Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć, jak w tytule pokój 14m2.. 

Brakuje niskiego bassu a tak to wszystko jest ok jak na moje ucho. 

Wzmacniacz: SONY F570ES

Kolumny: ELAC CL142

Źródło: Laptop / Spotify. 

Załączam zdjęcie ustawienia kolumn i reszty, jak macie jakieś porady / wskazówki dajcie znać :)

15948087808505828460395383474179.jpg

Napisano

Dobrze by jeszcze doprecyzować co rozumiesz przez niski bas, ale w tak małym pokoju to raczej go nie będzie po prostu. Pierwszy mod pomieszczenia wypadnie ok 40 paru Hz, ludzie zazwyczaj nazywają "niskim basem" ten zakres 20-50 Hz... a u Ciebie większości nie będzie ze względu na ograniczenia fizyczne. Zresztą kolumny pewnie też już mają niezły spadek w tym zakresie, można by próbować na siłę subem... ale moim zdaniem się nie uda za bardzo. Ewentualnie - dosuń kolumny maksymalnie do ściany, punkt odsłuchowy dosuń do drugiej i sprawdź czy będzie. Może być, ale pewnie spieprzy się cała reszta :D 

Napisano
7 minut temu, Bartek z Mega-Acoustic napisał:

Dobrze by jeszcze doprecyzować co rozumiesz przez niski bas, ale w tak małym pokoju to raczej go nie będzie po prostu. Pierwszy mod pomieszczenia wypadnie ok 40 paru Hz, ludzie zazwyczaj nazywają "niskim basem" ten zakres 20-50 Hz... a u Ciebie większości nie będzie ze względu na ograniczenia fizyczne. Zresztą kolumny pewnie też już mają niezły spadek w tym zakresie, można by próbować na siłę subem... ale moim zdaniem się nie uda za bardzo. Ewentualnie - dosuń kolumny maksymalnie do ściany, punkt odsłuchowy dosuń do drugiej i sprawdź czy będzie. Może być, ale pewnie spieprzy się cała reszta :D 

U mnie niski bass to jest między 27-30Hz. Nie musi mi flaków przesuwać haha :D

Znaczy się w innym pokoju jak je świeżo kupiłem to naprawdę miło trzęsło, 2x BR robi jednak swoje. 

No pokój niestety średni.. W rogu z komody / szafki, zwał jak zwał, wstawiłem grube poduszki żeby coś w tym rogu było, lepiej to niż pusty róg. 

Jak dostawie bliżej ściany to słyszę jak regips pracuje, słychać aluminium haha a suba nie będę dokładał bo by musiał mieć max 20cm woofer, bo w tym pokoju powyżej 20cm nie gra, dusi się. 

Dziękuję Bartku za tak szybką odpowiedź :)