Grzegorz Januszczak Napisano 28 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 Witam , posiadam Vincent D150 który wymaga renowacji , niektóre kondensatory zdążyły spuchnąć oraz lampy prawdopodobnie nie były nigdy wymieniane. Czasami przy próbie włączenia wywala bezpieczniki oraz z głośników wydobywa się buczenie. W najbliższym czasie chce oddać wzmacniacz do naprawy i tu proszę o wasza pomoc. Kondensatory zostaną wymienione na odpowiedniki Mundorf ale nie mam pojęcia jakie lampy powinny trafić do wzmacniacza jestem w tej dziedzinie totalnie zielony. Obecnie Vincent gra wraz z głośnikami Focal Chorus 714 . Budżet na lampy to około 1200 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Januszczak Napisano 28 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 Typ lamp to 2 x 6Dj8 i 2 x 6N6. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 28 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 (edytowany) 6Dj8 to jest podwójna trioda - ECC88, możesz też inne ECC zastosować ale będzie konieczna w niektórych przypadka zmiana okablowania. 6N6 natomiast ta to podwójna trioda, ale no właśnie I trioda to driver dla II która jest triodą mocy ok. 10W. Nie wiem czy coś takiego podejdziesz obecnie. Będzie konieczna modernizacja końcówki mocy /wymiana na inne lampy/ Edytowano 28 czerwca 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Januszczak Napisano 28 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 W internecie znalazłem starą aukcję na allegro z modyfikowanym D-150 i tam zastosowano lampy E88CC MULLARD + 6N6P NOS Rosja. Niecwiem czy podążać tym tropem bo w internecie pojawiają się różne opinie a ja nie chciałbym eksperymentować bo się na tym nie znam. Zamierzam dopiero zacząć moją przygodę ze sprzetem stereo bazując na sprawdzonych rozwiazaniach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 28 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 19 minut temu, Grzegorz Januszczak napisał: 6N6P NOS Rosja ale to już są inne lampy inne napięcia moc itd. wiąże się z przerobieniem układu i zmianą wartości elementów. To zależy na jakiej mocy wyjściowej zależy tobie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Januszczak Napisano 29 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 czerwca 2020 (edytowany) Nie mam jakiś szczególnych wymagań jak dla mnie może zostać jak najbliżej oryginału. Jakieś propozycje odnosnie lamp? Tak dla orientacji a żeby wiedzieć na jakie przeróbki muszę się przygotować. Edytowano 29 czerwca 2020 przez Grzegorz Januszczak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 29 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2020 (edytowany) 2 godziny temu, Grzegorz Januszczak napisał: Jakieś propozycje odnosnie lamp? 6Dj8 są na ebay, lub zamienniki ECC88, 6922- sprawdź natomiast 6N6 to chyba zapomniałeś dopisać lub została starta jedna literka - ile mają nóżek? 6N6 to jest dość stara lampa lata 30 Są też 6N6 nie wiem dlaczego zdublowali symbol bo to dwie różne lampy, ale masz też zamienniki 5687, E182CC, 12BH7, 7119. Wystarczy poszperać w ebay, lub w sklepach. I wtedy nie są konieczne przeróbki tylko wymienić lampy na nowe. Edytowano 29 czerwca 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Dnia 29.06.2020 o 20:16, Grzegorz Januszczak napisał: Jakieś propozycje odnosnie lamp? znalazłeś lampki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Januszczak Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 (edytowany) 3 godziny temu, Karol64208 napisał: znalazłeś lampki? Postanowiłem że kupię na razie jakieś nawet uzywane na ebayu ECC88 i 6N6P i sprawdzę jak to będzie grać i czy podejdzie, docelowo po serwisie chcę kupić ECC88 AMPEREX Bugle Boy i odnośnie 6N6P jeszcze nie zdążyłem przeczesać internety w celu weryfikacji opinii użytkowników. Może coś zaproponujesz. Edytowano 30 czerwca 2020 przez Grzegorz Januszczak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Januszczak Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 jestem zdecydowany wymienić 6N6P na 6N30P z tego co tu przeczytałem nie powinno być problemu. https://www.audiostereo.pl/topic/111774-lampa-6n6p-i-jej-odpowiedniki/ Co powiecie na taki zestaw E88CC Gold Lion oraz 6H30Pi EHG ? Cenowo dość przystępne oraz opinie dobre. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czahabkda Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 No i jak po zmianie? Wyszło na plus? Też się kręcę koło tej końcówki i też już myślę o bańkach na wymianę. Daj znać jak Ci służy ten Vincent Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts