Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam was serdecznie,

Potrzebuję pomocy w wyborze urządzenia typu Soundbar do telewizora Samsung UE49K5672.

Interesuje mnie zestaw z subwooferem 2.1 lub nawet 5.1. Sprzęt nie musi być bezprzewodowy (wyjątkiem byłby zestaw 5.1 - głośniki powinny być wtedy bezprzewodowe żeby uniknąć przeprowadzania przewodów), TV ma wyjście optyczne.

Na chwilę obecną mam podłączone głośniki Logitech Z553 "komputerowe" 2.1, ale TV nie daje sobie z nimi rady (stosuję konwerter do podłączenia przez kabel optyczny).

Z tego co widzę żeby mieć DOLBY ATMOS trzeba wyłożyć odpowiednią sumę, co trochę zniechęca patrząc na koszt samego telewizora.

Interesowałoby mnie coś z dobrym stosunkiem cena/jakość, czasami lubię obejrzeć film w dobrej jakości "dźwiękowej" - telewizor jest Full HD :)

TV jest umieszczony w salonie o wymiarze ok. 17,5m2, połowa salonu służy jako jadalnia. W załączniku przesyłam schemat mieszkania i miejsce ustawienia telewizora.

Dodatkowa kwestia - czy umiejscowienie soundbara na półce pod telewizorem (szafka RTV jak na zdjęciu) znacząco pogorszy jakość dźwięku?

E: udało mi się jeszcze znaleźć zdjęcie z mojej amatorskiej wizualizacji salonu.

Co myślicie o takich sprzętach jak Yamaha yas-107 lub Samsung HW-K450?

Z góry dzięki za pomoc,

Pozdrawiam

RTV.png

Bez tytułu.png

Edytowano przez Rob4L
Dodanie zdjęć
Napisano
8 godzin temu, BaliGdynia napisał:

A może Amplituner Stereo jak na przykład Denon DRA800 czy Onkyo 8390, Yamaha 803D + kolumny podstawkowe.

Dzięki za propozycję. Tak jak wspomniałem nie interesuje mnie zakup sprzętu za taką kwotę. Ma to być dobrze grający soundbar, a nie zestaw, gdzie sam amplituner to koszt rzędu 3 tysięcy.

Napisano

Dobrze grający soundbar? Jeżeli chcesz takie cudo to musisz się liczyć z wydatkiem wyższym niż 3000 PLN. Za 500 zł możesz kupić przyzwoity wzmacniacz typu topping plus dwie kolumny podstawkowe i gwarantuje Ci, że zagra to lepiej niż soundbar. Ale domyślam się, że myśl o zakupie soundbara jest już u Ciebie tak bardzo zakorzeniona, że teraz tylko chcesz, żeby ktoś potwierdził, że to dobry wybór. 

Napisano

Witam,

Rob, proponuję abyś wypożyczył od znajomego lub w salonie za kaucją albo kupił z możliwością zwrotu) interesujący Cię sprzęt i posłuchał go u siebie, w swoim salonie, w swoich warunkach akustycznych. Ty sam musisz ocenić czy dźwięk z takiego a takiego urządzenia jest dla ciebie akceptowalny w TV, filmach czy muzyce.

Kiedyś korzystałem u siebie z prostego soundbara, potem systemów all-in-one i ostatecznie stanęło na znanym ampli stereo z logiem Yamahy i kolumnach podłogowych. Lubię kino ale na system 5.1 związany z ilością kolumn których nie ma u mnie gdzie postawić, nigdy nie było akceptacji mojej żony.

Moim skromnym zdaniem jeżeli chcesz soundbar jako wspomaganie głośników TV, to taki z odrębnym subem. Raczej nie kupisz go za 800 zł. Osobiście testowałem kilka dni Yamahę Musiccast BAR 400 z subem bezprzewodowym i w moim odczuciu taki zestaw listwy i sub'a kosztujący ponad 2 tyś zł grał poprawnie, Jak dobry Pianocraft. Wspomniałem o nim dlatego, że model ten obsługuje BT, dyski sieciowe, radio internetowe, Spotify, itp.. jest funkcjonalny i można sparować go po WI-FI z głośnikami Musiccast 20 (surround) dając tym samym efekt  kina bez ciężkiego amplitunera i kabli. Mam takie, też podłączyłem i działa. Na dłuższą metę soundbar nie dla mnie, ponieważ mam inne preferencje ale i takie opcje są. 

Tomek