Radek2107 #1 Napisano 15 lipca 2020 Cześć, jak w tytule pokój 14m2.. Brakuje niskiego bassu a tak to wszystko jest ok jak na moje ucho. Wzmacniacz: SONY F570ES Kolumny: ELAC CL142 Źródło: Laptop / Spotify. Załączam zdjęcie ustawienia kolumn i reszty, jak macie jakieś porady / wskazówki dajcie znać Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartek Chojnacki #2 Napisano 15 lipca 2020 Dobrze by jeszcze doprecyzować co rozumiesz przez niski bas, ale w tak małym pokoju to raczej go nie będzie po prostu. Pierwszy mod pomieszczenia wypadnie ok 40 paru Hz, ludzie zazwyczaj nazywają "niskim basem" ten zakres 20-50 Hz... a u Ciebie większości nie będzie ze względu na ograniczenia fizyczne. Zresztą kolumny pewnie też już mają niezły spadek w tym zakresie, można by próbować na siłę subem... ale moim zdaniem się nie uda za bardzo. Ewentualnie - dosuń kolumny maksymalnie do ściany, punkt odsłuchowy dosuń do drugiej i sprawdź czy będzie. Może być, ale pewnie spieprzy się cała reszta Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Radek2107 #3 Napisano 15 lipca 2020 7 minut temu, Bartek z Mega-Acoustic napisał: Dobrze by jeszcze doprecyzować co rozumiesz przez niski bas, ale w tak małym pokoju to raczej go nie będzie po prostu. Pierwszy mod pomieszczenia wypadnie ok 40 paru Hz, ludzie zazwyczaj nazywają "niskim basem" ten zakres 20-50 Hz... a u Ciebie większości nie będzie ze względu na ograniczenia fizyczne. Zresztą kolumny pewnie też już mają niezły spadek w tym zakresie, można by próbować na siłę subem... ale moim zdaniem się nie uda za bardzo. Ewentualnie - dosuń kolumny maksymalnie do ściany, punkt odsłuchowy dosuń do drugiej i sprawdź czy będzie. Może być, ale pewnie spieprzy się cała reszta U mnie niski bass to jest między 27-30Hz. Nie musi mi flaków przesuwać haha Znaczy się w innym pokoju jak je świeżo kupiłem to naprawdę miło trzęsło, 2x BR robi jednak swoje. No pokój niestety średni.. W rogu z komody / szafki, zwał jak zwał, wstawiłem grube poduszki żeby coś w tym rogu było, lepiej to niż pusty róg. Jak dostawie bliżej ściany to słyszę jak regips pracuje, słychać aluminium haha a suba nie będę dokładał bo by musiał mieć max 20cm woofer, bo w tym pokoju powyżej 20cm nie gra, dusi się. Dziękuję Bartku za tak szybką odpowiedź Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach