednice 11 cm .. wiec naprawde bida .. wylacznie jako tyly. jak cos to 503 ale to juz cena ponad 500 ... co do glosnikow od pianocraftow to naprawde niezla opcja ... czesto polecane jako podstawkowe do 500 zl .. moim zdnaiem najlepszy wybor to tannoy m1 ale ciezko moze byc sie zmiescic .. znajac zycie i to studenckie tez ... wolabys pewnie okolo 300jbl - jakos nie moge sie przekonac do tej firmy w sumie to sam szukam podstawkowych do podobnej ceny ( do 600 ) i mi sie udalo " zamowic" ( nie zaplacilem jescze ) za 480 za AE Aegis one Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts