Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
czytam i czytam to forum, szukam po internecie i mam coraz większy mętlik w głowie. Zaczęło się dość niewinnie: iść do marketu w promocji kupić zestaw za 1600zł i być szczęśliwym ale... ale zacząłem czytać i apetyt zaczął rosnąć a przy ograniczonym budżecie trudno dokonać trafnego wyboru. Więc prośba do szanownych forumowiczów - znawców tematu o pomoc w wyborze. Kilka danych: pokój 25m2, 60%film 40%muzyka ( pop, jazz)sprzęt użytkowany stara duża Diora - pamiętna szuflada + 2 kolumny Space Tonsil, kd all in one LG DAO 2530 ( niestety już działa tylko wtedy gdy chce - ogólnie porażka) i odtwarzacz Trak 711 też u kresu swych sił icon_smile.gif. Budżet ok 2500-3000 na całość DVD+ AV+ KOL.
Czego oczekuję - miłych dla ucha dźwięków, miękich nie ostrych choć z wyraźnym basem i sopranem.

Obecnie rozpatruję takie komponenty:
DVD - musi mieć HDMI i USB, czytać porysowane płytki, divix 3.x-6x, vcd, svcd, cichy i szybki, obsługa HDD przez usb (divix i mp3) :

1. Toshiba SD 580 - podobno jeden z lepszych skalerów ?
2. Pioneer 410 - dobra korekcja błędów, podobno niezły choć jak go ostatnio oglądałem w MM to z zewnątrz bez rewelacji jeśli chodzi o jakość wykonania ?
3. Pioneer 610 - chyba niewiele się różni od 410, czy warto przepłacać za DVD-Audio?
4. Yamaha 663 - nowy model brak opinii, po parametrach to chyba niezły choć o poprzedniku- 661 opinie dość kiepskie były- głośny i wolny

Amplituner - tu się nie znam całkowicie, miło by było gdyby miał hdmi i usb - ale czy to konieczne gdy usb ma DVD?
1. Yamaha 6040
2. Pioneer 818 lub 917
3. Onkyo 518
4. Onkyo 506
5. moze coś innego icon_smile.gif do 1500zł

Jest też taki zestaw Onkyo 518/406 + zestaw malutkich kolumienek tzw plasticzków - ale czy to gra lepiej od space tonsila?

Kolumny, tu problem bo najlepsze byłyby małe podłogowe fronty trudno będzie upchnąć może jakieś wąskie, najlepsze byłyby takie jak w zestawach all in one płaskie i cienkie i wysokie ale takie raczej dobrze nie grają. Może coś ala magnat monitor, bo JBL SC178 podobno grają ostro i do muzy średno się nadają.

No dobra koniec tego eposu. Czekam na podpowiedzi pozdrawiam. icon_smile.gif

Ps Zastanawiam się na tym czy wybrać 7.1 czy 5.1 wiadomo w aktualnym pomieszczeniu 7.1 bez szans ale przyszłościowo za jakieś 3-4 lata czy do filmów HD wystarczą aktualne dekodery itp czy trzeba kupować AV myśląc przyszłościowo z dekoderami HD ready icon_smile.gif
Napisano
Dvd radzę Manty jak ma czytać wszystko ,nowe modele są już ze skalerem wyjściem HDMI i mają wejście USB.Na wejściu USB może być podłączony dysk twardy ale musi być to model z własnym zasilaniem.Jest też model czytający divix - y w wersji HD.DVD Audio jest martwe .Toshiba ma super skaler ale nie czyta wszystkiego.
Napisano
Dzięki za odpowiedź, Mantę sobie jednak daruję po doświadczeniach z trakiem. Wydaje mi się że odtwarzacze tego typu cechuje niska jakość wykonania i użytych materiałów, niestety audio chyba też gorzej odtwarza, przynajmniej mój trak.

Zachęcam do wypowiedzi odnośnie wyboru sprzetu.
Napisano (edytowany)
Witam. Tak szczerze - jesli to nie musi być koniecznie 5.1, polecam Yamaha Piano Craft E 810, poniżej kilka danych tech:
- Wzmacniacz o mocy 2x60 W ( konstrukcja dyskretna )
- Linear damping
- Mozliwość pracy w trybie Pure direct
- tuner FM/MW z pamięcią 40 stacji
- Gniazdo sygnału subwoofera
- port dokujący iPod
- Progressive scan (NTSC/PAL)
- Złącza: YUV/S-video/composite wyjście, SCART
- Kompatybilność z: DVD video, VCD, audio CD, MP3, WMA, JPEG, DivX Ultra, DVD +R/RW, DVD-R/-RW, CD-R/-RW
- Głośniki 2-drożne, bass-reflex
- Ekranowanie magnetyczne
- 13-cm głośnik niskotonowy
- 2.5-cm kopułka wysokotonowa
Dostępne wykończenia: Czarny/Piano, Czarny/Jasna Wiśnia, Srebrny/ Piano, Silver/Light Jasna Wiśnia

Cenowo ok 1600-1800 Pln. Dźwięk naprawdę dobry, perfekcyjne wykonanie i prawie legendarne juz kolumny.

Drugie wyjście - Philips MCD 908, poniżej link do opisu, aktualna cena to ok.2000 pln.

http://www.audio.com.pl/pdf/testy/kompletn...lipsmcd-908.pdf Edytowano przez RoRo
Pozbawione sensu cytowanie całej wypowiedzi...
Napisano
Według mnie nie ma sensu wchodzić w 7.1.
Masz ograniczenia kasowe i lepiej kupić lepszej jakości 5.0 lub 5.1 zamiast pakować się jeszcze w dwie dodatkowe kolumny.
Przy takim metrażu z kolumn sensowne mogą być zestawy oparte na frontach KODA 702.

Zestawy 5.1 oparte na malutkich kolumnach i subwooferze lepiej sobie daruj. Dopiero Tannoy Arena gra nieźle wśród takich rozwiązań - ale kosztuje 5 tysięcy, więc nie ma tematu. icon_wink.gif

Z odtwarzaczy DVD - model 410 Pioneera jest optymalnym wyjściem, ale jeżeli spotkasz niewiele drożej model 600 czy 610 to dostajesz nie tylko DVD-Audio, ale i SACD.

Jeżeli chodzi o amplitunery KD, to warto rozejrzeć się za modelami, które mają juz swoich następców - np. w zeszłym roku skończono produkcję modeli 505 i 605 ONKYO. Jeżeli trafisz na wyprzedaży model 605 to naprawdę warto, będziesz miał sprzęt sporo lepszy od 506 (o 518 nie wspominając) za podobną cenę.

Co do Yamahy PC - wykonanie i dźwięk napawdę niezłe, ale miniwieże lubią mniejsze pokoje. Podobnie jak niewielkie kolumny podstawkowe gorzej się sprawdzą w Twojej powierzchni.

Pozdrawiam
Napisano
Dzięki za info. Niestety kolumny Koda 702 trochę są za duże i nijak mi się nie zmieszczą, dlatego szukam mniejszych.
Może coś takiego jak Magnat Monitor 220 ewentualnie inne tych samych gabarytów, podłogowe musiały by być o max. szerokości 15 cm.
Napisano (edytowany)
Rzeczywiście, przy 25 mkw, PC może być trochę za mały, ale potwierdzę przy tym budżecie wybór Pioneer. Znalazłem coś bardzo ciekawego:
http://www.allegro.pl/item535634070_sprzed..._dvd_audio.html

Sam używałem przez kilka lat modelu niższego, DV-565 i muszę przyznać, za te pieniądze była to rewelacja. Chociaż, o ile pamiętam - brak divx. DV-757, jeśli jest w bardzo dobrym stanie, za 600 pln to jak za darmo .

Tu kilka danych technicznych:
http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...0PL293%26sa%3DN

Nie wiem, czy koniecznie chcesz mieć wyjście HDMI, ale przy ograniczonym budżecie, komponent jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Można kupić sprzęt kilkuletni, z środkowej lub wyższej półki, opierający się na bardzo dobrym dvd. Z HD, a co za tym idzie, sensownym zainwestowaniem w nagłośnienie 7.1 na Twoim miejscu jeszcze bym poczekał.

Cytat

Dzięki za info. Niestety kolumny Koda 702 trochę są za duże i nijak mi się nie zmieszczą, dlatego szukam mniejszych.
Może coś takiego jak Magnat Monitor 220 ewentualnie inne tych samych gabarytów, podłogowe musiały by być o max. szerokości 15 cm.

Jeśli chodzi o kolumny, może te:
http://www.ceneo.pl/279207
Sam ich nie słyszałem, ale czytałem i słyszałem dużo pozytywnych opinii, dotyczących jakości wykonania i dżwięku. Podobno warto je wspomóc subwooferm (jest dostępny w tej samej serii). Edytowano przez RoRo
Bardzo proszę używać opcji "EDYTUJ" zamiast dodawać kolejny post jeden pod drugim...
Napisano
Artur77
Pioneer 757 nie ma gniazda USB - czyli nie spełnia założeń Raf44
Kolumny JAMO S606 (jak podajesz link to napisz obok, o jaki model chodzi w tym linku - będzie bardziej czytelnie) mają 19cm szerokości, a Raf44 podawał, że mogą mieć max. 15cm.

Raf44
Jeżeli zastanawiasz się nad kolumnami podstawkowymi - jak je rozstawisz? Czy też ważne jest ograniczenie szerokości kolumn - albo podstawek? Magnat Monitor 220 czy Magnat Supreme 200 mają powyżej 20cm szerokości - a jedynie małe kolumienki Magnat 110 mieszczą się w 15cm.

Z bardzo wąskich kolumn to chyba tylko Magnet Needle się zmieszczą (są wąskie - mają sporo głośników, ale o małej średnicy).

Pozdrawiam
PS. Przy okazji - kolumny nie powinny stać wciśnięte ściśle między meble czy przy samej ścianie. Muszą mieć trochę przestrzeni z każdej strony... Więc jeżeli chcesz mieć 5.1 a nie możesz porządnie rozstawić ciut większych kolumn to zostają maleństwa typu Tannoy FX 5.1, gdzie bas będzie oparty o subwoofer. icon_rolleyes.gif
Napisano
Tak-zdecydowanie polecam 605(606) i jakieś "porządne fronty" na razie, a docelowo można dokupić resztę 'czyli center,surr,i sub.
Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony choć zajęło mi to ok 1,5 roku (brak kasy-inne ważniejsze wydatki itp.itd ).
Co do dvd mam onkyo 405 (ponoć to to samo co pionieer 400\410 ) i muszę powiedzieć ,że odtworzył mi nawet płyty ,
których jakaś tam manta(chyba 280) nie chciała nawet przyjąć (brak dysku -pisała).A obraz w porównaniu z mantą super-
zaskakuje zwłaszcza obraz DivX-elegancki !!
Najważniejsze są porządne fronty - pamiętaj o tym !!!
Napisano
RoRo niestety miejsca na kolumny mało bo tv plus reszta AV na krótszej ścianie, marzą mi się podłogowe fronty ale niestety, mniej więcej wygląda to tak:

|-----miejsce na drzwi-- 15 cm-regalik-5cm-stolik rtv a nad nim TV- 5cm- regalik-40cm-|

1kolumnę podstawkową mógłbym umieścić nad regałem bo nie jest za wysoki ok 1,5m a drugą też nad regałem wys.1,70m lub za regałem, może te Tannoy FX będą rzeczywiście dobrym rozwiązaniem. Znalazłem jeszcze coś takiego ELTAX Hollywood 5.0
Eltax

fronty szer 14,5 cm idealnie - tylko ciekawe jak grają icon_smile.gif

Trochę podsumuję:

1. Amplituner Onkyo mi się podoba tylko tego 605 trudno znaleźć, cenowo odpowiadają mi Onkyo 506 i Pioneer 818 z wypowiedzi wynika że yamahę 463 mogę sobie darować, więc przy tym zawężonym wyborze który lepiej zagra ?
2. DVD: Pioneer 410 lub Onkyo 406 i tu wybór chyba uzależniony od ampa jedna lina wzornicza lepiej wygląda icon_smile.gif, niestety Divx i USB konieczne.

Sprzęt chciałbym nowy bo z używanym przy mojej wiedzy raczej bym nie ryzykował i tu konieczny jest odbiór osobisty.

Czekam na kolejne podpowiedzi bo wybór powoli się klaruje icon_smile.gif i dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi, pozdrawiam.

Aha jak to jest z tymi omami i watami jaka musi być moc kolumn do ww. ampli ?
Napisano
Tak się zastanawiam - jeżeli kupisz amplituner ONKYO, to czy warto dopłacać jakieś 200zł dla zachowania jednolitej linii wzorniczej? Może lepiej zaoszczędzić i kupić DVD Pioneera (pilot do amplitunera jest o ile pamiętam uniwersalny i programowalny, czyli obsłuży komponenty innych firm).

Z wąskich kolumn - poniżej link do Magnat Vector Needle
http://www.allegro.pl/item532284004_magnat...ep_4000_zl.html

Pozdrawiam
PS. Co do omów i mocy - popatrz na FAQ. U góry strony jest link, warto poczytać.
Napisano
Kolumny jak największej mocy choć w twoim pokoju na pewno tej mocy nie wykorzystasz.Omy najlepiej jak kolumny mają tyle samo ile podane jest na wzmacniaczu lub więcej.Rzeczywiście warto poczytać to co proponuje Ro Ro .
Napisano
A jak przedstawia się Sony DG 720 w kontekscie onkyo 505/506, pioneera 818/918. Jakie znaczenie mają końcówki mocy na tranzystorach (onkyo).
Ten sony dość mocno polecany jest na forach do budżetowego kina.

• 2 weeks later...
Napisano
Kochani, nie wierzcie od razu wszystkim promocjom i niskim cenom, nie zawsze to idzie w parze z jakością, warto odlozyć sobie i nazbierać na porządny sprzęt, nie liczcie,że coś jest w tak niskiej cenie, bez przyczyny.
Napisano
Raf44
SONY serii DG mają w miarę rozsądne ceny, a modele DG-7x0 są rozsądnym kompromisem (no i mają HDMI oraz mikrofon do autokalibracji oraz sporo złącz). Nie jest to już najniższy model z serii, niezły dźwięk i jak zwykle u SONY wysoki komfort obsługi. No i cena trochę niższa niż opisywane przez Ciebie ONKYO i Pioneer.
Poza tym często bywają w setach razem z DVD i kolumnami w niezłej cenie. Co prawda SONY nie ma w ofercie zbyt dobrych kolumn, ale da się przeżyć w tym zakresie cenowym.
Z tego co pamiętam, to SONY nie ma na razie w ofercie odtwarzacza DVD z gniazdem USB (mają to jednynie nagrywarki z HDD, od modeli na 2008 rok).

Pozdrawiam
PS. Mango5 - a może by tak trochę konkretniejsze wypowiedzi, poza samymi frazesami?
  • 1 month later...
Napisano
;Temat kina trochę się odwlekł ale powracam do niego icon_smile.gif trochę się pozmieniało w moich preferencjach - euro poszło do góry i ceny też, jeśli chodzi o odtwarzacz to pioneer 410 - zalety dostęp do modyfikowanego softu, obsługa usb, możliwość pełnej obsługi z panela.Amplituner to prym wiedzie Sony STR GD720/820 zalety wbudowane dekodery, tylko czy potrzebny ni 7 kanałów ? i ostatni element kolumny, tu ostatnio znalazłem Fergusony wiem , że firma nie ma tradycji w dziedzinie głośników ale moźe nie są one takie złe. Odpowiadają mi one pod względem wymiarów, szczególnie model Dream Team. Oto jego dane

głośniki przednie

* Moc znamionowa 140 W
* Pasmo przenoszenia 60 Hz – 20 000 Hz
* Dynamika 92 db
* Opis zestawu 2-drożny; 5 głośnikowy; bass reflex
* Głośnik średnio-niskotonowy 4 szt. 3” (75mm) PP, Y30 / NOMEX
* Głośnik wysokotonowy 1” (25mm), jedwabna błona, magnes neodymowy N42
* Częstotliwość podziału 3200 Hz
* Wymiary (wys x szer x gł) 100 x 10 x 9,8 cm
* Masa 1 szt. 6,2 kg

Głośnik centralny

* Moc znamionowa 120 W