Artur S. Francesco Hippe Napisano 1 maja 2020 Udostępnij Napisano 1 maja 2020 Hej! Mam problem z nagrywaniem. Otóż na nagraniach pojawia się pisk, który nie wiem skad się bierze. Niby mam dobrą zewnętrzną kartę dźwiękową no ale... Sprawdzałem mikser - jest ok, sprawdzałem mikrofon - jest ok, laptop - samsung RV515 - chyba też... Może to jednak wina karty a może portu USB / kabla? W każdym razie może ktoś z was doradzi jak pozbyć się tego pisku? Czy zostaje tylko programowe usuwanie w programie audio? Za wszelką pomoc z góry dziękuję! Pod spodem link do próbki audi oraz zdjęcia... Próbka z soundcloud Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 1 maja 2020 Udostępnij Napisano 1 maja 2020 30 minut temu, Artur S. Francesco Hippe napisał: Próbka z soundcloud "to jest test mikrofonu ..." Ja nie słyszę żadnych pisków, no chyba że są poza moją percepcją słuchową czyli ok. 15 kHz Może skonsultuj się z Pawłem. Jest pasjonatem masteringu. Powinien pomóc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur S. Francesco Hippe Napisano 1 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 maja 2020 49 minut temu, MariuszZ napisał: "to jest test mikrofonu ..." Ja nie słyszę żadnych pisków, no chyba że są poza moją percepcją słuchową czyli ok. 15 kHz Może skonsultuj się z Pawłem. Jest pasjonatem masteringu. Powinien pomóc. zwiększ głośność maksymalnie jak jest cisza poza moim głosem... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 1 maja 2020 Udostępnij Napisano 1 maja 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, Artur S. Francesco Hippe napisał: zwiększ głośność maksymalnie jak jest cisza poza moim głosem... Faktycznie słychać jak coś "świergocze". Może okna miałeś otwarte i ptaki się nagrały Poważniej to trudno oszacować przyczynę. Ewidentnie cos zakłóca. Ja próbowałbym metoda kolejnych eliminacji zbadać sprawę. Zacznij od źródła lub z drugiej strony od programu nagrywającego. Podmień mikrofon - sprawdź, Podmień kable - sprawdź. Zmień program do nagrywania - sprawdź. Zmień interfejs audio - sprawdź. Odłącz ładowarkę od laptopa - sprawdź, a przynajmniej zmień gniazdo USB łączące z interfejsem - sprawdź. Jeżeli zakłócenia są przy korzystaniu "na baterii" to spróbuj nagrywać z zasilaczem bo może przetwornica przy baterii szwankuje. Zasilanie laptopa i korzystanie z USB często owocuje zakłóceniami. Edytowano 1 maja 2020 przez MariuszZ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts