Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam

chciałem poprosić Was o pomoc przy doborze sprzętu do salonu
Link

w sklepie polecono mi zestaw składający się z:

Rotel RA-06 + B&W CM1

plus ewentualnie tuner Rotel RT-06

Cena całości (razem z RT-06) ok 6 500.

Kolumny będą na pewno stały przy ścianie lub na niej wisiały.

Do wzmacniacza będą podłączone:
1. TV
2. DVD
3. Apple TV.
4. RCD-06?
5. RT-06?

Muzyka: typowo komercyjna, punk rock, pop, techniawki trochę też się znajdzie. Aczkolwiek będą na odsłuchu ww sprzętu włączono mi muzykę ambitniejszą (podejrzewam że był to jazz lub coś podobnego) i muszę powiedzieć że zrobiła na mnie miłe wrażenie.

Moje pytanie.
Czy w tej cenie polecacie coś innego. Czy zaproponowane kolumny nadają się do zawieszenia na ścianę? Czy połączenie Rotela z B&W jest dobrym rozwiązaniem, może coś innego.

Znajomy poleca mi zakup HK+JBL. Ale z tego co zdążyłem przeczytać to nie jest chyba dobry pomysł.

Pozdrawiam

Napisano
opik

>Kolumny będą na pewno stały przy ścianie lub na niej wisiały.

nie jest to zbyt dobre , gdyz kolumny potrzebuja przestrzeni, pokazane przez ciebie b&w maja bs( bass reflex) z tylu , wiec bedzie on pierdzial w sciane, co jest naprawde nie pozadane !
minimalne odleglosci od scian to ok 50 cm od kazdej , tak, tej z tylu tez icon_smile.gif wiec musisz to troszke zmienic. moim zdaniem najlepiej bybylo ustawic je po prawej stronie kominka ( patrzac na wprost) , szersza sciana stwarza duzo wiecej mozliwosci

kolejna sprawa
>Muzyka: typowo komercyjna, punk rock, pop, techniawki trochę też się znajdzie. Aczkolwiek będą na odsłuchu ww sprzętu włączono mi muzykę ambitniejszą (podejrzewam że był to jazz lub >coś podobnego) i muszę powiedzieć że zrobiła na mnie miłe wrażenie.

w wiekszosci salonow muzycznych przewaznie wlacza sie taka muzyke jaka najlepiej spasuje sie z danym sprzetem. ktora najbardziej uwydatni najlepsze cechy calego zestawu.
nastepnym razem idac do salonu wez ze soba swoje plyty !! wtedy obiektywnie bedziesz mogl ocenic co najlepiej gra w Twoim gatunku muzycznym.

nie watpliwie ten zestaw co ci zaoferowal sprzedawca jest dobry, ale nie ograniczaj sie jedynie do tego.
w temacie poprzednim " B&W 603 S2 dobór wzmacniacza stereo" masz oferty innych wzmakow w podobnej cenie ..
a co kolumn to moze cos z paragdima albo jm lab.

posluchaj , poczytaj .. i najwazniejsze nie kupuj pochopnie icon_smile.gif