piorun2210 #1 Napisano 1 stycznia 2009 Witam.. Niedługo będę miał do wydania około 3 do maaax 4tys złotych na sprzęt audio. Pomieszczenie około 25-30 m/kw. Głównie do słuchania muzyki, ale także do filmów, wszystko podpięte pod komputer i tv. No właśnie i co wybrać? Rozglądałem się za kolumnami JBL E80/90/100 ale ponoć to typówki do kina domowego, z muzyką raczej gorzej. Poważnie też zainteresowałem się kolumnami Dali Concept 6, ale one mają pasmo przenoszenia od 41Hz.. a chciałbym mieć ten głęboki bass, bo muzyka to głównie hip hop i trance. Dlatego pomyślałem o kolumnach Cerwin Vega VE-12 (trochę droższe). No i to byłaby sprawa głośników, a z amplitunerem to myślałem nad: Yamaha RX-V861, Denon AVR-1509, Pioneer VSX-918V-K (Yamaha ma największą moc na kanał i najbardziej przykuła moją uwagę). Proszę, pomóżcie w wyborze, nie chciałbym tej kasy puścić w błoto. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vmaestro #2 Napisano 2 stycznia 2009 Witam,Kolumny firmy Dali nie nadają się do słuchaniatego typu muzyki. Dlatego, w Twoim przypadkuzdecydowanie nie polecam. Proponuję umówićsię w salonie na odsłuch może czegoś z B&W (niestety droższe).Z elektroniki, moim zdaniem Yamaha uwydatnia dół i górę, Denon i Marantz z kolei gra bardziej cieplej - środkiem. Pioneer'a w akcji nie słyszałem.Jeśli nie zależy Tobie koniecznie na efektach kinadomowego, to zdecydowanie namawiam na zakupwzmacniacza stereo + odtwarzacza CD. Żadenamplituner KD z tego zakresu cenowego nie dorówna wzmacniaczowi stereo pod względemdynamiki, przestrzeni dźwięku itd. W przypadku ampa KD podczas odsłuchu stereo będzie brakowało tzw. "kopa". Przy ampie KD będziesz myślał o subwooferze, słuchając muzyki ze wzmaka i cdika, już nie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
piorun2210 #3 Napisano 2 stycznia 2009 A więc wzmacniacz stereo + 2 kolumny... Jeśli chodzi o wzmak to Harman/Kardon HK980 będzie dobry? I jak do tego miałyby się kolumny Cerwin Vega VE-12? Bo te B&W są jednak troszkę drogawe.... Jeśli ani te ani te to jakie pod ten wzmacniacz? Znalazłem jeszcze Magnat Quantum 507 i Yamaha NS-555 (te drugie dopiero od 35Hz) albo Yamaha NS-777. Co powiecie o nich?Jeszcze co do wzmacniacza... Wiem że byłoby to dobre rozwiązanie, ale jeśli będę chciał w przyszłości dokupić jakieś głośniczki to wzmak mi na to nie pozwoli... Dlatego wolałbym amplituner wielokanałowy.. Nie jestem wielkim melomanem itp, po prostu lubię słuchać muzyki. To i tak będzie dla mnie spora zmiana w stosunku do sprzętu który mam teraz. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pablo1964 #4 Napisano 5 stycznia 2009 Nie sugeruj się mocą - japońscy producenci podają moc przy wysterowanym jednym kanale, w praktyce spada ona o ponad połowę. Jeżeli zamierzasz pozostać przy dwóch kolumnach, zdecydowanie odradzam amplituner wielokanałowy. Kiedyś pisałem o tym tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043839.htmlJBL E wcale nie są złe, wymagają jednak wzmacniacza ze sporą rezerwą prądową, dobrze współgrają ze sprzętem H/K. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
piorun2210 #5 Napisano 6 stycznia 2009 Cytat Jeżeli zamierzasz pozostać przy dwóch kolumnach, zdecydowanie odradzam amplituner wielokanałowy. Tylko chwilowo 2, na pewno przy tym nie pozostanę. Ostateczna decyzja to kino domowe (5+1) z kompromisem do słuchania muzyki i oglądania filmów. Także skupmy się na Amplitunerze wielokanałowym. Gdyby ten sprzęt był wyłącznie dla mnie i ja podejmowałbym decyzję to brałbym wzmacniacz stereo HK lub Yamahy, ale tak nie jest. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pablo1964 #6 Napisano 6 stycznia 2009 Amplitunery H/K dobrze brzmią w stereo, szczególnie od serii 4xx wzwyż. Poza tym producent rzetelnie podaje moc wyjściową. Mam AVR435 i jest to dobry kompromis pomiędzy KD i stereo. Jednak jeżeli zamierzasz czekać z zakupem tylnych kolumn rok lub dłużej, zaznaczam, ze sprzęt wielokanałowy starzeje się w niezwykle szybkim tempie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
piorun2210 #7 Napisano 7 stycznia 2009 Z amplitunerów H/K to byłbym w stanie kupić HK AVR155 lub HK3490... Mam do 4tys i potrzebuje do tego jeszcze kolumn, pamiętaj.. na samym ampie nie posłucham muzyki.. AVR435 kosztuje tyle co mój budżet na całość... Dobierzmy amplituner do max 2000 i pod to na razie 2 kolumny (podłogowe). Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pablo1964 #8 Napisano 9 stycznia 2009 Z tych dwóch zdecydowanie 3490. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach