egnever Napisano 7 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2020 Proszę o pomoc w wyborze głośników do komputera, głównie z myślą o oglądaniu filmów i seriali. Oglądam na TV podłączonym do komputera przez HDMI. Pomieszczenie jest dość małe: 4m x 3m. Zastanawiam się jaka opcja będzie optymalna przy budżecie ok. 500 zł - 2.0, 2.1 czy 5.1? Wydaje mi się, że 5.1 nie ma większego sensu przy tak małym pokoju, bo i tak nie mam możliwości ustawienia głośników za plecami. Czy w związku z tym lepiej wybrać 2.0 czy 2.1, a jeżeli już to jakie modele lub producentów polecacie? Będę wdzięczy za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2020 Bardziej istotne jest to jakie mogą być duże te kolumny i jak szeroko mogą być rozstawione. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egnever Napisano 7 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2020 27 minut temu, MobyDick napisał: Bardziej istotne jest to jakie mogą być duże te kolumny i jak szeroko mogą być rozstawione. Będą stały na biurku, więc na pewno odpadają jakieś większe gabarytowo. Co do rozstawu, to myślę, że coś w przedziale 1,5 m - 2 m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2020 Poszukaj Canton SP 206 na allegro. Czy ich wielkość jest odpowiednia ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egnever Napisano 7 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2020 Trochę duże mi się wydają, ale pewnie nie ma co liczyć na mniejsze. Obecnie posiadam jakieś malutkie Creative'y, więc różnica jest spora, ale mam już dość niskiej jakości dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2020 Myślę ze taka wielkość była by optymalna przy założonym rozstawie i braku subwoofera. Do ich napędzenia możesz użyć np. taki miniaturowy wzmacniacz : https://pl.aliexpress.com/item/4000155165935.html . Możesz go podłączyć do zasilacza komputera pod 12 V lub wyposażyć z zewnętrzny zasilacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelm6 Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 Zdecydowanie kup jakiś zestaw 2.1. Możesz mieć dwa nieduże monitory i sub pod biurkiem. Do filmów idealne a i muzyki posłuchasz. Jak kupisz 2.0 to tylko zawalisz sobie dużymi klockami biurko a efekt średni bo będzie brakowało dołu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 Tyle że w cenie 500 zł taki zestaw 2.1 będzie bardzo daleko odstawał o tego co zaproponowałem. SP 206 w nowej wersji mają relatywnie niewielką powierzchnie ścianki czołowej do objętości i wielkości głośników. Sam przyzwoity subwoofer to zwykle koszt większy niż założona kwota, nawet używany. A w ten sposób są dobre kolumny które można ostatnio bardzo tanio nabyć z dobrze grającym bardzo tanim wzmacniaczem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts